Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Dűne káprázatos világától a Mentőexpedíció sivatagáig – Hollywood Magyarországon

Jennifer Lawrence, Matt Damon, Timothée Chalamet – mind olyan tehetséges színészek Hollywoodban, akik az utóbbi években Magyarország utcáin is megfordultak. Hazánk gyönyörű helyszínei, tájai, modern filmstúdiói ugyanis még a tengeren túl is hihetetlenül népszerűek. Nézzük, melyik mozifilmeket forgatták nálunk!

 

Egy egész univerzumról forgattak Budapesten: Dűne 

Frank Herbert világhírű, többszörösen díjazott fantáziaregénye, a Dűne 2021-ben hódította meg a mozikat. A látványos, fantasztikus tájakat felölelő sci-finek csupán a sivatagi jeleneteit vették fel Jordániában. A többi képkocka nagy részét a budapesti Origo Filmstúdió falai között rögzítettek. A moziban látható, magával ragadó díszfolyosók szépsége páratlan és attól olyan élethű, hogy valóban felépítették őket.

Az első rész sikere után, nem meglepő, hogy a második epizódot is Magyarországon forgatták. Utóbbi épp nemég debütált a hazai mozikban. Váltsatok jegyet és nézzétek meg a Javier Bardem, valamint Stellan Skarsgard által megformált karaktereket – háttérben a szebbnél szebb helyszínekkel!

Hollywood Magyarországon - Fotó: Origo Studios Budapest Facebook oldalaHollywood Magyarországon - Fotó: Origo Studios Budapest Facebook oldala

 

 

Hollywoodi filmek és sztárok Magyarországon: Eragon

Edward Speleers-sel, Jeremy Irons-sal, valamint John Malkovich-csal a főszerepekben készült a másik népszerű hollywoodi kalandfilm Magyarországon, a 2006-as Eragon. A monumentális mese jeleneteit több helyszínen forgatták le. A Celldömölk melletti Ság-hegy kráterében lényegében véve egy mini települést építettek fel tavakkal, műsziklákba bájt barlangokkal, valamint romantikus hidakkal. 

A fantázia történet többi jelenetét szintén nálunk vették fel. Pilisborosjenő adott otthont Eragon falujának, Carvahallnak, de vettek fel mozzanatokat a Velencei-tónál, illetve a tatabányai Szelim-lyuknál is. 

Hollywood Magyarországon - tatabányai Szelim-barlangHollywood Magyarországon - tatabányai Szelim-barlang

 

 

Etyekwoodban járt már Tom Hanks és Matt Damon is

A magyar filmipar kedvező megítélésének köszönhetően országhatáron belül forgatták a Matt Damonnal beharangozott Mentőexpedíció című 2015-ös amerikai sci-fit is. Ridley Scott alkotásának vászonra vitele azonban korántsem volt egyszerű feladat. A Mars-bázisát és az űrhajó belsejét az etyeki Korda Stúdióban valósították meg, míg a NASA-központot a Bálnában, a Kínai Űrügynökséget pedig a Művészetek Palotájában keltették életre. 

Tipp! A Korda Filmparkban lehetőségetek van benevezni egy 2-2,5 órás filmgyártás-élménytúrára, mely 12 éves kortól biztosan rengeteg izgalmas pillanatot tartogat majd számotokra. Az utolsó királyság egyes jeleneteit szintén az etyeki stúdióhoz tartozó, közeli Göböljáráson rögzítették, így a kirándulás keretében lehetőségetek lesz bekukkantani a 9. századi faluba, Winchesterbe is!

A vidéki komplexumban azonban számos más sikeres produkciót is lencsevégre kaptak már, így nem csoda, hogy az utóbbi években ráragadt a helyre az "Etyekwood” becenév. Például az amerikai misztikus thrillert, a Tom Hanks főszereplésével készült Inferno-t vagy A halál angyala című, Netflix által életre hívott sötét pszichothriller egy részét is itt forgatták le. 

Hollywood Magyarországon - Fotó: Korda FilmparkHollywood Magyarországon - Fotó: Korda Filmpark

 

 

Németország a magyar képkockákon: A Korona

A II. Erzsébet királynő uralkodásáról szóló A korona című sorozat kicsit becsapós lehet, mert a történet szerint Németországban játszódik. Ám, azok, akik megfordultak már Sopron és Fertőd környékén biztosan kiszúrták az ismerős magyar helyszíneket. A fertődi Esterházy-kastély az 1934-es Wolfsgarten kastélyban történt eseményeket rekonstruálja. Az épület gyönyörű termei számos jelenet hátteréül szolgáltak. 

Az Alpokalja szívének káprázatos városában, Sopronban pedig a temetési jelenet monumentális vonulását illusztrálták. A macskaköves utcákat ölelő, díszes polgári épületek között felsejlik a Tűztorony látképe, a Gambrinus-ház, valamint a Hűségkapu is. 

Hollywood Magyarországon - fertődi Esterházy-kastélyHollywood Magyarországon - fertődi Esterházy-kastély

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A magyarok kincsei – A hungarikumok nyomában
Magyarként sok mindenre lehetünk büszkék, elvégre hazánk mesés tájakban, látnivalókban igazán gazdag. Épp ezeket a különleges, kiemelkedő értékeket szeretné bemutatni a Hungarikumok Gyűjteménye. A magyarság „csúcsteljesítményét” kifejező kincsek száma évről évre növekszik, de kiragadtunk a listáról néhány olyan különleges helyszínt, természeti csodát, nemzeti értéket és ételkölteményt, amitől minden magyarnak megdobbanhat a szíve.

