Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Izgalmasabb, mint gondolnád - a mesés Zirc kihagyhatatlan látnivalói

Zircre elsősorban mindenki grandiózus bazilikája miatt érkezik, azonban olyan sok mást is rejt a Bakony fővárosának nevezett település, hogy egy nap nem is lesz elég megismerésére. Izgalmas túraútvonalak, lenyűgöző természeti képződmények és kulturális emlékek állnak a programfüzetben a székesegyház megtekintése mellett, úgyhogy érdemes felfedeznünk a Dunántúli-középhegység gyöngyszemét.

 

Zirci Ciszterci Apátság

A magyarországi ciszterci rend központja a monumentális barokk Zirci Ciszterci Apátság, mely amellett, hogy országunk egyik legfontosabb történelmi műemléke és idegenforgalmi látványossága, sokkal többet is rejt magában. Több órát is szánjunk a székesegyház felfedezésére, hiszen a templom lenyűgöző belső terei mellett egyháztörténeti kiállítás, reprezentatív termek, panorámatorony és egy 65 ezer példányt számláló műemlékkönyvtár is fellelhető állandó tárlatai között. Ez utóbbi legfőképpen teológiai témájú iratairól ismert, de több mint 300 antikva az országban egyedülállóan csak itt kereshető fel. A Rendtörténeti Kiállítás keretében a máig itt élő ciszterci szerzetesek misztikus életébe kapunk bepillantást, az 1847-ben elkészült Vöröstorony tetejéről pedig az egész Zirci-völgy a lábunk előtt hever a 146 márványlépcső meghódítása után.

Izgalmas zirci látnivalók - Zirci Ciszterci ApátságIzgalmas zirci látnivalók - Zirci Ciszterci Apátság

Szállástippek Zirc és környékén>>

 

 

Arborétum

Az apátság megismeréséhez nem maradhat ki az épületet körülölelő angol stílusú park bejárása, melyben 1951 óta hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjteménye található. A buja növények között rengeteg Bakonyban őshonos fát és cserjét azonosíthatunk, de egzotikus, más földrészről származó fajokra is könnyen rábukkanhatunk sétálás közben. A park mókusoknak, denevéreknek és kétéltűeknek ad otthont, de ha szerencsénk van még őzekkel is találkozhatunk a bokrok között. A bejáratnál a helyeik által Sörös-tónak nevezett halastó fogad, melyet a szerzetesek alakítottak ki a böjtök alatt engedélyezett halfogyasztás miatt.

Izgalmas zirci látnivalók - Zirci ArborétumIzgalmas zirci látnivalók - Zirci Arborétum

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!

 

 

Zirci Apátsági Sörmanufaktúra

A 18. század közepétől nemcsak pezsgő hitélet zajlott a templom épületében, 1735-ben a zirci konvent megkóstolhatta az első itt gyártott söröket is. Jelenleg a legmodernebb technológia és a kézműves munka ötvözetéből született italok között válogathatunk a Zirci Apátsági Sörmanufaktúrában: a 9 egyedi íz közül a legnépszerűbb búza-, barna és világos sörök mellett levendulával fűszerezettet, vagy egy igazi nagyágyút, a 8%-os masszív szüretlen világos fajtát is tesztelhetjük. Ha megéheznénk ebédünket is nyugodtan tervezhetjük ide, ugyanis a folyékony kenyér mellett sült virsli, kolbász, grilltálak és csülök is szerepel a menüsorban.

Izgalmas zirci látnivalók - Fotók: Zirci Apátsági Manufaktúra Facebook oldalaIzgalmas zirci látnivalók - Fotók: Zirci Apátsági Manufaktúra Facebook oldala

 

 

Forest Hills Hotel & Golf****

A nap végén nyugodtan maradhatunk Zircen, nem érdemes még órákat autóznunk, hiszen a város szívében, ősfás környezetben olyan szuper szálláslehetőségünk akad, mint a Forest Hills & Golf. A szállodában a golfozás mellett számos más sportolási és relaxációs lehetőség is a rendelkezésünkre áll, ha kikapcsolódnánk a sok kulturális emlék megismerése után; többek között a jakuzzival, szaunával, valamint gőz- és sókabinnal felszerelt wellnessrészleg, kültéri teniszpályák, de az aktív kikapcsolódás szerelmesei a nordic walkingot és a biciklikölcsönzést is választhatják. Tovább az ajánlatokhoz>>

Szállástipp Zircen: Forest Hills Hotel & Golf****Szállástipp Zircen: Forest Hills Hotel & Golf****

 

 

Látnivalók a környéken

Ha vittünk magunkkal túrabakancsot, akkor a dudari Ördög-árkot nem hagyhatjuk ki, hiszen az itt csordogáló patak medrében, a sziklafalakkal elzárt útvonal egy filmbéli misztikus világba varázsol el bennünket. Az Országos Kéktúrára csatlakozva megmártózhatunk a Gaja-szurdok egyik látványosságában, a Római-fürdő vízesésben, de ha inkább a történelmi múltban merülnénk el, országunk egyik leglátványosabb tatárjárás után keletkezett főúri rezidenciája, a cseszneki vár nem okoz majd csalódást. Érdemes kis sétával a legmagasabb pontjáig felmászni, hiszen innen a Bakonyra nyíló panoráma lélegzetelállító. Gyerekkel is könnyedén megközelíthető a Hubertlaki- vagy bakonyi Gyilkos-tó, amely fürdőzésre ugyan nem alkalmas, de a vízéből kiálló hatalmas facsonkok látványa garantáltan kárpótol mindenkit az elmaradt pancsolásért. Ha pedig kimondottan a család legkisebb tagjának keresünk elfoglaltságot, az eplényi Vibe Park libegői, erdei kalandjai, kerékpár- és sportversenyei egész napra lefoglalják majd a legaktívabb csemetéket is.

Meseszép látnivalók Zirc környékén: cseszneki vár, Római-fürdő vízesés, Bakonyi Gyilkos-tóMeseszép látnivalók Zirc környékén: cseszneki vár, Római-fürdő vízesés, Bakonyi Gyilkos-tó

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A nyári szezonban a kiülős teraszok a legnépszerűbbek egy baráti koccintáshoz, de ha igazi kuriózumra vágyunk, akkor idén érdemes egy skybart is felvennünk a listára. Igyunk egy frissítő koktélt a nagy melegben, és nézzük picit más szemmel Budapestet, a lemenő nap fényében magasan a város felett!
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!