Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Meseszép villák Budapesten

Bár csak néhány maradt fent, ám szépségük a mai napig őrzi azt a gazdagságot, ami a századforduló építészetét jellemezte. Ismerjétek meg Budapest legszebb villáit, melyek közül több is látogatható, így egy kis részlete ennek a kornak tetten érhető, ha arra jártok.

 

Schoch-Hegedűs-villa

Cím: 1016 Orom u. 4.

A Gellért-hegyen kimagasló vörösbarna klinkertéglás épület szinte mindenkinek szemet szúr, azonban kevesen tudják, hogy az 1910-es években épült historikus jegyeket magán viselő négyemeletes épületet Schoch Frigyes ingatlanmágnás építette. A tervező K. Császár Ferenc volt, az eredeti épületet Genovában kell keresnünk, melynek mintájára született volna meg az ikerépületként tervezett épület páros, aminek teljes megvalósulását az 1923-ban történt csőd akadályozott meg. Az erődszerű építmény négy emelettel és a korát megelőző mélygarázzsal rendelkezett. A toronyszoba a tulajdonos gondolkodó szobája volt, kivételes panorámával a fővárosra. 1926-ban Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter vásárolta meg a villát, melyet halála után örökösei laktak.

Az államosítást követően az épületben a főváros lebombázott házainak lakói kaptak helyet, majd a rendszerváltás után 6 lakásra osztották fel a villát.

Híres épületek és villák Budapesten / Fotó: Both Balázs/pestbuda.huHíres épületek és villák Budapesten / Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu

 

 

Kőrössy-villa

Cím: 1071 Városligeti fasor 47-49

A Városligeti fasor talán legszebb épülete a Kőrössy-villa, mely az elmúlt évben vált látogathatóvá a ResoArt művészeti alapnak köszönhetően. A szecessziós paloták egyik legjobb állapotban lévő épülete ez, amit Kőrössy Albert Kálmán a francia art nouveau és a német Jugendstil stílusjegyeit alkalmazva tervezett meg. A homlokzatot dús ornamentikákkal díszített indák vonnak be, belépve az épültbe Róth Miksa egyik csodálatos, gránátalmákkal, íriszekkel díszített üvegablak terve tárul a szemünk elé. Érdemes alaposabban is megtekinteni az emeletre vezető korlátot, az indás-virágos lépcsőkorlát Hochmann József munkáját dicséri. Az épületben található Budapest legnagyobb Zsolnay magángyűjteménye, az 1000 darabot számláló kiállítás a Zsolnay kerámiák legszebb, a gyár első ötven évének kiemelkedő darabjait mutatja be.

Az épületben koncertek, kiállítások, és egyéb rendezvények kapnak helyet.

Álomszép villák Budapesten / ResoArt Villa / Fotó: Glázer Attila Álomszép villák Budapesten / ResoArt Villa / Fotó: Glázer Attila

 

 

Ráth György-villa

Cím: 1068 Városligeti fasor 12.

Az Andrássy úton álló villaépület 1901-ben került Ráth György tulajdonába, amit Györgyi Gézával alakíttatott át, Jungfer Gyula készítette a vaskorlátot, míg a lépcsőház és a hall bútorzatát Horti Pál elképzelései szerint valósították meg. Az épületet feleségével együtt műtárgyakkal rendezték be, melyek Ráth halálát követően az özvegy kérésére az Iparművészeti Múzeum tulajdonába kerültek. Az ajándékozás kitétele az volt, hogy osztatlan, nyilvános gyűjteményként szerepeljen a múzeum részeként, ennek eredményeként született meg a Ráth György Múzeum.

2018-ban a villát felújították, itt látható A mi szecessziónk című állandó kiállítás, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós emléktárgyainak ad helyet.

Budapest legszebb villái / Ráth György-villaBudapest legszebb villái / Ráth György-villa

 

 

Barabás-villa

Cím: 1122 Városmajor u. 44.

