Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos tóparti séták – vízparti kirándulások a természetben

Jöhet egy természetközeli séta Magyarország mesés kirándulóhelyein? Akkor gyertek velünk egy nyugodt, pihentető kiruccanásra hazánk mesés tavaihoz, ahol varázslatos tóparti séták várnak rátok meredek hegyek és kies völgyek bűvöletében!

 

6+1 kirándulóhely, ahol hangulatos tóparti sétát tehettek:

 

Mesebeli tavas kirándulás a Bükkben − a Lázbérci-víztározó

Az Upponyi-hegység meredeken egymásra hajló lejtői Magyarország egyik legszebb tóparti kirándulóhelyét rejtik, ahol szinte földbe gyökerezik az ember lába a lenyűgöző látványtól. Uppony és Dédestapolcsány között a hegyóriások tövében alakították ki a mesterségesen létrehozott, Y alakú Lázbérci-víztározót.
A víz tükrében mintha csak két világ találkozna, ahogy a páratlanul szép Lázbérci Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe visszakacsint ránk. Ez a hely a természeté, ahol gyakori vendégek a horgászok és azok a turisták is, akik varázslatos tóparti sétára indulnának.  

Vízparti kirándulóhelyek Magyarországon - Lázbérci-víztározóVízparti kirándulóhelyek Magyarországon - Lázbérci-víztározó

 

 

5 patak élteti a Mátra kincsét – a Csórréti-víztározó

Magyarország legmagasabban fekvő víztározója 534 méter magasan helyezkedik el a Mátra vonulatai között. A Mátraházához tartozó Csórréti-víztározót tömött erdők övezik, víztömegét 5 patak táplálja, a tó mélysége pedig helyenként 10-20 méter között ingadozik.

Sajnos, maga a tópart hivatalosan le van zárva a látogatók előtt, ám a tavacska keleti oldalán magasodó Csór-hegyről szuper kilátás nyílik a víztározóra. Ha szeretnétek egy 7,5 km-es túrára indulni itt, keressétek fel a Mátraháza közelében elhelyezkedő Vörösmarty turistaházat.

Mesés vízparti kirándulások - Csórréti-víztározó, MátraMesés vízparti kirándulások - Csórréti-víztározó, Mátra

 

 

 

Díjnyertes kerékpárút és ezer élmény − Deseda-tó

Magyarország egyik leghosszabb mesterséges tavára Kaposvártól északra bukkanhattok rá. Nem más ez, mint a legendás szépségű Deseda-tó, mely mindazok körében nagyon kedvelt, akik elmerülnének a természetközeli élményekben egy hangulatos tóparti séta során. A 8 km-es tó környéke erdőkkel, mezőkkel határolt és káprázatos élővilágot fog közre. A vízparti kirándulást több túraútvonalon át ejthetitek meg akár bringával is, hiszen díjnyertes kerékpárút szeli át a vidéket.

A tóparton haladva térjetek be a Fekete István Látogatóközpontba, fürkésszétek ki a madarak életét a megfigyelőkből, másszátok meg a Deseda Kilátót, tegyetek sétát az arborétumban, kalandozzatok a tanösvényen vagy fedezzétek fel a gyerekekkel a szuper játszóteret!

Vízparti séták - Deseda-tóVízparti séták - Deseda-tó

 

 

 

Kalandok a természetben – a Rakaca-víztározó

A különleges szépséggel megáldott Bódva-völgy Észak-Magyarország igazi csodája, ahol pihentető szabadtéri kikapcsolódásból nem lesz hiány. Látogassatok el a Szalonna községhez tartozó Rakaca-víztározóhoz, melynek vízfelülete közel kétszáz hektárt tesz ki!
Ha nem csupán túrázni, horgászni és piknikezni szeretnétek, akkor csónak segítségével meghódíthatjátok a 6 méter mély tó felszínét is. Közben legyetek szemfülesek, mert csak így vehetitek szemügyre a rejtőzködő helyi állat- és növényvilágot.

