Szívből gratulálunk az immár Michelin-csillagos Essência Restaurant - Tiago & Éva és a SALT Budapest csapatának!
Így Magyarországon, azon belül is Budapesten, már 8 olyan éttermet találunk, ami szerepel legalább egy csillaggal a Michelin Guide-ban (Stand, Costes Downtown, Borkonyha, Babel, Costes). Két csillaga egyedül az Onyxnek van.
A csillagokat nem az étterem belső dekorációjáért, vagy a szolgáltatás minőségéért ítélik oda - Délkelet-Ázsiában például helyi, tradicionálisan street food helyeknek is vann csillaga -, hanem 5 kritérium dönt (pl. a felhasznált alapanyagok minősége, ár-érték arány stb.)
Tiago Sabarigo és leánykori nevén Jenei Éva nem csak a magánéletben, hanem a munkában is tökéletesen kiegészítik egymást. A portugál szakács korábban számos neves étteremben alkotott, nem is olyan rég a legendás Costesben találkozhattunk vele. 2020-ban azonban az addig szintén neves szállodákban dolgozó feleségével közösen megnyitották álmaik éttermét, az Essenciát. A portugál és a magyar konyhára jellemző ételeket egyaránt megtaláljuk az étlapon, amiket megkóstolva anélkül is tudni fogjuk a séf kulcsszavát, hogy hallottunk volna róla: HARMÓNIA. A két ízvilág eredendően sok mindenben különbözik egymástól, az étteremnek mégis sikerül ízgazdag összhangot teremtenie. Az már csak hab a „torta de Laranja”-án, hogy a kék-fehér szín által dominált enteriőr már a belépés pillanatában gondoskodik a maradandó élményről.
A Salt étterem szintén újdonságnak számít, 2019-ben nyílt az V. kerületben. Ételeik alapja a magyar konyha, de vittek bele egy kis csavart a saját maguk által gyűjtött vad- és gyógynövényekkel, új technológiákkal. A séfnek, Tóth Szilárdnak és az étterem vezetőjének, Boldizsár Máténak már a nyitás előtt fontos szempontja volt, hogy a hangulat fesztelen, közvetlen legyen. A séfasztal emiatt került végül központi helyre, ahonnan ők is gyakran felszolgálnak a vendégeknek. A másik fontos kritérium a fenntarthatóság volt, ennek köszönhetően a fogásaik nagy része hazai, szezonális alapanyagokból készül. Boraik többsége pedig natur, adalékanyagmentes.
• Hoppá! Bistro
• Felix
• Stand25 Bisztró
• Spago by Wolfgang Puck
• Rumour
• Pasztell