A 12. kerület is büszkélkedhet egy elegáns villával, melyet a Városmajor utcában találunk. Barabás Miklós festő nyári rezidenciának szánta az eredetileg szőlőskertként funkcionáló telket, ahová saját tervei alapján neoklasszicista villát építettet. A művész halálát követően az épület számos változáson esett át, 1996-ra életveszélyes állapotba került, melyet követően a 2000-es években felújítási munkák vették kezdetüket. Basa Péter építész az eredetiek alapján újította fel a villát, ma kedvelt rendezvénytérként, esküvői helyszínként működik.

Találunk itt kávézót, árnyas, zugokkal teli kertjében nyitvatartási időben bármikor sétálhatunk, pihenhetünk.

Varázslatos villák Budapest / Fotó: Barabás Villa Facebook oldalaVarázslatos villák Budapest / Fotó: Barabás Villa Facebook oldala

 

 

Dozzi-villa

Cím: 1165 Májusfa u. 5.

A 19. század végén a Mátyásföldi terület egyfajta nyaralóteleppé alakult át, köszönhetően a cinkotai vonal kiépítésének. A szalámigyár tulajdonos, az olasz Giuseppe Dozzi 1905-ben Paulheim József tervei alapján készítette el villáját, mely kényelmes közelségben volt a rákospalotai Dozzi-üzemhez. A városrész leghíresebb villája vaníliaszínével, virágokkal és pávákkal borított díszítésével, napraforgókkal és indákkal a florális szecesszió egyik legszebb példája.

Az épület jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható.

Legszebb villák Budapesten / Dozzi-villa Budapest / Fotó: housesofbudapest, tumblrLegszebb villák Budapesten / Dozzi-villa Budapest / Fotó: housesofbudapest, tumblr

 

 

Schiffer-villa

Cím: 1063 Munkácsy Mihály u. 19b

Mind közül talán a legmeglepőbb a ma Adózástörténeti Múzeumként működő Schiffer-villa története, amit a Munkácsy Mihály utcában találunk. Schiffer Miksa dúsgazdag vasútmérnök, vállalkozó volt, aki felesége és négy lánya számára álmodta meg otthonát, aminek tervezését Vágó Józsefre bízta. Olyan villát kért, amiben minden részlet harmonizál egymással, így az art deco jegyeit is magán viselő épület majd minden berendezését Vágó tervezte. A földszinten kapott helyet a hall, a szalon, az ebédlő és a dolgozórész, míg a hálók az emeletre kerültek. Az épületben légfűtés és étellift szolgálta a kényelmet. Ma az épület puritán külsővel rendelkezik, ám belépve a kapun az egykori szépség fogadja a látogatót: a hallban Kernstok Károly színes üvegablakának rekonstrukciója tölti ki a helyiség egyik oldalát. A falakat zöld, ornamentikával és madarakkal díszített Zsolnay csempék takarják, a tér központjában egy Ádámot és Évát ábrázoló szökőkút áll, míg egy másik falon Kernstoktól származó hatalmas freskó tölti be a teret. Gyöngyházintarziás ajtók, finoman munkát réz kilincsek, márvány berakásos padlóburkolat teszi még szebbé az épület minden részét.

A villa hétköznapokon előzetes bejelentkezés alapján látogatható, és az adózástörténeti kiállításnak ad otthont.

Mesés villák Budapesten / Schiffer-villa - Adózástörténeti MúzeumMesés villák Budapesten / Schiffer-villa - Adózástörténeti Múzeum

 

Nyitókép: ResoArt Villa / Fotó: Glázer Attila

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Gondoltad volna, hogy Keszthely megannyi izgalmas lehetőséget kínál nemcsak nyáron, hanem egész évben? Az M7-es autópályától mindösszesen 15 kilométerre fekszik a Balaton legnyugatibb csücskében a meseszép kisváros, Keszthely.
Hazánk népszerű és sokat látogatott helyeit már többször is bemutattuk, ideje volt, hogy a kevésbé ismert, de nem kevésbé különleges látványosságairól is szülessen egy gyűjtemény. Ebben a cikkünkben 5+1 olyan izgalmas nevezetességet mutatunk be, ahol nem kell a turisták hadaival küzdenünk, mégis szuper élményben lehet részünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!