Az az igazság, hogy nagyon régóta terveztünk már egy kirándulást Várpalotára, de az élet eddig valahogy mindig felülírta az elképzeléseinket. Nemrég azonban végre engedtünk az utazás hívószavának, és autóba ültünk, hogy megtudjuk: valóban annyi látnivalót és élményt tartogat-e a turistáknak ez a kedves, vidéki városka, mint ahogy hallottuk.
Nos, azt kell mondanunk: csalódnunk kellett… bár szerencsére pozitívan. Várpalota ugyanis sokkal, de sokkal többet adott nekünk annál, mint amit vártunk tőle. De miért zártuk a szívünkbe már az első pár lépésnél a települést? Elmondjuk!
Budapesttől 70, a Balatontól pedig csupán 17 km-re található Várpalota, ahol a Bakony vadregényes rengetege vetette meg a lábát. Aki szeretné összekötni a városnézést a túrázással, annak feltétlen ajánljuk, hogy a medvehagyma mezőkkel övezett, 13 állomásos Vár-völgyi tanösvényt célozza meg! Ez az útvonal közel esik az egyedi megjelenésű Maderspach Viktor-kilátóhoz is, így két legyet üthet egy csapásra, aki hajlandó bevállalni a kitérőt is.
Mi azonban − gyerkőccel a fedélzeten − jóval kényelmesebbek voltunk annál, minthogy Bátorkő várától a Várpalota szívében magasodó Thury-várhoz látogassunk. Épp ezért egyből utóbbi, a XIV. századi, több ostromot megélt erődítményhez mentünk. Az épület előtti Hunyadi Mátyás teret gyönyörűen felújították, így élmény volt megcsodálni a Mária-kutat és barokk szoborcsoportját, valamint a mögötte emelkedő Várpalotai Nagyboldogasszony templomot. A téren varázslatos zöld oázist is kialakítottak, ahol különösen élvezetes volt a hídról, illetve a partról nézegetni a ficánkoló, színes aranyhalak sokaságát.
Várpalotai Nagyboldogasszony templom
Szállások Várpalota környékén>>
A várkaput átlépve, a hűvös kőfalak között találtuk magunkat, ahol hamar átjárt minket a nyugalom. Már az első pár lépésnél érezhető volt: ez a kiállítás színvonalas és tartalmas lesz. Kétoldalt a makettek és fegyverek segítettek ráhangolódni a történelemre – élükön Thury György várkapitány pallosával.
A jegyünk megváltása után, megismerhettük a régi regéket Mátyás királyról, aki szintén tiszteletét tette már a várban az Újlaky család vendégeként. Szánd rá az időt az olvasgatásra, és fedezd fel a csóri csuka vagy Kinizsi ugratójának legendáját!
A színes-szagos kiállítás egy pillanatra sem engedi majd lankadni a figyelmed. Gyönyörű installációk, drapériák, makettek, freskók és múltból örökölt, vitrinekbe zárt emlékek sorakoznak mindenfelé. Az interaktív kiállítás egyik játékos eleme volt a kamrában található kosár, ami számos gyógy- és fűszernövényt rejtett, melyeket mi is megszaglásztunk. De nagyon jó ötlet volt a fülhallgatók elhelyezése is, amik segítségével „belehallgathattunk a múltba”.
A szépen megkomponált tárlatok között nekünk különösen tetszett a Török szoba, Váradi László pipagyűjteménye, illetve a Gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjtemény is. A várfok felé menet sem unatkoztunk, mert a lépcsőfordulóban még egy Vasaló kiállítás is helyet kapott. Sőt, a padlástéren áthaladva boszorkákkal is találkoztunk!
A tavaszi szél szegődött a nyomunkba a várfalakon sétálva, miközben a csodaszép panorámában gyönyörködtünk. A Thury-vár bejáratával szemközti oldalon hatalmas park terül el, melyben otthonra lelt az 1956-os és az 1848-as emlékmű. De itt építették fel a gyerekek kedvenc játszóterét, az Apródvárat is, ahol minden lurkó belebújhat a XVI. század egyik leghíresebb vitézének, Thury Györgynek a bőrébe.
Tipp! Sajnos, mi nem jelentkeztünk be előzetes tárlatvezetésre a Thury-várba, de ha szeretnéd még tovább fokozni az élményeket, akkor te ne kövesd el ezt a hibát!
Mondanánk, hogy nem kell a szomszédba menni egy másik remek kiállításért, de pár lépésnyire a Thury-vártól máris a Trianon Múzeum kapujában találhatod magad. Az első világháborút lezáró, máig felkavaró békeszerződés körülményeit, valamint annak utóéletét dolgozták fel a nem mindennapi tárlaton. A 12 helyszínen átívelő Trianon kiállításon biztosan minden magyar embernek megdobban majd a szíve – a miénk is így tett.
Fotó: Trianon Múzeum Várpalota Facebook oldala
Szállások Várpalota környékén>>
Az 1950-es évek egyik legkomolyabb ipari beruházásaként tartották számon az Inotai erőművet, ami egészen 2001-ig működött. Ezután viszont fokozatosan az enyészet útjára lépett. Pár évvel ezelőtt azonban újra megnyitotta kapuit a felfedezők előtt, így ha szeretnél, a Túrajó séták keretében bekukkanthatsz az egykori szocialista szimbólum belsejébe, ahol a Szárnyas fejvadász című film pár jelenetét is forgatták! Ha már nagyon elfáradsz a felderítő túra után, akkor ülj le a fűbe a közelben található Inotai vízesés mellé!
Várpalota tehát sokkal többet adott nekünk annál, mint amit előzetesen reméltünk. A városka barátságos hangulata, kedves vendégszeretete, valamint egyedülálló történelmi és kulturális kincsei valóban kihagyhatatlan látnivalók. Nézd meg őket, és meglátod!