Magyarország gasztronómiai térképén jellegzetes helyet foglal el az őrségi konyhavilág, amelyen keresztül nemcsak izgalmas ízeket, hanem a tájegység hagyományait, kultúráját, a valaha ott élt emberek hétköznapjainak szépségét is megismerhetjük. Az egyszerűség, a változatosság, a helyi alapanyagok, és azok gondos begyűjtése karon fogják egymást, és így alkotnak egy nagyszerű, megunhatatlan egységet. Kóstolásra fel!
A több helyi étterem étlapján is szereplő sztárrétest vétek lenne kihagyni, ha a környéken jársz! A főzőtökkel, gyenge cukkinivel, illetve csillagtökkel készülő specialitás garantáltan elvarázsol. Nézz körül az őriszentpéteri Ómama kávézójában, vagy a bajánsenyei Berek Halászkertben, és vadászd le a legfinomabb réteseket!
A „tökmagolajütés” még az 1900-as évek elején terjedt el ezen a gyönyörű vidéken. A töktermesztés során kigyűjtött magvakat megmossák, megszárítják, majd elviszik valamely közeli tökmagolaj-sajtolóba. Ott ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd tűzön megpirítják. Így kerül a darálék a présbe, ami kisajtolja belőle az „Őrség fekete aranyát”.
Légy részese a kézi faprés által történő, tradicionális olajütés bemutatásának a szalafői Batha-portán, ahol a tökmagon túl dióból, mákból, szőlőmagból, lenmagból, mogyoróból préselt magolajokat is készítenek. Sőt, olyan újdonságok is debütáltak náluk, mint a csipkebogyómagból, sárgabarackmagból, és máriatövismagból megalkotott olajak.
A Batha-portán kalandozva nagy kár lenne kihagyni erdőre-mezőre néző lakáséttermüket, ahol ínycsiklandó, tájjellegű fogások kerülnek az asztalra. A dödöllekínálaton túl kóstolhatunk őrségi vargányalevest hajdinagombóccal, mangalicapörköltet, házi savanyúságot, réteseket, és „Őrség zöld aranya” pohárkrémet.
A „tök jó” úti céloknak itt még mindig nincs vége: ősszel szokták megrendezni a tökmagolajütést, tökös ételeket és tökös programokot felvonultató Tökfesztivált, ami Őriszentpéteren, Magyarszombatfán, Nagyrákoson és Szalafőn is várja vendégeit.
Tudtad, hogy ez a nyugat-dunántúli régió legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvénye? A kézműves vásárral kiegészült esemény immár 2004 óta csábítja az érdeklődőket az Őrség meseszerű tájára.
Házi sajtkülönlegességeket vagy házi vajat keresel az Őrség szívében? A szalafői Ferencz Portánál nem kell messzebb menned, ahol natúr kecskesajtot és tehéntejből készült, gomolya jellegű fűszerezett és gyógynövényes sajtokat szerezhetsz be. A nagyrákosi Németh Porta szintén csupa szívvel, és finom ízekkel várja a sajtkedvelőket. Ebben a hagyományos gazdaságban minden feladatot a családtagok látnak el, és a magyartarka tehenek tejéből olyan egyedi sajtokat készítenek, mint például a tökmagos gomolya, a színesborsos félkemény sajt, és a sonkás parenyica. Sőt, ha épp jókor érkezünk, betekinthetünk a gazdaság kulisszái mögé, méghozzá Némethné Baksa Eszti irányításával, akit az Őrség mesemondó asszonyaként becéznek.
Irány Ispánk, ahol Eszti Falusi Vendégasztalára olyan ízletes specialitások kerülnek, mint a langalló, perec, kalács, és számtalanféle sütemény! Mindez igazi nagymamai receptek titkai mentén készül, méghozzá úgy, hogy a vendégek is beszállhatnak a kalandos sütögetésbe.
Bőséges árukínálat, friss zöldségek-gyümölcsök, tökmagolajak, családias hangulat, helyi kulináris élvezetek:
– a szalafői piacon, minden vasárnap, 9-13 óra között,
– az őriszentpéteri vásáron, minden szombaton, 7-12 óra között (a nyári hónapokban szerdánként is).
– Pajta, Őriszentpéter: A Michelin Guide francia étteremkalauz a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flórának és Kvasznicza Ferencnek ítélte oda 2022-ben. A Pajta azonban nemcsak házigazdáiról, hanem Akács István séf alkotásairól, emlékezetes, friss, művészi fogásairól is híres.
– Noble’s, Nemesnép: A kódisállásos panzió vidékies hangulatát és a páratlan fogások ízélményét elegyíti az Őrség kapujában álló étterem. A tökmagolajos fagylalt, a burgundiai borkínálat, a vaddisznópörkölt, és a dödölle náluk mind-mind kihagyhatatlan.
Kihagyhatatlan éttermek az Őrségben