Tóparti kirándulások Magyarországon - Rakaca-víztározóTóparti kirándulások Magyarországon - Rakaca-víztározó

 

 

 

Vízen imbolygó színes csónakok – a Hámori-tó

14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja a Bükk-vidék ikonikus tavát, a lillafüredi Hámori-tavat. A Garadna-patak felduzzasztásával keletkezett, nagyjából 1,5 km hosszú tó az erdőkkel borított, hatalmas hegyek közé ékelődött be. Ragadjatok evezőlapátot, üljetek be a színes ladikokba, mert kevés hangulatosabb pillanat van, mint a Hámori-tavon való romantikus csónakázás.
Az erdőbe burkolózó Palotaszálló a meseszép függőkerttel, valamint a Lillafüredi vízeséssel tökéletesen megkoronázza majd a tóparti kirándulást. Ám, ha szeretnétek madártávlatból is megtekinteni ezt a káprázatos úti célt, másszatok fel a Zsófia-kilátóba!

Legszebb kirándulóhelyek Magyarországon - Hámori-tó, LillafüredLegszebb kirándulóhelyek Magyarországon - Hámori-tó, Lillafüred

 

Szállástippek Lillafüreden és környékén>>

 

 

A magyarok „Gyilkos-tava” – az Arlói-tó

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hódos-patak völgyében bújik meg Közép-Európa egyedülálló természeti látványossága, az Arlói-tó. A földcsuszamlás következtében létrejött tó ugyanúgy keletkezett, mint erdélyi társa, a híres Gyilkos-tó. Ez a természetközeli kirándulóhely nyáron telik meg igazán élettel, amikor a horgászok, strandolók, túrázók egyszerre veszik birtokba. A látvány sem utolsó, hiszen a vízparton sorakozó apró házikók, stégek még inkább elvarázsolttá teszik az összhatást.

Vízparti kirándulás - a magyar „Gyilkos-tó”, az Arlói-tóVízparti kirándulás - a magyar „Gyilkos-tó”, az Arlói-tó

 

 

+1: Karnyújtásnyira van Norvégia

Aki járt már Norvégiában és látta a fjordvidék megkapó szigetvilágát azt könnyen elöntheti a déjà vu érzés, ha a Kavicsos-tóhoz téved. Ez a bámulatos hely nagyjából félórányi autóútra van Budapest szívétől. Nagyobbik része Szigetszentmiklóshoz, a kisebbik pedig Csepelhez tartozik. Az apró szigeteken több mint 5000 házikó osztozik, amik jelentős része horgásztó és nyaraló. De akadnak olyan területek, amik kizárólag csónakkal közelíthetőek meg. Sajnos, tóparti sétát nem tudtok tenni, ha ide látogattok, de a felsorolásból nem hagyhattuk ki ezt a különleges helyet, amihez hasonló bizony nagyon kevés akad Magyarországon.

Különleges látnivaló Budapest környékén - Kavicsos-tóKülönleges látnivaló Budapest környékén - Kavicsos-tó

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nyaranta minden gyermek álma, hogy a szünidő nagy részét pancsolással töltse. Mutatjuk, melyik hazai élményfürdők tartogatják a legtöbb kalandot – ahol azért a felnőttek sem fognak unatkozni! Szabadtéri medencék élményelemekkel, bébipancsoló, gyerekmedence, csúszdák, vízi attrakciók, sportolási lehetőségek, gyógymedence - ezekben a fürdőkben a család minden tagja megtalálja a kikapcsolódási lehetőségeket.
Fedezd fel a Balaton északi partjának éttermeit és vendéglőit! Ha nem szeretnétek kutakodással tölteni az időt, akkor a legjobb helyen jártok, ugyanis itt összegyűjtöttük nektek a nyolcat a legjobbakból.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.