Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hűsölj Sopron mesebeli rengetegében! Kirándulás a Lővérekben

Löverek vagy Lővérek? Ez a kérdés régóta lázban tartja már azokat, akik szeretnék helyesen megnevezni a Soproni-hegység híres területét. Mi sem bátorkodunk állást foglalni cikkünkben, hiszen a két elnevezés egyaránt helyes. Azt viszont megígérjük, hogy bemutatjuk a mesés soproni Lővérek kirándulóhelyeit, látnivalóit. Fedezd fel velünk a legjobb túraútvonalakat, kilátókat, kerteket és kalandokat!

 

Nyugatról és délről fogja közre Sopron városát a határra simuló Alpokalja. Ennek tagja az erdő borította Soproni-hegység is, a gyönyörű Lővérekkel, ahol fényűző villák, mesebeli túrahelyek, titokzatos varázskertek bújnak meg. A két részre osztott terület belvároshoz közeli részét Alsó-Lővereknek nevezzük, míg a Sörház-domb vonala által elválasztott hely a Felső-Lőverek nevet kapta.

Miközben a fák közötti ösvényeken sétálunk szelídgesztenyék, tölgyek és égerek hajolnak fölénk, erdei ciklámenek kísérik az utunkat, de ne felejtsünk el mélyeket szippantani a kristálytiszta levegőből se, ami miatt a területet klimatikus gyógyüdülőhellyé minősítették.

A soproni Lőverek kirándulóhelyei - Lőverek a soproni TV-toronnyalA soproni Lőverek kirándulóhelyei - Lőverek a soproni TV-toronnyal

 

 

Kalandos tanösvények a Lővérekben

A zöldbe borult Lővérek lejtőin öröm felfedezőútra indulni – még a nyári hőségben is. A fák alatt ugyanis biztos lehetsz benne, hogy jó pár fokkal kellemesebb és frissebb lesz majd a levegő. Merre induljunk el?

 

Boszorkány meseösvény

Varázslatos, gyermekbarát kiránduláshoz feltétlen kutasd fel a Boszorkány meseösvényt. A 8 állomásos útvonal az óvodásoknak és kisiskolásoknak is rengeteg vidám percet tartogat. A kincskeresés, a boszi-kvíz és az ötletes ügyességi játékok azonban a felnőtteket is elbűvölik majd. Sőt, mivel az ösvény a Kalandparktól indul, akár egy családi mászással is megfűszerezhetitek a programot.

Kirándulóhelyek Sopronban - Boszorkány meseösvény / Fotó: ittjartam.huKirándulóhelyek Sopronban - Boszorkány meseösvény / Fotó: ittjartam.hu

 

 

Ciklámen tanösvény

A Soproni Parkerdő káprázatos világába enged betekintést a 9 kilométeres Ciklámen tanösvény. Az egész évben látogatható útszakasz nagyjából 3-4 óra alatt bejárható. Júliustól szeptemberig az Alpokaljára jellemző ciklámen is szirmot bont, így ilyenkor kifejezetten ajánlott a kirándulóhely felkeresése. Ám, nem csak ez a különlegessége a Deák-kutat és a Várhely-kilátót is útba ejtő csapásnak. A Ciklámen tanösvény volt ugyanis Magyarország legelső tanösvénye.    

Kirándulóhelyek, látnivalók Sopronban / Várhely-kilátó, Lőverek / Fotó: ittjartam.huKirándulóhelyek, látnivalók Sopronban / Várhely-kilátó, Lőverek / Fotó: ittjartam.hu

 

 

Lőverek kincsei tanösvény

Akinek nincs kedve vagy ereje a többórás túrához, az egy kellemes sétautat is választhat magának. Ilyen a 2,5 kilométeres Lőverek kincsei tanösvény is, mely 11 állomáson keresztül mutatja be a helytörténeti tudnivalókat.  Megismerheted a sokat vitatott Lőverek szó eredetét, jelentését, de más izgalmas információkkal is gazdagodhatsz útközben.

