Vendégszerzőnk, M letesztelte az étel- és itallapot, és elmondja, szerinte milyen volt.
Az Andrássy út világraszóló szépségét senkinek nem kell bemutatni, ahol a Deák térhez közelebbik eső felén, a Hotel Moments aljában kapott helyet a Sfinx bár. Az enteriőr egyszerre idézi egy New Yorki bár, és egy elegánsabb étterem hangulatát. Ízléses, de nem hivalkodó. Elegáns, de nem az a feszengős stílus.
A séf az a Kiss Mariann, aki körbejárta a világot, és olyan neveknek is főzött, mint Angelina Jolie, Brat Pitt, és Anthony Hopkins.
Nemzetközi alap kis adagos bisztró konyhát visznek. A koncepció jól átgondolt, és próbálnak mindenki kedvébe járni.
A személyzet kifejezetten kedves. Néha, ha sok vendég van, akkor kapkodják a fejüket, de mindig utolérik magukat, és az udvariasságukkal, személyiségükkel gyorsan helyre hozzák azt.
A borválaszték nemzetközi próbál lenni, de egyelőre még nem sikerült nekik magas szinteket döntögetni, de ígérik, hogy lesz egy hatvan tételes borlap. Amikor mi ott jártunk, ennek még nem volt se híre, se hamva, pedig részben emiatt is mentünk.
A koktél választék viszont remek.
Nem túl sok, pont könnyen lehet választani, és eszméletlenül jól átgondolt italok vannak, amit „Frankie”, az Opera gin nagykövete rakott össze, a jól ismert Hotsy Totsy bártendere.
Mi egy Kedd estén jártunk ott, és kellemesen nyugodt volt a hely, csak 1-2 asztalnál ültek.
Nézzük az ételeket.
Vegán paradicsomos húsgolyók: pontosan nem tudtuk, hogy hogyan lehet egyszerre egy golyó vegán is, és húsos is, de ez a tényeken nem változtat. Nagyon kellemes fasírt szerű, teljesen csak növényekből gyúrt kis golyókat kapunk. Pont jól van megsütve, szép barna a széle, enyhén ropogós, belül pedig még szinte krémes. A házi készítésű paradicsomszósz nagyon szép savakkal játszik, enyhén fűszeres, egy kisgyereknek is tökéletes választás. A tetején zöldborsó csíra van, ami kifejezetten feldobja, és frissíti az ételt.
Kacsamáj, pirított kalács, hagymalekvár: a kacsamáj nem volt teljesen kierezve, így nem örültünk annyira, és a minősége is „csak” egy jó közép felső volt. Ellenben tökéletesen volt elkészítve, és nagyon jó volt a kalács, és a fűszeres hagymalekvár kiegészítés. Pont akkora adag, hogy az embert nem telíti el teljesen.
Garnéla kókusz bundában, mangó szósszal: Az elképzelés már-már tökéletesnek mondható, de a kivitelezés nem sikerült tökéletesre. A panko morzsához kevertek reszelt kókuszt, ami zseniális lett volna, de sajnos nem sült meg roppanósra. Ellenben a garnéla is egy már egy kicsit kihűlt. A mangó szósz egyszerre volt édeskés, enyhén savanykás, nagyon jól kiegészítette a rákot. (Ennek a fogásnak adni kell még egy esélyt, amikor pont jól van elkészítve.)
Koreai bbq csirkeszárnyak: minden téren normálisan, jól el volt készítve, de valami hiányzott belőle. A fűszerezés kellemes volt, nem hivalkodó, a csirkeszárny pont kellemesen volt megsütve, de nem okozott igazi áttörést. Egy sima bbq csirkeszárny, enyhén ázsiai fűszerekkel. Ennyi.
Hamburger: teljesen átlagos, jól elkészített hamburger. A húspogácsát picit vékonynak találtam az egészben, de jól volt megsütve. Kellemes házi hamburger szósz. Zöldségek dögivel, és egy korrekt buci. Semmi extra, de nem is volt semmi baja.
Sajtburger tavaszi tekercs: elképzelni sem tudtuk, hogy ez mit takar. Legnagyobb meglepetésünkre kihoztak 3 darab sült tészta rudat, és három szószt mellé. Olyan kellemesen roppanós volt a tészta, hogy eldobtam az agyam. Olyan finom volt a darálthúsos sajtos töltelék, hogy csak na! 3 különböző ízesítésű majonéz volt hozzá, és mindegyikkel parádésan működött az étel. Nagyon jó ízekkel mulattatta az ember ízlelő bimbóját, zseniális textúra játékkal. Már csak ezért is megérte eljönni ide. Fantasztikus!
Összességében egy kellemes vacsora volt.
Kipróbáltuk a koktélokat is, és abban tényleg nagyon magas szintű minőséget raknak le az asztalra. Az egyik kedvencünk a Limeys, ami egy tökéletes sav-cukor egyensúlyú, természetesen Opera gin alapú koktél, és értelemszerűen limeal készül.
Hétvégenként DJ játszik. Szerintem hozzák azt, amit egy jobb bárnak tudnia kell, és még az árakban sincsenek elszállva, mint egyes belvárosi helyek. Azt hiszem már megtalálták, hogy miben igazán jók, azok a koktélok, és az egyszerű, de jól kitalált ételek. Felesleg ennél többet tudni.
Érdemes megnézni, akár csak egy jó koktélozásra, vagy egy könnyedebb vacsorára a Sfinx bárt. Mindenképpen ajánlott kipróbálni az Eve nevű koktélt is, de az legyen meglepetés, hogy mit takar, mert annyira komplex, és elegáns ital, hogy szavakkal biztosan nem tudom átadni.
Visszajövünk hely!