Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Várfalakon innen, a Dunán túl: középkori kirándulás Sümegen

A Bakony délnyugati szárnyán barangolva sok csodát láthat az ember. Főleg akkor, ha a Tapolcai-medencét és a szeles Kisalföldet összetapasztó kicsiny völgybe is ellátogat. Itt található a történelem visszhangjait visszaverő Sümeg, ahová érdemes több napra tervezni a kirándulást. A kiadós vártúra, a lovagi torna, az étteremlátogatás és a csipetnyi wellness mellé a környék látnivalóit is összegyűjtöttük. Nézd meg, milyen programokat nem hagyhatsz ki, ha a Balatonhoz közeli Sümegre utazol!

 

Csupán félórányi autóút választja el a Balatontól Sümeget, amely Tapolcától karnyújtásnyira, északra fekszik. A 84-es főúton haladva el sem tudja téveszteni a célját az ember, hiszen egy utolsó emelkedő után a Sümegi Vár teljes valójában, mintegy útjelzőként tornyosul az utazók előtt. Sok helyen jártunk már hazánkban, de ez a káprázatos erősség az egyik legjobb vártúrát kínálja a Dunántúlon – rengeteg kalanddal.

Középkori kirándulás Sümegen - a Sümegi Vár a távolbólKözépkori kirándulás Sümegen - a Sümegi Vár a távolból

 

 

Ostromtábor a hegy lábánál

Az aszfaltozott parkolót elhagyva, először a Történelmi Élménypark hadigépeit érdemes szemügyre venni. Az egyik legkülönlegesebb látnivaló az a kőhajítógép, ami képes volt egy 50 kg-os követ kilőni akár 300 méteres távolságra, hogy lerombolja az útjába kerülő várfalakat. A korhű török ostromtáborban tovább áshatunk a történelem mélyére, a gyerekeknek szánt játszóparkban pedig a legkisebbek ökrös szekérrel, mászófalakkal hangolódhatnak a csatára.

Középkori kirándulás Sümegen - Történelmi ÉlményparkKözépkori kirándulás Sümegen - Történelmi Élménypark

 

 

Tapintható történelem a Sümegi Várban

Felkapaszkodni bizony nem egyszerű a Sümegi Várhoz, de pár izzadtságcseppet még a nyári kánikula közepette is megér ez a kirándulás. Kezdve azzal, hogy már a felfelé vezető úton sem fogunk unatkozni. Célszerű a Várcsárda melletti út felől elindulni, majd az emelkedőt letudva felsétálni Magyarország egyik legszebb középkori erődjéhez.

A hatalmas falak között észrevétlenül eltölthetünk akár 2−3 órát is, miközben szuper interaktív programok várnak ránk. A darabontok szobája, a börtönkiállítás, a vármakettek és a többi izgalmas látnivaló minden korosztályt lenyűgöz.  Nyáron látványos íjász- és sólymászbemutatót, valamint tömlöctúrát rendeznek itt, de érdemes megtekinteni a híd ünnepélyes felvonását is. 

Középkori kirándulás Sümegen - Sümegi VárKözépkori kirándulás Sümegen - Sümegi Vár

Középkori kirándulás Sümegen - Sümegi VárKözépkori kirándulás Sümegen - Sümegi Vár

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Sümegi vár, a Balaton-felvidék őrszeme
Sümeget manapság többnyire a wellness szerelmesei keresik fel, pedig a Balaton-felvidék nyugati részén található kis település környezeti adottságai mellett más izgalmakat is tartogat.

 

 

Ne hagyd ki a lovagi tornát!

A vár tövében kialakított Lovagi Arénában lehetőséged lesz bepillantani a középkor magával ragadó világába. Augusztus 31-ig heti 4 alkalommal kóstolhatsz bele a látványos lovagi ütközetek bemutatóiba. Sőt, megéri átböngészni a Hotel Kapitány Superior Wellness**** ajánlatait, mert nem csupán remek áron foglalhatsz szállást, hanem egyes ajánlatokhoz ajándékba jár a történelmi lovasjátékok megtekintése.

