Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén

Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!

 

Egy kilátó, ahol a panoráma és a történelem is lenyűgöz

Jurisics Miklós neve az évszázadok alatt elválaszthatatlanul összefonódott Kőszeggel. 1532-ben a rettenthetetlen várkapitány verte vissza a hódító I. Szulejmán szultán seregeit, mikor azok a várost ostromolták. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a török hadvezér a Szultán-dombról kísérte figyelemmel a csata alakulását. Ezen a legendás helyen emelték 2012-ben a Szulejmán-kilátót, amit a lelkes kirándulók előszeretettel keresnek fel. A magaslatról ugyanis varázslatos panoráma nyílik Kőszegre és a környező hegyvonalatokra. Ráadásul kényelmes tempóban is kevesebb, mint 20 perc alatt elérhető a látnivalókkal teletűzdelt belvárosból. 

Kilátás a kőszegi Szulejmán kilátóbólKilátás a kőszegi Szulejmán kilátóból

 

 

7 forrás 1 helyen, ahol még a kívánság is teljesül

Mesebeli völgykatlanban húzódik meg a Kőszegi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye, amit az Országos Kéktúra útvonala is keresztez. Nem más ez, mint a sejtelmes Hétforrás, amit úgy alakítottak ki 1896-ban, hogy a forráskifolyások a honfoglaló 7 vezér nevét viseljék. A kristálytiszta, körülbelül 10 fokos víz kellemesen hűsítő. A hiedelmek szerint továbbá, aki mindegyik forrásból iszik, annak teljesülni fog a szíve vágya. Így már csak azért is érdemes elzarándokolni a kőszegi túrahelyre, hogy kiderítsétek: igaz-e a legenda? Persze, egy jó sütögetéssel és lazítással is összeköthetitek a természetjárást.

Kőszegi kirándulásokból ne maradjon ki a Hétforrás semKőszegi kirándulásokból ne maradjon ki a Hétforrás sem

 

Kőszegi tanösvény az erdővel ölelt toronyig

A természet kincseit felvonultató Írottkő Natúrparkban barangolva egy kalandos útvonal, a Csillaghúr tanösvény tekergőzik 3,5 km hosszan, amin sétálva megismerhetitek a gazdag helyi állat- és növényvilágot. A nagyjából kétórás szakasz fénypontja a kőből épített Óház-kilátó, ami a Ságra, valamint a Somlóra is elképesztő rálátást biztosít. A 609 méter magasan elhelyezkedő épületet 1996-ban emelték egy 13. századi lakótorony alapjaira, amik anno Kőszeg első várához, a Felsővárhoz tartoztak. Keressétek fel bátra, mert ez a csodás panorámapont egész évben szabadon látogatható!

Látnivalók Kőszeg környékén: Óház-kilátóLátnivalók Kőszeg környékén: Óház-kilátó

 

 

Vízparti kirándulás Kőszeg határában 

Egy kellemes kerékpározáshoz vagy sétához szuper választás a kőszegi, mesterségesen létrehozott Abért-tó. Az időszakosan árvízi tározóként is működő tó tökéletes piknikhelyszín, hiszen a parton mesés természeti környezetben sütögethettek a pihenőpontokon. Sőt, ha szívesen ragadtok pecabotot, akkor is érdemes célba venni a Kőszeg határában fekvő Abért-tavat. Állítólag Abért Lászlóról, a Vízügyi Igazgatóság egykori főmérnökéről nevezték el a vizet, aki tragikus hirtelenséggel vesztette életét egy balesetben. 

 

Bemutatkozik a 15 Kőszeg környéki kirándulóhely

Nem mindenkinek való az egész napos talpalás, ha azonban mégis szeretnétek egy kis időt eltölteni a természetben, legjobb döntés egy rövidebb túraútvonalat kiszemelni. A kőszegi kiránduláshoz a Hörmann-forrás parkolójától induló Írottkő tanösvény minden szempontból megfelelő lehet. A táv nem túl hosszú, hiszen még erdei úton, kényelmes tempóban is teljesíthető nagyjából 2,5−3 óra alatt. A 2 km-es szakaszon haladva táblákon olvashattok bővebben a Kőszegi-hegység kirándulóhelyeiről, 15 bájos településéről. A 20 állomásos túraútvonal érinti a Stájer-házakat, valamint az Óházat is. Végső pontja pedig az országhatárok találkozásánál fekvő Írott-kő-kilátó. 

 

Határtalan látvány a két ország határán 

Magyarország és Ausztria egyik legkülönlegesebb látványossága a két ország határán épített Írott-kő-kilátó, amely a Dunántúl és Burgenland legmagasabb csúcsa is egyben. A 882 méteren trónoló kilátó mellvédjéről nyugatra tekintve az osztrák hegyóriások rajzolódnak ki előttetek. A látványnak hátat fordítva pedig a Kisalföldön túl elterülő Bakony távoli vonulatai bukkannak fel a horizonton. A kilátóhoz csakis gyalogszerrel juthattok el – például az Országos Kéktúra jelzéseit követve. 

Kirándulások Kőszeg környékén: Írottkő-kilátó két ország határánKirándulások Kőszeg környékén: Írottkő-kilátó két ország határán

 

 

Időutazás a gesztenyefák árnyékában

Egy parányi kis skanzen rejtőzik a gesztenyefák gyűrűjében Cák mellett, amelynek története egészen a 19. századig nyúlik vissza. A műemléki védettség alatt álló Cáki pincesor zsupfedeles házikói egész évben megtekinthetőek, de ha a helyi programokat is megcsodálnátok közelebbről, akkor érdemes tavasztól őszig érkezni. Az ódon épületek némelyike belül szőlőpréseket és borászati eszközöket őriz. Míg az egyik pince mélyén egy kádárkiállítást rendeztek be.

Kirándulások Kőszeg környékén: Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi MúzeumKirándulások Kőszeg környékén: Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Kőszegi szállások>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hatalmas átalakuláson esik át a Budai Vár, melynek köszönhetően nem csak felújítások zajlanak a főváros legkedveltebb turista célpontján, de egykor létező, majd lebombázott épületek születnek újjá. Ismerd meg Te is, milyen részek szépültek meg Budapest legszebb pontján.
Biztosan nem kell kétszer mondani (vagy akár énekelni), hogy „próbálj meg lazítani!”, ha egy dézsafürdős szálláshelyre érkezel. A dézsázás ugyanis tökéletes módja a relaxálásnak, gondtalan pihenésnek, akár meditálásnak… Sőt, a láblógatós lazításon túl számos egészségügyi előnyt is a számlájára írhatunk. Fedezd fel cikkünkben, hogy melyek ezek, és hogy hol találod azt a 6 helyszínt, amit a dézsás bakancslistádra ajánlunk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!