 

 

Szerencsére, csak a vásznon omlik le a Tatai vár fala: Vaják 

A Netflix kínálatában elérhető Vaják sorozatban szintén jelentős mennyiségű magyar helyszínt fedezhetünk fel. Ott van mindjárt a Pilisborosjenőn épült Egri vár másolata, mely ma is kedvelt kirándulóhelynek számít. De az éles szeműek a már emlegetett tatabányai Szelim-lyukat, a komáromi Monostori Erődöt, illetve a Gánti Bauxitföldtani Parkot is kiszúrhatják – többek között – a sorozatban. 

Sőt, az egyik jelenetben még a Tatai vár fala is leomlik – bár szerencsére, itt csak a modern technika csalja meg az elménket. Ha szeretnétek a nyomába eredni a Vaják többi izgalmas forgatási helyszínének is, akkor kukkantsatok be a Szentendrei Skanzenbe vagy az egykori barokk templomba is, ami a budapesti Kiscelli Múzeum része!

Hollywood Magyarországon - az Egri vár másolata PilisborosjenőnHollywood Magyarországon - az Egri vár másolata Pilisborosjenőn

 

 

Oroszországi helyszínek Magyarországon: Vörös veréb

Jennifer Lawrence alakította a Vörös veréb kémnőjét, aki látogatást tett a dégi Festetics-kastélyban, a dunaújvárosi sportuszodában, valamint a Magyar Állami Operaházban is. Magyarként biztosan furcsának találhatjuk, amikor Budapest épp Oroszország helyszíneit testesíti meg, de a fővárosunk sokszínűségének köszönhetően ez sem jelentett problémát.  

Hollywood Magyarországon - Magyar Állami OperaházHollywood Magyarországon - Magyar Állami Operaház

 

 

Monumentális csaták Pest közelében: Herkules  

Már egy évvel a 2014-es Hercules forgatása előtt feltűnt a szupersztár Dwayne Johnson a budapesti edzőtermekben, melynek apropóját a pátyi, valamint a pilisszentiváni filmforgatás adta. A „Szikla” néven elhíresült színész egyébként le volt nyűgözve a csodálatosan elkészített díszletektől. 

 

Egyházi kőépületek a kukoricaföldeken: A katedrális

A Ken Follett sikerkönyvből készített minisorozat, A katedrális is büszkélkedhet magyar helyszínekkel. Így történt, hogy a 2009-es forgatás ideje alatt az ócsai kukoricaföldeken hirtelen épített katedrálisok teremtek. A másik közeli településen, Fóton is vettek fel jeleneteket a sorozathoz. Ott egy középkori város elevenedett meg kovácsműhellyel, kőépületekkel és számos más jellegzetes, autentikus elemmel. 

 

Franciaország házhoz jött: A láthatatlan fény 

Már eddig is gyanakodhattunk, hogy a Netflix örömmel forgatja Magyarországon a sorozatait, amit újfent bizonyítanak A láthatatlan fény című alkotással. Aria Mia Loberti és Mark Ruffalo a nácik által megszállt Franciaországban menekülnek a történet szerint. A magyarok szíve azonban biztosan megdobban, amikor a filmben felsejlenek a hazai épületek. A soponyai, angol parkkal övezett Zichy-kastély és a budapesti Tőzsdepalota remek választás volt a forgatáshoz. 

 

Keszthelytől, Szentendrén át a Budai várig: Árnyék és csont

Ugyancsak a Netflix égisze alatt született meg a magyar forgatási helyszíneket felvonultató Árnyék és csont sorozat, mely varázslatos hazai úti célokhoz repít. A keszthelyi Festetics-kastély, a pósteleki Széchenyi-Wenckheim kastély romja, a Budavári Palota Oroszlános-udvara, az óbudai főtér, a Budai Vár és Szentendre több utcája, valamint a híres skanzen is megmutatja magát az epizódokban. 

Hollywood Magyarországon - Széchenyi-Wenckheim kastélyromHollywood Magyarországon - Széchenyi-Wenckheim kastélyrom

 

 

Marvel-mozi a magyar fővárosban: Holdlovag

Magyarország egyik leggyönyörűbb épületénél, a nádasladányi Nádasdy-kastélyban is forogtak a kamerák a közkedvelt képregény karakterről szóló filmben, a Holdlovagban. A mozi nagy részét azonban Budapesten, illetve Szentendrén vették fel. A fővárosiak biztosan kiszúrják a budapesti Szépművészeti Múzeumot vagy a Vajdahunyad várát is. 

Hollywood Magyarországon - Szépművészeti MúzeumHollywood Magyarországon - Szépművészeti Múzeum

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
A nyári szezonban a kiülős teraszok a legnépszerűbbek egy baráti koccintáshoz, de ha igazi kuriózumra vágyunk, akkor idén érdemes egy skybart is felvennünk a listára. Igyunk egy frissítő koktélt a nagy melegben, és nézzük picit más szemmel Budapestet, a lemenő nap fényében magasan a város felett!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!