Lovagi torna - Fotó: Hotel Kapitány Superior WellnessLovagi torna - Fotó: Hotel Kapitány Superior Wellness

 

 

Szállástipp: Hotel Kapitány Wellness Superior Wellness****

A Sümegi Vár mesés látképében az alatta elterülő Hotel Kapitányban is gyönyörködhetsz. A középkori hangulatba ringató, luxus szálláshelyen kényelmes szobákban hajthatod álomra a fejed egy kiadós wellness után a keleties fürdőben. A saját fúrt kútból származó termálvíz éltetően ölel körül lubickolás közben. Egy kis úszás, pezsgőfürdőzés után viszont a szaunavilág csodás szolgáltatásait is ajánlott beiktatni a lazítós napba. Fedezd fel a masszázsokat, a kiváló ételeket és a Hotel Kapitány felejthetetlen vendégszeretetét Sümegen! Tovább a Hotel Kapitány szállásajánlataihoz>>

Szállástipp Sümegen: Hotel Kapitány Superior Wellness****supSzállástipp Sümegen: Hotel Kapitány Superior Wellness****sup

 

 

Gasztrotipp: Terazza Bistro & Bar

A tartalmas időtöltés után könnyű megéhezni. Ha viszont még gyönyörködnél egy kicsit a vár csodálatos panorámájában, nincs jobb választás a Terazza Bistro & Bar-nál. Ez a minőségi gasztronómiát kínáló étterem pompás mediterrán hangulattal és elképesztő ételekkel tesz szinte azonnal törzsvendéggé.

Középkori kirándulás Sümegen - Fotó: Terazza Bistro facebook oldalaKözépkori kirándulás Sümegen - Fotó: Terazza Bistro facebook oldala

 

 

Kőbe zárt emlékek: a Fehér-kövek kilátóhely

Aki szívesen bolyong a természetben, annak jó szívvel ajánljuk a Fehér-kövek kilátóhelyhez vezető, nagyjából 8 kilométeres túrát. A Rendeki-hegy panorámapontját a vár parkolója felől is megközelítheted egy 16 állomásos tanösvényen keresztül. Csak keresd a Vincellér utcán át a zöld jelzést. A Fehér-köveknél ősi tengerek nyomaira bukkanhatsz, különleges geológiai kincsekkel.

 Középkori kirándulás Sümegen - Fotó: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség Középkori kirándulás Sümegen - Fotó: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség

 

 

Milyen látnivalók várnak még a környéken?

Egy rövid kitekintést megér a Nagykeszi templomrom is, amelyet vélhetően a 12-13. században emeltek. Az igézően szép tájból kiemelkedő csonka torony sajátossága, hogy közepén egy hatalmas vadkörtefa magasodik.

Ragyogó fehér épületként rajzolódik ki a Világosvár hegy tetején magasodó Zalaszántói Béke Sztúpa. Az Európában is egyedinek számító építmény belsejében az érdeklődők megtekinthetik a 24 méter magas életfát, valamint Buddha tanításait, ereklyéit is.

A zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdő bel- és kültéri medencéiben egyszerre frissítő és pihentető élmény lesz megmártózni.

Sümeg környéke - Zalaszántói Béke SztúpaSümeg környéke - Zalaszántói Béke Sztúpa

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!
Évente csak néhány hét jut a pihenésre, így a nyaralás során mindannyian egy kényelmes, barátságos helyre vágyunk, ahol kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk. Magyarország vendégházai kiváló lehetőséget kínálnak erre, egyedi élményekkel és pihentető környezettel; az alábbiakban néhány különleges apartmant mutatunk be, melyek garantálják a felhőtlen nyaralást, akár családdal, barátokkal vagy párban tervezzük az utazást.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!
Barangolás Veszprém vármegyében – 9 élmény és látnivaló, amit nem hagyhattok ki
A Bakony vadregényes szurdokai, a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjai és a hegyek ormán magasodó történelmi várak mind Magyarország legjobb kirándulóhelyei közé tartoznak. Veszprém megye azonban a túrázáson kívül is bőven rejt izgalmas látnivalókat. Csónakázhattok föld gyomrában megbújó tavasbarlangban vagy épp barangolhattok egy illatos levendulamezőn a Balaton hangulatos falujában. Hol? Már mutatjuk is!
Teljen mindenkinek kellemesen az őszi szünet: 5 gyerekbarát szállás wellnesszel
Az őszi szünet kiváló lehetőség arra, hogy a család közösen töltsön el egy kis időt, kiszakadva a mindennapok mókuskerekéből. A legnagyobb nehézség ilyenkor olyan helyet találni, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól érzik magukat: ebben segítünk az alábbi cikkel, amiben 5 olyan szállodát gyűjtöttünk össze, ahol a szolgáltatások széles palettája mindegyik generáció igényeit kielégítik.
Top 12 vidéki szálloda és vendégház, ahol lehet lovagolni
Magyarország lovasnemzet, és ennek megfelelően rengeteg olyan szállás közül választhatunk, ahol a kikapcsolódás részét képzik a jobbnál jobb lovas programok. Ezekből mutatunk most néhányat.