Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén

Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!

 

„Ott vagyunk már?” – Ez az a kérdés, amitől joggal retteg minden szülő, ha túrázni indul a gyerekekkel. Azért, hogy a családi kirándulás mindenkinek stresszmentes legyen, érdemes rövidebb, de izgalmasabb útvonalakat beiktatni. Mutatunk 5+1 szuper helyszínt, ahol festői helyeken sétálhattok a szabad ég alatt. A következő túrákat azonban nemcsak családosoknak ajánljuk, hanem lelkes természetbarátoknak is, akiknek nincs elég idejük vagy kondíciójuk a hosszabb távok megtételéhez.

 

Csodálatos, de könnyen teljesíthető túrahelyszínek Budapest környékén:

 

„Tündérek földjén” Vácrátóton: Nemzeti Botanikus Kert

A végtelen nyugalom borul rá az emberre, ahogy belép a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kapuján. Az izgalmas tanösvényeken haladva lépésről lépésre kerülhettek közelebb Magyarország leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményének megismeréséhez. Az önállóan végigjárható, tematikus utak közül választhattok olyat, ami babakocsival is teljesíthető. A színek és illatok bűvöletében tett hangulatos séta tavak, zúgók, sziklakertek mellett vezet végig. Helyenként pedig olyan érzésetek lesz, mintha „a tündérek földjén” lépkednétek!

Tipp! Addig ne menjetek haza, amíg nem néztétek meg a Berkenyeházat és a trópusi gyűjteménynek otthont adó Karbonházat!

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót)Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót)

Vácrátóti ArborétumVácrátóti Arborétum

Szállástippek Vácrátót környékén>>

 

 

Budapesti panoráma a természet szívéből: Sas-hegy

A budapestiek pontosan tudják, hogy milyen jólesik néha kiszakadni az állandóan nyüzsgő fővárosból a természetbe. Ehhez nem is kell feltétlen messzire menni, mert a Sas-hegy 266 méter magas, mészkővel pöttyözött, meredek sziklafalai káprázatos tanösvényt rejtenek. A természet háborítatlan békéjét könnyű kirándulás során tapasztalhatjátok meg a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen kalandozva. Igaz, az 1957 óta védett táj csupán szakértő vezetésével járható be, de ettől csak még izgalmasabb lesz!

Tipp! Nézzétek meg a Látogatóközpont interaktív kiállítását és kiránduljatok a 850 méter hosszú Sas-hegy tanösvényen! A kirándulás fénypontja viszont biztosan a szemet gyönyörködtető panoráma lesz, ami a természet szívéből a környékre nyílik!

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Fotó: DINPI Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Facebook oldalaFestői kirándulóhelyek Budapest környékén - Fotó: DINPI Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Facebook oldala

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.

 

 

Patakparti és erdei séta Solymár határában: túra az Alsó-Jegenye-völgyben

Egy kellemes, patakparti sétát tehettek a vadregényes Pilisben, ha követitek a Paprikás-patak csobogásának hangját. Az Alsó-Jegenye-völgy jelzett turistaútja 5,6 kilométert ölel fel. Ezt a távot pedig akár babakocsival is letudhatjátok. Unalomra nincs esély, hiszen a Budai-hegység legnagyobb vízesését, a 4-5 méter magas Jegyenye-völgyi vízesést is útba ejtitek majd – ahogy Rózsika-forrást, valamint a solymári várat is. Utóbbi ráadásul egészen elképesztő látképet nyit a vidékre.

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Rózsika-forrásFestői kirándulóhelyek Budapest környékén - Rózsika-forrás

Szállástippek Solymár környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A legszebb 7+1 tanösvény Budapest környékén
Kalandos, gyermekbarát, látnivalókban gazdag, panorámás vagy épp ritkábban látogatott tanösvényt keresel Budapesten és környékén? Akkor ez a lista most neked szól! Összedugtuk a fejünket és összegyűjtöttük az ittjartam.hu kedvenc helyeit… a tiéd rajta van?

