Virágzó repcemezők, hullámzó domboldalak és magas hegyek váltakozása jelezte számunkra, hogy a Dél-Dunántúlon járva utazás közben sem fogunk unatkozni. A régió központjában, Pécsett már több ízben is megfordultunk, ám ezúttal azokra a helyekre szerettünk volna eljutni, ahol rejtett kincsek lapulnak...
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya Csepegő-szikla
Sokat hallottunk már a vadregényes szurdokvölgyben meghúzódó, "magyar Svájcként" is emlegetett Óbányáról, és a takaros porták között járva valóban át is éreztük a friss levegő és a bájos vidék utánozhatatlan hangulatát. A Pisztrángos tavakon túljutva szinte észrevétlenül léptünk be az Óbányai-völgybe, ahol zúgók, fából ácsolt híd és madárcsicsergés tette kellemesebbé a sétát.
Miután megérkeztünk a Csepegő-sziklához, óvatosan leereszkedtünk a mohával benőtt hasadékhoz, melynek belsejében a karsztvíz több évezredes kitartó munkájával folyamatosan épülnek a cseppköveket. Higgyétek el: leírhatatlan látvány!
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya, Csepegő-szikla
A hídon túl, a sziklapadokon lecsorgó víz irányából egyből tudtuk, hogy elértük a túra következő állomását: a Ferde-vízesést, mely a helyiek szerint csapadékos időben és hóolvadás után hű igazán a nevéhez.
Az ösvény vége felé fakadó Bodzás-forrásnál remek pihenőhelyet is kialakítottak, így ha szeretnétek, akkor itt még egy kis erdei piknik vagy sütögetés is beleférhet, mielőtt tovább indultok a csodás panorámát ígérő Cigány-hegyi kilátóhoz.
Úti tipp: Legyetek óvatosak, mert a vízből kiálló fák és kövek meglehetősen csúszósak, az útszakaszon pedig könnyen megbotlik az ember!
Szállásajánlatok a környéken>>
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Ferde-vízesés
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbányai pihenő
A Pécsváradi vár neve valójában egy kicsit becsapós, de a kedves és lelkes helyi idegenvezető hölgy örömmel mesélte el nekünk, hogy az épületegyüttes hadi tevékenységek helyett szerzetesi monostorként működött, melyet még Szent István király alapított 998-ban. A történelem viharaiban megtépázott hely azonban ma új fényben tündököl.
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár udvara
A Várkápolnáig eljutva érdekes kiállításon haladhattok keresztül, mely a Pécsváradi vár egykori múltját eleveníti fel. Az oltárhoz érve, jobbra feltekintve látni fogjátok azt a különleges festményt, mely több mint ezer éve ábrázolja - a helyiek szerint - Szent Mihály arkangyalt.
Az udvaron kovácsműhely, látványkonyha, gyógynövénykert is helyet kapott, de érdemes felkeresni a kőtárat, és a várfalról nyíló, tetőtéri tárlatot is, ami különleges ácsmunkáknak ad otthont!
Sajnos a közeli Zengő kilátóhoz és a helyiek által kedvelt kirándulóhelyhez, a Dombay-tóhoz már nem volt időnk elzarándokolni, de ti ne kövessétek el ezt a hibát!
Szállásajánlatok a környéken>>
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - kiállítás a pécsváradi várbanDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár kiállítás
A Siklósi vár tekintélyt parancsoló épülete már messziről lenyűgözött minket, de igazán csak akkor, amikor a falak között álltunk. Elsőként a várbörtönt és a kínzókamrát kerestük fel, ahonnan hátborzongató, de izgalmas tudással távoztunk, majd a reneszánsz bútorkiállítás után, az I. emeletre felgyalogolva a Középkori Fegyver- és Hadtörténeti Tárlatot vettük célba. Utóbbit nagyon élveztük, ugyanis interaktív kiállítás lévén felpróbálhattuk a hajdani mellvérteket és sisakokat is. Sajnos a Rosarium jelenleg nem látogatható, de helyette kárpótolt minket a bámulatos Várkápolna és az eszméletlen kilátás, ami a széljárta panoráma teraszon fogadott minket.
Természetesen, indulás előtt még ittunk egy mennyei feketét a Zsolnay csodákkal díszített Vár Kávézóban, amit bátran ajánlunk nektek is!
Úti tipp: Ha lesz még erőtök, akkor eljuthattok a vár tövében álló Vad- és Vadászati Kiállításhoz is, vagy wellness kalandokért megnézhetitek közelebbről a Siklósi Termálfürdőt, melyben élménymedencék, szaunák, csúszdák és sodrófolyó is található.
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - siklósi vár
Nagyon örültem, hogy megálltunk egy rövid szünetre útközben, hogy a komlói Mini Zoo se maradjon ki a bakancslistánkról. A hihetetlenül kedves személyzet készségesen magyarázott nekünk az állatokról, melyek többségét meg is lehetett simogatni. A bátrabbak még a számomra félelmetesnek tűnő sáskákat is kézbe vehették.
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo
Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo
Átutazóban, vagy a Schlossberg templomrom és a Vasgyúró óriás felkeresésével színesítve is bátran megállhattok enni egy jót a mecseknádasdi Bagoly Gasztrokult Élménytérnél, mely étteremként és panzióként is egyszerre funkcionál. Mi egy hatalmas tálat kértünk és kipróbáltuk a csokival és tejszínnel megbolondított túrógombócot is. Nem bántuk meg!
Egy rövid kirándulásra a bor városába, Villányba is ellátogattunk. A Villányi Bormúzeum és Gál Pince mélye ugyanis egyedi kiállításnak ad otthont, amit jelképes összegért cserébe egy rövid sétával ti is bejárthattok. Azonban ne felejtsetek el hozni a finom italokból a távozáskor – a mi kedvenceink közé tartoztak a gyümölcsborok, melyekből a Szamócás és a Jégszer haza is jött velünk! Az öreg pincék szomszédságában lévő Levendula Rétesházba is feltétlen menjetek be egy kis finomságért, ha szívesen majszolnátok el egy házi túrós vagy meggyes rétest.