Szerző: M
Kellemes kaptatón kell felmenni a szigligeti Villa Kabala gasztro bisztróig, ami az emeleti pár szobájával butik hotel is egyben. Az alsó szinten tökéletes panoráma tárul eléd a Balatonra, a környező hegyekre. Egy fiatal pár alkotta, álmodta meg a helyet, nagyon magas szintű vendéglátós tapasztalattal, ami minden pillanatban érződik. Amikor felérsz, akkor tulajdonosok fogadnak mosolyogva, egy pohár bodzás pezsgőt adnak a kezedbe. A ház ajándéka természetesen. A felszolgálók csendes, alázatos léptekkel sertepertélnek az ember körül, és mindenre odafigyelnek, hogy egy remek este elébe nézzünk.
Kilátás a szigligeti Villa Kabalából.
Azzal már az elején lenyűgöznek, hogy van saját készítésű kombucha, amit kis ginnel meglocsolnak, (naná, hogy a kerti) szárított fügével díszítenek. Remek gyomornedv csináló ez az erjesztett hűsítő.
Az itallapon a Fölföldi Béla családi pincészet saját borai találhatók szép számmal, de akad Kreinbacher pezsgő, és Champagne is azok számára, akik ki szeretnének lépni a lokális hívószámból.
Természetesen a 6 fogásos menüt választjuk, nehogy kimaradjunk valami jóból. Véletlenül. :-)
Kacsamáj, hideg tök leves, Tagliatelle, harcsa, marha Stefánia, fehércsoki - ez a menü sorrend. Szerencsére nem egyben hozzák ki, és sok meglepetés fogás is közre játszik.
Egyből érkezik egy szentháromság krémekből, magvas kenyérrel. Természetesen mindent ők maguk készítenek. Fekete olíva tapenád, körözött, szarvasgombás vaj. Az első kettő is isteni, de a szarvasgombás vaj annyira lenyűgöző, és olyan jól passzol a krémes, toastos jegyekkel bíró pezsgőhöz, hogy már most a mennyországban érezzük magunkat.
Az ételsor előtt hoznak még két üdvözlő falatot. Vadas krém, húsgombóc, friss répa, és cékla. Egy falatnyi komplex főétel az előételek előtt. Remek!
A másik falat füstölt lazac, kréker, tejföl. Imádom a textúra játékokat. Ropogós, lágy, krémes, ruganyos, friss zölddel a tetején. Isteni!
Kacsamáj, alma, briós – Csodálatos tálalás. Félköríves kacsamáj, hibátlanul elkészítve. Mellette alma, és szilva krém, ami nagyon jó kiegészítője. A briós fel van tekerve egy vékony faágra, és úgy van megsütve. A koncepció jó, a kivitelezés közben viszont picit kiszáradt, így ezt az elemet a tányéron elengedem. Nem is bánom, a többi része annyira felemelő.
Villa Kabala - gasztro élmények Szigligeten
Hideg tök leves, kovászos uborka, tokhal – végre valaki gondolkodik, újít, és kilép a kovászos uborka leves mizériából, ami már évek óta tart! Nem azt mondom, szeretem, de már minden második étteremben adnak. Ők megalkották a savanykás tök levest. A sült tokhal feltekerve érkezik, közepében aprított kovászos uborka, a tetején szárított (kerti) kaporral, és körbeöntik a selymes, hideg tök levessel. Tökéletes!
Tagliatelle, paradicsom, Ranolder – Házi tészta, al dante. Paradicsomszósz, többféle színű, és ízű aszalt bébi paradicsom, és a Ranolder sajt hab formájában. Egyszerű, és nagyszerű. Kész, pont.
Harcsa, lencse, pak-choi – A harcsa állaga minden téren rendben van. Sült, ruganyos. A lencse nekem kissé elnehezíti az amúgy könnyű fogást, a felét ott is hagyom a tányéron. A pak-choi teljesen jól passzol hozzá, és szépen vezeti a halacskát.
Itt már kezdeném feladni, annyira jól laktam, de máris segítenek egy mangó sorbéval, hogy legyen hely a fő főételnek, és a desszertnek.
Marha Stefánia, gomba, zeller – Három különböző textúrában jelenik meg a zeller. Krém formájában, grillezve, darabba, és hajszálvékonyra vágva, olajban ropogósra sütve. Nagyon játékos. A hús pont olyan, amilyennek lennie kell. Omlós, szaftos. Tartalmas, fűszeres jusvel leöntve. A különböző pirított gombák feldobják az amúgy is izgalmas ételt.
Villa Kabala - gasztro élmények Szigligeten
Fehércsoki, málna, levendula - Alapvetően nem vagyok egy nagy desszertes, de a málna a kedvenc gyümölcsöm. Bármilyen formában jöhet. A levendulát ki nem állhatom, de lássuk elveszik, vagy meghozzák kedvem. Meghozták! Fehércsoki krém, málna fagyi, érzékien megszórva levendulával. Egyáltalán nem tolakodó, nagyon jól összeáll mind a három elem.
Minden minden szempontból ajánlom a helyet. Visszamegyek, visszavágyom kategória. Ráadásul az sem unja meg, aki rendszeresen jár oda, hiszen napi menü van, frissen a kertből, a piacról beszerzett alapanyagokkal.
Hamarosan további meglepetésekkel is készülnek. Lesz saját pörkölésű kávé, és még egy igazán menő dolog, de azt még nem árulhatom el. Járj utána.
Ohhh, a vacsora végén még hoztak egy petit fours-t is, de azt már elvitelre kértem. Másnap a reggeli kávéhoz pont jól jött.
Szállásajánlatok a környéken>>