Tipp! A Lővérek túraútjai közül szintén kedvelt a gyalogosan teljesíthető, kicsit több mint 3 kilométer hosszú Várisi sétaút tanösvény is. Ehhez a szépséges erdei úthoz kapcsolódik az erdei tornapálya, valamint az Ojtozi fasor. Utóbbin barangolva érdemes elidőzni a soproni 18-as honvédek hősiességét hirdető emlékműnél.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Bakancslistás helyek, látnivalók Sopronban
Ámulatba ejtő kilátók, boszorkányos tanösvények, vendégcsalogató éttermek, izgalmas kalandok – csak néhány dolog, ami felkerült arra a listára, ami egy tökéletes soproni kiruccanáshoz kell. Tuti tippek következnek városnézőknek és természetjáróknak!

 

 

4 elképesztő kilátótorony a Lővérekben

Sopron magával ragadó városa apró makettként terül el előtted, ha meghódítod a Lővérek kilátóit. Melyik panorámapontokat érdemes megnézni?

Károly-kilátó

A 23 méter magas Károly-kilátót több oldalról is megközelítheted. Eljuthatsz ide többek között a zöld, a sárga és a kék háromszög jelzéseit követve – eltérő nehézségek árán vagy a már említett Boszorkány meseösvényen is. Az építmény Winkler Oszkár építész tervei alapján készült Romwalter Károly soproni nyomdász emlékére. Tetőteraszáról elképesztő kilátásban lehet részed a városra, valamint a környező vidékre is.

Tipp! A természetbarátok feltétlen nézzenek be a kilátóval szemközti Kőhalmy Vadászati Múzeumba is, ami izgalmas, interaktív tárlatot rejt!

Látnivalók, kirándulóhelyek Sopronban - Károly-kilátó, Lőverek / Fotó: ittjartam.huLátnivalók, kirándulóhelyek Sopronban - Károly-kilátó, Lőverek / Fotó: ittjartam.hu

 

 

Sörházdombi kilátó

300 méter magasról tekint le Sopronra a Lővérek legifjabb panorámapontja, a Sörházdombi kilátó. Az impozáns, 8 emelet magas építmény könnyen megközelíthető és a város kedvelt szállodáitól is karnyújtásnyira fekszik.

Milyen kilátókba látogathatsz még el? A Várhely-kilátó jelenleg nem látogatható, de a Magas-bérci kilátó, valamint a különleges Gloriette-kilátó is igéző panorámával kápráztat el.

Kirándulóhelyek Sopronban - Kilátás a Lőverekre a Sörházdombi kilátó tetejéről / Fotó: ittjartam.huKirándulóhelyek Sopronban - Kilátás a Lőverekre a Sörházdombi kilátó tetejéről / Fotó: ittjartam.hu

Soproni kirándulások - Gloriette-kilátó / Fotó: ittjartam.huSoproni kirándulások - Gloriette-kilátó / Fotó: ittjartam.hu

 

 

A Lővérek festői kertjei

Természetjárók és kikapcsolódásra vágyók egyaránt frissítő sétára indulhatnak a Lővérek botanikus kincsei között, amihez 2 ötletünk is van.

Soproni Botanikus Kert

Délceg faóriások és cserjék alatt megbújó virágok között andaloghatsz a több mint 100 éves múltra visszatekintő Soproni Botanikus Kertben. Haladj végig a 16 állomást érintő tanösvényen, ahol az erdő lakóival is találkozhatsz!

 

Erzsébet-kert

Hazánk egyik legrégebbi közparkjaként tarjuk számon a gyönyörű Erzsébet-kertet, amit egy 125 évnél is korosabb famatuzsálem díszít.

Most már látod, mennyi szép látnivalót tartogatnak a Lővérek. Kelj útra és fedezd fel valamennyit!

Soproni Botanikus Kert / Fotó: ittjartam.huSoproni Botanikus Kert / Fotó: ittjartam.hu

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az egyik legjobb dolog Budapesten, hogy sosem áll le az élet, mindegy, hogy épp melyik szakában járunk az évnek, számtalan programlehetőség közül válogathatunk. Szeptemberben a sörök, a sportolás és a kultúra szerelmesei is a bőség zavarával küzdhetnek majd, úgyhogy elő a naptárral, és ideje máris bevésni azokat a dátumokat, melyeket ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek!
A Budapest Borfesztivál szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a történelmi pillanatokat őrző épületek között sétálva.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.