Szerző: Kovács Nóra
Több mint két hónapja tértem vissza az útról, de még ennyi idő elteltével sem tudom konkrétan körülírni az élményeimet. Jó értelemben véve egy kicsit lelassultam, megnyugodtam. Próbálom máshogy látni a dolgokat, sokkal kevesebb stresszt viszek magammal a hétköznapokba. Igazi léleknyugtató érzés bármelyik pillanatára visszagondolni az utazásnak.
Szepesi Gábor, az Avalon Ristorante corporate chefje / Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca
Valóban, nem klasszikus tapasztalás, viszont minden zarándoknál ott van. Az El Camino alatt az ember szükségletei teljes mértékben a szükségesre szűkülnek, és ezen belül is az elsődleges az evés. A legtöbben nem is gondolnák, hogy milyen mennyiségű kalóriát lehet elégetni mindennapos sétálás közben, és itt jön a képbe az egyik legfontosabb rész, az energia pótlás. Akarva, akaratlanul is az evés körül jár minden zarándok esze. Ha erre tudatosan figyelünk és tudatosan választjuk meg, hogy mivel is pótoljuk az elégetett kalóriákat, akkor azt tudom mondani, hogy az EL Camino egy nagyon komoly gasztronómiai utazás is tud lenni. Az én esetemben így is volt.
Mivel az El Camino legnagyobb része nem a klasszikus spanyol turista városokon és falvakon visz keresztül, ezért azt gondolom, hogy a legőszintébb spanyol ételeket kóstolhattam meg, mindenféle felesleges cicoma nélkül. Természetesen a nagyvárosokban, mint például Logrono, Burgos, Leon, Astorga és Santiago de Compostela azért kerestem a „pirostáblás” éttermeket, amik természetesen egytől egyik lenyűgözőek voltak. És, hogy mit emelnék át? Itt nem konkrét ételre tudok gondolni, inkább a spanyolok alapanyagokhoz való hozzáállása az, ami követendő példa számomra. Az utolsó szem csicseriborsóval is tisztelettel bánnak…
Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca
Azt gondolom ez nagyon könnyű, hiszen a magyar emberekhez közel állnak a mediterrán ízek. Ugyan az olasz konyha sokkal populárisabb, de rengeteg nagyon hasonló ételük van, ezen kívül az alapanyag használatuk is nagyon közel áll egymáshoz.
Az Avalon Ristorante már több mint 8 éve nagyon erős olasz vonalat visz, ez semmi esetre sem fog megváltozni. Ennek ellenére természetesen szeretünk az ízekkel kísérletezni. A téli étlapon már van olyan étel, amit az El Camino erősen befolyásolt, de nem lóg ki a sorból.
Az éttermet 2022 óta a Michelin Guide is ajánlja / Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca
A legnagyobb erősségünk a csapat, ez nem is kérdés! Van egy nagyon erős kemény magunk, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Természetesen vannak új emberek is, de mindig nagyon gyorsan be tudnak illeszkedni.
Ez így van. A visszatérésem óta nem is győzöm nekik elégszer megköszönni. A stabilitást az tudja meghozni, hogy mindenki tudja mi a cél, és azt is tudják, hogyan kell azt elérni.
A mi koncepciónk mindig az, hogy a vendég mosolyogva és pozitív élményekkel távozzon az étteremből. Ez soha nem változott az évek folyamán. Persze mindig próbáljuk a szakmával tartani a tempót, ezért összességében azt tudom mondani, hogy folyamatosan finomodik a konyhánk.
Vendég szemmel a tökéletes vacsora az, mikor az utolsó falat desszert után már azon gondolkodunk, hogy mikor jövünk legközelebb, és mit fogunk megkóstolni.
Fotó: Avalon Ristorante Miskolctapolca
Alapvetően valóban nem egyszerű. Mi a nehezebb végét fogtuk meg a helyzetnek azért, hogy könnyebb legyen. Mi minden vendéget ugyanúgy kezelünk. Nincs megkülönböztetés egy miskolci és egy szállóvendég között. A konyha például nem is tudja, mikor melyik a külsős vagy félpanziós vendég. Ugyanazt a minőséget, adagot és tálalást kapja mindenki. Számunkra a minőség az elsődleges.
A Michelin ajánlás egy igazán szép elismerése a munkánknak. Azt gondolom - bízom benne-, hogy ez nem változtatott meg minket semmiben. A célunk továbbra is az, hogy minden vendég jól érezze magát nálunk. Nem szeretnénk magunkra extra terheket rakni, ezért mi tovább tapossuk az eddigi utunkat. Ha ez Michelin ajánlást ér, annak nagyon örülünk. Természetesen szeretnénk megőrizni továbbra is, de azt fontosnak tartom, hogy nem Michelin ellenőröknek főzünk. Az ajánlásunkat 2022-ben szereztük, szinte hihetetlen volt, tényleg a semmiből kaptuk a hírt. 2023-ban pedig éppen az El Caminon, Burgosban sétáltam amikor jött az üzenet, hogy megtartottuk. Egész nap hatalmas, büszke mosollyal az arcomon mentem tovább az utamon.