A MAMO Gelato megszületését az inspirálta, hogy az olaszok által már-már művészi szintre emelt fagylaltkészítés hagyományát megismertessék a világgal. Termékeik – amellett, hogy elképesztően finomak – magas minőségű alapanyagokból készülnek, természetesen mesterséges színezék felhasználása nélkül. Fontos szempont volt, hogy azokra is gondoljanak, akik valamilyen allergiával élnek, vagy egyéb okokból nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, így senkinek sem kell megtagadnia magától a fagyi édes csábítását. 10 évvel ezelőtt a Ráday utcában nyitották meg üzleteket, ma már a Tompa utcában is kipróbálhatunk néhány ízt széles választékukból.
Budapest legjobb fagyizói - MAMO Gelato/ Fotó: Ittjartam.hu
Budapest legjobb fagyizói - MAMO Gelato/ Fotó: Ittjartam.hu
2012-ben nyitotta meg a Kelenföldi Pályaudvarnál található cukrászdáját Erdős Norbert, miután Olaszországban kitanulta a mesterség minden csínját-bínját. Fagylaltjuk az egész városban híressé vált, mivel amellett, hogy télen sem kell náluk lemondanunk szenvedélyünkről, a naponta megújuló kínálat mellett több mint 40 féle íz közül választhatunk a nyári szezonban. Erdős fagylalt elnevezésű kreációjukra a legbüszkébbek, nem véletlenül, hiszen a 100% pisztácia alapban roppanós csokidarabokat, mandulapiskótát és pisztáciadarabokat találunk, mindez fagyasztott málna-falatokkal megszórva a tetején.
Budapest legjobb fagyizói - Erdős és Fiai Cukrászda/ Fotó: Ittjartam.hu
Ha a Káli-medencében található Mindszentkállán ettünk a Kő fagyi? termékeiből, akkor jó hírünk van, hiszen már nem kell a Balatonig utaznunk, hogy csillapítsuk édesség iránti vágyunkat, elég csupán a pár éve nyílt Bartók Béla úti üzletüket felkeresnünk. Hazai gyümölcsökből, de olasz alapanyagokat felhasználva készülnek fagylaltjaik, melyeket helyben, budai főhadiszállásukon készít el az üzlet megálmodójának fővárosi nagykövete, Rékár Gábor. Az alapízek mellett kóstolhatunk prémium brontei pisztáciát, de különleges borfagyikkal is kísérletezhetünk náluk.
Budapest legjobb fagyizói - Kő fagyi? a Bartókon/ Fotó: Ittjartam.hu
Igazi szicíliai hangulat fogad minket a Bruno Gelateria Kolosy téri cukrászdájában, ahol a megszokott krémes, tejjel készült finomságok mellett dél-olasz granitákat próbálhatunk ki. A granita nem fagylalt, nem sorbet vagy jégkása, hanem egy kicsit mindegyik, melyből egyszerre akár több ízt is megkóstolhatunk egyszerre. A fagylaltokat nem gombócban, hanem kenésre mérik, így fokozva az olaszos atmoszférát, de bármelyik típus mellett is döntünk, a piemonti mogyorót mindenképpen vegyük fel a listánkra.
Budapest legjobb fagyizói - Bruno Gelateria/ Fotó: Ittjartam.hu
A Gelateria Vittorio nevű fagyizót már messziről észre fogjuk venni, köszönhetően az épület oldalán fagyit majszoló Bud Spencer képnek. Bent is hasonlóan barátságos a fogadtatás; sokszor a tulajdonos is jelen van, és örömmel szolgálja ki a betérő vendégeket. A fagylaltok hozzák az olasz életérzést, mi pedig választhatunk az ikonikus Bud Spencer – Terence Hill filmben is kapható vanília, csokoládé, eper, citrom és kávé ízek közül, sok egyéb másik mellett. Ha a fagylaltban lévő cukor kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a nagy melegben kellőképpen magunkhoz térjünk, akkor érdemes megkóstolni a kávékat is.
Budapest legjobb fagyizói - Gelateria Vittorio/ Fotó: Ittjartam.hu
Az első napsugarak megjelenésével, márciusban megnyitotta fagylaltteraszát a Gelateria Pomo d’Oro, ahol az eredeti olasz módszerrel készített krémes desszertek közül választhatunk. Cukrászatukban Uhrin Anna vezetésével nagy gondot fordítanak a folyamatos fejlődésre, így nem meglepő, hogy akár minden nap új aromákkal készülnek vendégeik számára. Az állandó palettában 12 fajtát találhatunk, így többek között bazsalikomos málnát, menta citromot, maracuját, valamint sztíviával édesített fagyikat próbálhatunk ki.
Budapest legjobb fagyizói - Gelateria Pomo d'Oro/ Fotó: Ittjartam.hu
Olasz gasztronómia rajongói, irány a Frankel Leo út! A Dolcissima itáliai cukrászda már 2015 óta várja a sütiimádókat, hiszen itt olyan specialitásokat ehetünk a Szicíliából érkező kávénk mellé, mint a cannolo, a pisztáciás croissant vagy a tiramisu. A hely főcukrásza, David Deligio a garancia arra, hogy itt valóban autentikus ízekkel találkozhatunk, hiszen a Bariból érkező szakember egész életében a szakma szenvedélyes megismerésének élt. Fagylaltjaik hatalmas felhozatalából is biztosan nehéz lesz választani, érdemes tehát személyesen ellátogatni hozzájuk, és mindent megkóstolni a menün.
Budapest legjobb fagyizói - Dolcissima/ Fotó: Ittjartam.hu