Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 kilátó, ahonnan meseszép a színes őszi táj

Az évszak kiváló lehetőséget ad arra, hogy barangolásaink során felkeressük egy-egy olyan kilátót, melyek szépsége, különlegessége önmagában is megér egy túrát. Ám látni fogjuk, nemcsak építészeti remekművekről, hanem lenyűgöző panorámát nyújtó kilátópontokról van szó, melyeknek köszönhetően lábunk előtt hever majd a színes levelekbe burkolódzó meseszép őszi táj.

 

Gizella királyné kilátó (Veszprém)

Elkorhadt elődjét cserélte fel 2016-ban Gulya-dombi Parkerdő közepén álló új kilátó, melynek formája már önmagában is megér egy sétát. Az állatkert mellől 15 perces útra található 22 méter magas kilátó horgonyzott acéloszlopaival azt az érzetet kelti, mintha acélrudjai ívesek lennének, pedig valójában egyenesek. A 17,5 méteren lévő legmagasabb kilátópontról csodálatos panoráma tárul a látogató elé, láthatjuk a Benedek-hegyet, a várnegyedet, a völgyhidat, és a Bakony lankáit. A kilátó mellett igényesen kialakított pihenő- és tűzrakóhely várja a kirándulókat. 

Gizella királyné kilátó (Veszprém)Gizella királyné kilátó (Veszprém)

 

 

 

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó (Révfülöp)

A 270 méter magas Fülöp-hegyen 2001-ben épült meg a vöröskő talapzatú Millenniumi-kilátó, ami sajnálatos módon 2020-ban egy villámcsapás áldozata lett. A leégett fa szerkezetet 2021-ben egy új torony váltotta fel, vörösréz borítású sisakkal, betonból készült erkélyekkel, kinézete pedig szinte megegyezik a korábbi toronnyal. Karcsú, ötemeletes tornya tökéletesen illeszkedik a tájba, legfelső szintjéről teljes körpanoráma tárul elénk, láthatjuk a város házait, a Balatont, tiszta időben még a szemközt álló Gömbkilátó is kivehető. 

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó (Révfülöp)Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó (Révfülöp)

 

 

 

Sasbérci kilátó (Buják)

Sasbérc tetején, 466 méter magasan találjuk ezt az egyedülálló kilátót. Az 1910-es évek végén épült achwerk stílusú eltolt szintes, két részből álló kőtorony egykor a gróf erdészének adott otthont, emeletén vadászkastély várta a vadászokat. Az 1950-es évekig laktak benne, később elhanyagolttá vált, 2017-ben teljes felújításon esett át, aminek köszönhetően időtálló faszerkezetet kapott a torony. A kilátót csak az épületen keresztül lehet megközelíteni, nyitvatartása szezonális, hétévégékre és ünnepnapokra korlátozódik. Az épületben erdészeti és helytörténeti kiállítás várja a túrázókat, legfelső szintjéről a Cserhát, a Börzsöny, a Mátra páratlan panorámája tárul a szemünk elé. A kilátót autóval is könnyen megközelíthetjük, túrázóknak az erdészeti tanösvényt javasoljuk útvonalként. A kilátó környékén padokat, asztalokat és tűzrakóhelyet is találunk.

Varázslatos panorámapontok őszi kiránduláshoz - Sasbérci kilátó (Buják)Varázslatos panorámapontok őszi kiránduláshoz - Sasbérci kilátó (Buják)

 

 

 

Millenniumi kilátó (Szilvásvárad)

Szilvásváradról egy kanyargó tanösvényen közelíthetjük meg a 2000-ben, augusztus 20-án, az Államalapítás napján átadott Millenniumi kilátót. A 612 méter magas Kalapat-tetőn álló páratlan szépségű kilátó magassága 36 méter a zászlócsúcsig. Különlegessége abban rejlik, hogy megépítéséhez 138 köbméternyi, átlagosan 140 éves szibériai vörösfenyőt használtak fel.  A különleges faszerkezettel bíró 20 méter magas kilátópont legfelső szintjéről a Bükk-fennsík, szép időben pedig még a Tátra hegycsúcsai is látszanak.

Millenniumi kilátó (Szilvásvárad)Millenniumi kilátó (Szilvásvárad)

 

 

 

Kékestető-kilátó és TV Torony (Kékestető)

Hazánk legmagasabb pontján, az 1015 méter magas Kékesen már 1888-ban állt egy Vass-kilátóra keresztelt, keményfából épített 20 méter magas kilátó. 1926-ban menedékkunyhóval bővítették a kilátót, ám a második világháborút követően rossz állapota miatt mindkettőt lebontották, és bár az 1920-as évektől aktív sportélet jellemezte a Mátrát, mégsem épült újjá a kilátó. 1958-ban született döntés az antennatorony megépítéséről, melyet kizárólag a Távközlési Kutató Intézet használhatott. A 180 méter magas, három részre tagolható Kékestetői kilátó és TV Torony 1981-ben nyerte el mai formáját. 80 méter magas alsó része vasbetonból, középső acélból készült, erre egy 20 méter magas üvegszövettel merevített műanyag henger került. Míg az alsób, 42 méter magas szintjén egy fedett körpresszó található, addig 45 méteren a nyitott kilátóteraszról páratlan panorámában gyönyörködhetünk. A kilátót csak nyitvatartási időn belül látogathatjuk.

Kirándulóhelyek, kilátók Magyarországon - Kékestető-kilátó és TV Torony (Kékestető)Kirándulóhelyek, kilátók Magyarországon - Kékestető-kilátó és TV Torony (Kékestető)

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Még bőven benne járunk az őszben, de már most érdemes megnézni a felhozatalt a szilveszteri programokat illetően, hogy időben le tudjunk csapni a legjobb ajánlatokra. Ebben a cikkünkben 10 olyan hotelt hoztunk el, ahol a szállodák alapszolgáltatásain felül különleges évzáró eseményeken is részt vehetünk.
A Magyar Fürdőszövetség és tagszervezetei 2024. október 5-6. között immáron 7. alkalommal rendezi meg a Szaunázók Hétvégéjét.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!