Szerző: M
Számomra eszméletlenül bájos Budapest nyáron. Kiürül a sok autótól. Ellepik a turisták, de belőlük nincs olyan sok, mint Budapestiből, és sokkal mosolygósabbak is. Nyáron jó sétálgatni, andalogni a belváros különböző részein, különböző hangulataiban. Felfedezni minden apró részletét, és új megvilágításba helyezni a szeretett fővárosunkat. És, a nyárfák illata. Ohhh, csodálatos! Majd egy hónapon keresztül virágzik, és naplemente után, a késő kora esti órákban olyan illatfelhő borítja be lágyan, simogatva az éjszakát, amit szavakkal, nem lehet visszaadni.
Egy ilyen estén próbáltuk ki a Kismezőt. Kistányéros helynek hirdetik magukat, ami kezdésnek kifejezetten jó hír, hiszen imádjuk a kis tányéros szervizt. Mindent meg lehet kóstolni.
A hely közel fekszik az Andrássy úthoz, közvetlenül a Budapesti Operett színház mellett, vele szemben pedig a Magyar Fotográfusok Háza, ami szerintem Budapest egyik legszebb épülete, és a Kismező teraszáról egész este lehet csodálattal nézegetni. A hely maga egyszerű, letisztult, szinte megfogalmazhatatlan a stílusa berendezés szempontjából. Az biztos, hogy a terasz nagyon hangulatos.
Érkezéskor a felszolgálók kedvesek, udvariasak, előzékenyek.
Az itallapon nem láttam pezsgőt, csak Champagne-okat, és megkérdeztem az úrtól, hogy van e habzóbor, vagy bármilyen buborékos bor a Franciákon kívül, mire azt válaszolta, hogy nincs. Kértem egy sört. Majd a tüzetes itallap vizsgálat után észrevettem, hogy mégis vannak más bubis italok is. Furcsálltam.
Kikértünk egy palack Contadi Castaldi Satén Franciacortat, amit második kiejtésre sem értett az úr, így inkább megmutattam neki az ujjammal az itallapon, hogy pontosan mit is szeretnénk. Hebegve elnézést kért, és mondta, hogy ez az első órája. Ezt nem igazán értettem. Arra céloz, hogy egy órája kezdte a szakmát (akkor vérprofi lesz), vagy ez az első órája a helyen. Az biztosan kiderült, hogy miért mondta azt, hogy csak Champagne van, de ilyen esetben is azért jobb lett volna, ha inkább azt mondja, hogy nem tudja. Az sokkal kisebb probléma.
Vacsora közben megkóstoltunk még pár fehérbort, abban vannak izgalmas tételek. A vörösbor kínálat már egy picit botladozik. Ráadásul kikértünk egy Heimann Barbárt, amire azt mondták, hogy sajnos nincs készleten, mert a hétvégén sokan voltak, és kifogytak belőle. Kedden voltunk a heti nyitás napján, és ha jól ismerem a nagykereskedelmi rendszert, akkor ha hétvégén rendel egy hely italokat, és megírja, hogy kedden szállítsák, akkor azok bizton ott vannak. A nagykereskedő is boldog, az étterem is, és akkor a vendég is.
Nézzük az ételeket. Egyszerű, jó szortiment, jól átgondolt étlap. Sokak kedvence, Nápolyi pizza is van.
A marhatatár kellemes fűszerezésű. Szépen van felvágva a hús. Harsányak, lendületesek az ízek. Frissíti a mustármag. Franciás stílus. Semmi paprika. Hála az égnek, így a hús ízét is lehet érezni.
A zöldborsó rizottó friss, roppanós, üde. Igaz nem aldente, de annyi baj legyen. Az ízek rendben vannak. A rántott kecskesajt jól van elkészítve. Ropogós külső, krémes belső.
A sertés rilettes teljesen értelmezhetetlen, hiszen egy kakukkfüves pástétom, barack chutneyval. Ráadásul sehogy sem illik össze a két elem. Engedjük el.
A marhaoldalas egy egyszerű sousvideolt husi. Nulla fűszer. Mellette a spenótban semmi izgalom, csak kukoricás - !? :) - íz. A cékla tökéletesen van elkészítve. Ress, édeskés, savanykás. Nagyon jó elem.
Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.
A tőkehal nagyon jó állagú, ruganyos, feszes. Jól áll neki a vajmártás. Egy pici sót elbír. A zatar fűszerezésű karfiol "enyhén" odapirult, de elnézzük. A fás, rágós résszel nem foglalkozunk.
A sült császár önmagában jól mutatna azzal a kis jusvel, amivel meg van locsolva. Önmagában megállja a helyét. A sárgaborsópüré köret felejthető, sőt.., a puy lencse teljesen felesleges.
A tiramisuban koppan a kanál, ahogy a piskótához ér. Egy alap desszertnek sem felel meg.
A koktélokat hagyjuk. Egy Kismező Mulet kóstoltam. Gyömbéres limonádé, vicc kivitelben.
A pizza... zseniális! Ajánlom mindenkinek.Ollóval szeletelve.
Kismező a Nagymezőben - Budapest egyik új étterme.
A hársfavirág... Isteni!
Séta, illatok, ízek, érzések.
Egyszerűen felejthetetlen élmények!