 

 

Kalandos kirándulás Pilisszentivánon: a Jági-tanösvény

Karnyújtásnyira Budapesttől, Pilisszentiván határában bukkanhattok rá a 4,3 kilométeres Jági-tanösvényre. A családosoknak is tökéletes túrán viszonylag kicsik a szintkülönbségek, így az idősebbeknek sem lesz megterhelő a menetelés. Álljatok meg az egykori homokkő kőfejtőnél, piknikezzetek a Jági-tó víztükre mellett, vágjatok át az Aranyhegyi-patak felett átívelő fahídon, majd folytassátok utatokat a csapóajtón keresztül a Hársas-forrás felé! Útközben ötletes információs táblák és gyerekbarát feladatok várnak rátok és akár a kiegészítő tanösvény felé is elkanyarodhattok, hogy a Slötyi névre hallgató bányatavat is megnézzétek.

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Pilisszentiváni Bányató/ Fotó: Markos FerencFestői kirándulóhelyek Budapest környékén - Pilisszentiváni Bányató/ Fotó: Markos Ferenc

 

 

Mintha nem is a Földön járnátok: a Holdvilág-árok

Az igen népszerű pilisi kirándulóhelyet, a Rám-szakadékot viszonylag gyakran lezárják a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően, ezért most egy másik Budapest környéki túrahelyszínre szeretnénk felhívni a  figyelmet. Ilyen a könnyű kirándulást ígérő Holdvilág-árok, melynek kanyonszerű szurdoka igazán misztikus hatást kelt. A Pomázról induló, nagyjából 5,3 kilométeres turistaúton szelíd patakkal, hatalmas kőtömbökkel, keskeny falépcsősorral találkoztok, melyek egyre közelebb visznek a Holdvilág-árok katlanjába, ahonnan a Meteor létra vezet ki.

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Holdvilág-árokFestői kirándulóhelyek Budapest környékén - Holdvilág-árok

Szállástippek Pomáz környékén>>

 

 

+1 tipp: 137 hektár tömény természet: a Gödöllői Arbo-park

Könnyed kikapcsolódáshoz, játékos tanuláshoz, sportoláshoz és piknikhez keresve sem találnátok jobb helyet Gödöllőn, mint az „ezerarcú” Arbo-parkot. A 10-nél is több látogatható tisztás mindegyike más élményt tartogat. Ismerjétek meg játékos táblák segítségével a természet titkait és tegyétek próbára magatokat az erdei fitneszeszközökön!

Festői kirándulóhelyek Budapest környékén - Fotó: Gödöllői Arbo-park Facebook oldalaFestői kirándulóhelyek Budapest környékén - Fotó: Gödöllői Arbo-park Facebook oldala

Szállástippek Gödöllőn és környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Országszerte megannyi kalandpark, vidámpark és extrém játszótér vár minden adrenalinlöketre vágyó kicsit és nagyot. Csupán azt kell eldöntenünk, hogy a komoly készségeket igénylő sportokat próbáljuk ki, vagy a könnyed szórakozásnak szenteljük a napunkat. Válogass Magyarország élmény-, vidám- és kalandparkjai közül, és töltsd meg a nyarat extrém élményekkel!
A Bakony délnyugati szárnyán barangolva sok csodát láthat az ember. Főleg akkor, ha a Tapolcai-medencét és a szeles Kisalföldet összetapasztó kicsiny völgybe is ellátogat. Itt található a történelem visszhangjait visszaverő Sümeg, ahová érdemes több napra tervezni a kirándulást. A kiadós vártúra, a lovagi torna, az étteremlátogatás és a csipetnyi wellness mellé a környék látnivalóit is összegyűjtöttük. Nézd meg, milyen programokat nem hagyhatsz ki, ha a Balatonhoz közeli Sümegre utazol!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.