Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezd fel a Vértes fővárosát - mesés látnivalók Csákváron

Csákvár az élő bizonyíték arra, hogy egy kicsi, alig több mint ötezer főt számláló város is olyan sok látnivalót tud nyújtani, hogy egy percet sem unatkozunk az ott töltött idő alatt, akkor sem, ha napokig élvezzük a vendégszeretetüket. Ebben a cikkben a Fejér vármegyei település legérdekesebb nevezetességeit gyűjtöttük össze, hogy hiányérzet nélkül záruljon a városban tett látogatás.

 

Esterházy-kastély és kastélypark

1760-ban gróf galántai Esterházy János főispán megrendelésére kezdték el az Esterházy-kastély építését, mely elkészültekor a hazai klasszicista építészet egyik kiemelkedő példája lett. Az épületben akár az év minden napját más szobában tölthették, hiszen 365 helyisége volt, melyekbe többek között könyvtárat, képtárt, színházteremet, kápolnát és vadásztermet is berendeztek. Az angolpark telepítése 1779-ben kezdődött el, a 77 hektáros kertben a szobrok mellett 200 éves platánokkal és vadgesztenyefákkal is találkozhatunk. A kastély a kezdetek óta eltelt két és fél évszázadban sokat változott, ma a Fejér Megyei Szent György Kórház üzemel falai között, míg a kastélypark díjmentesen látogatható egész évben.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Esterházy kastély - Csákvár város Önkormányzata FacebookCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Esterházy kastély - Csákvár város Önkormányzata Facebook

 

 

Csákvár Emlékház és Tűzoltó torony

Állandó kiállítás keretében ismerhetjük meg a 20. század eleji lakóházat a Csákvár Emlékházban – más néven Vértes Múzeumban–, melynek az egykori csákvári tűzoltószertár tűztornyos épülete, valamint a szomszéd két lakás ad helyet. A négy kiállítóteremben a város büszkeségéről, a fazekasságról is többet tudhatunk meg, és időnként gyermekfoglalkozásokat is szerveznek.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Csákvár Emlékház és Tűzoltó toronyCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Csákvár Emlékház és Tűzoltó torony

 

 

Haraszt-hegyi tanösvény

Napfényes őszi napokon kiváló programlehetőség a három és fél kilométer hosszú Haraszt-hegyi tanösvény, mely a kevésbé gyakorlott túrázók számára is könnyedén teljesíthető két óra alatt. Mindössze 150 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk, cserébe a Vértes gyönyörű oldalát ismerhetjük meg, és útközben piknikezni is meg tudunk állni.

 

 

Mini Csákvár

Csákvár amúgy sem egy metropolisz, de a Makettvárosban még kisebb változatban láthatjuk épületeit. A maketteket Dornyi Mihálynak, egy helyi lakosnak köszönhetjük, aki Csákvár jellegzetes épületeit készítette el, bár az éles szeműek felfedezhetik a németországi Neuschwanstein kastélyt is. A kiállítás ingyenes, bárki megtekintheti a Csuta Cukrászda udvarában.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Mini CsákvárCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Mini Csákvár

 

 

Lőportorony

Európában is egyedülálló a csákváriak által csak „puskaporosnak” toronyként becézett épület, mely valószínűleg az 1800-as évek elején épülhetett. A műemléki védelmet kapott torony az Esterházy park kerti építményei közé tartozik (bár a park területén kívül helyezkedik el), 2012-ben teljesen felújították, így kitűnő állapotban fogadja az érdeklődőket.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: LőportoronyCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Lőportorony

 

 

Báraczháza-barlang

A Vértes valószínűleg legtöbbek által ismert barlangja a Báraczháza-barlang, mely hírnevét az itt feltárt ősló maradványainak köszönheti. Más őslénytani leleteket is felfedeztek itt, így a tárna hamar az amatőr paleontológusok kedvencévé vált, sőt a történelem kedvelői is előszeretettel látogatnak ide a sziklafalon látható római kori feliratok miatt. Bármilyen okból is érkezünk, a barlang bejárása biztosan nem fog csalódást okozni!

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Báraczháza-barlangCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Báraczháza-barlang

 

 

Szent Ferenc Vadászkápolna

Nem biztos, hogy egy kápolnát elképzelve ilyen épületre számítanánk; a nyolcszög alaprajzú épület eredetileg egy török épületet szimbolizáló pihenőházaként funkcionált, innen a különleges kinézet. A torony 1797 óta a kastélykert része, az idők során vadászkápolnává alakították, és 1998-as felújításának köszönhetően újra régi fényében tündököl.

 

 

Huszár emlékmű, Hősi emlékmű

A II. világháborúban hősi halált halt huszároknak állít emléket a Huszár emlékmű a Rákóczi utca végében, melynél minden évben koszorúznak a helyi lakosok. A városban akad még egy hasonló alkotás, a Hősi emlékmű, melyet könnyen fel lehet ismerni a kitárt szárnyú turulmadárról.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Huszár emlékmű - Gulácsy-Horváth Zsolt, feltöltő: Hársch Ferenc, licenc: Creative Commons Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Huszár emlékmű - Gulácsy-Horváth Zsolt, feltöltő: Hársch Ferenc, licenc: Creative Commons

Licenc

 

 

Templomok

A városban több templom is van; a barokk stílusú Szent Mihály főangyal templom a 18. század második felében épült, később – a rendelkezésre álló feljegyzések alapján – Ybl Miklós tervei alapján alakították át.

Még ennél is korábban tették le az alapjait a Csákvári Református Egyházközség templomának, melyet aztán tovább bővítették, és ma is szabadon látogatható.

A Csákvári Evangélikus templomot 1792-ben építették, majd 1870-ben bővítettek ki egy toronnyal, amiben két harang is helyet kapott. A templom mellett egy régi parókia is áll, ahol táborozó fiatalokat szállásolnak el a nyári hónapokban.

Csákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Csákvári evangélikus templom - Csákvár-Bicske-Csabdi Társult Evangélikus Egyházközség FacebookCsákvár izgalmasabb, mint gondolnád! Fotó: Csákvári evangélikus templom - Csákvár-Bicske-Csabdi Társult Evangélikus Egyházközség Facebook

 

 

Göbölyvölgyi bányató

Csákvár nem csak a kirándulás, a történelmi emlékek és az őslénytani leletek miatt izgalmas, a horgászok is előszeretettel látogatnak ide. Az öt hektáros Göbölyvölgyi bányatóban elsősorban pontyok, csukák, keszegek és kárászok akadnak horogra, miközben semmi sem zavarja meg a nyugalmunkat.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarországi bemutatóra készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar november 6-án, 19.00 órakor a Müpában.
A makettparkok még a komoly felnőtteket is visszarepítik fiatalkorukba, ahogy az apró épületek látványa gyermeki izgalommal tölt el bennünket. Egyszerre játszhatunk és tanulhatunk ezekben az intézményekben, így aki még nem vizsgálta meg akár a Parlament minden apró részletét egy arasznyi távolságból, annak eljött az idő, hogy egy teljesen más szögből is megismerje hazánk büszkeségeit.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!
5 kilátó, ahonnan meseszép a színes őszi táj
Az évszak kiváló lehetőséget ad arra, hogy barangolásaink során felkeressük egy-egy olyan kilátót, melyek szépsége, különlegessége önmagában is megér egy túrát. Ám látni fogjuk, nemcsak építészeti remekművekről, hanem lenyűgöző panorámát nyújtó kilátópontokról van szó, melyeknek köszönhetően lábunk előtt hever majd a színes levelekbe burkolódzó meseszép őszi táj.