Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Csokoládén innen és túl – Szerencs legismertebb látványosságai

Szerencsről, a Miskolctól karnyújtásnyira fekvő kisvárosról nehéz nem a különböző ínycsiklandó csokoládékra asszociálni. A csokiműhelyen túl, az egyik leggyakrabban látogatott nevezetessége a Rákóczi-vár, de ott van például a Világörökségi Kapuzat is. Válaszd te is a Zempléni-hegység lábánál fekvő, tündéri települést a következő városnéző kiruccanásodhoz!

Miskolctól mindössze 30 kilométert kell utaznunk, és máris ott termünk Szerencs városában. Ha több napra érkezünk a környékre, érdemes nyakunkba venni a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a Zempléni-hegység kincseit, legyen szó kalandos túraútvonalakról, erdei kerékpárutakról, borkóstolókról, kisebb-nagyobb séták ideális helyszíneiről! Ha viszont egynapos kikapcsolódást lőttünk be, jó ötlet andalgósra venni a tempót Szerencs nevezetességeinek felfedezése közben.

 

Szerencsi Fürdő & Wellnessház

A Szerencs központjában álló szecessziós Fürdő és Wellnessház története 1890-ig nyúlik vissza, azóta több külső- és belső átalakításon esett át. Napjainkban többféle sportolási- és kikapcsolódási lehetésget kínál a vendégeknek. Megmártózhattok a jakuzziban, úszhattok néhány hosszt az úszómedencében, relaxálhattok a szaunában, de ha felpörgetnétek a pulzusszámot, akkor kipróbálhatjátok a fallabdát is.

Fotó: Fürdő & Wellnessház Szerencs Facebook oldalaFotó: Fürdő & Wellnessház Szerencs Facebook oldala

 

 

Rákóczi-várkastély

A városcentrumban magasodó várépületet egy tó és egy park fogja közre, így a környék az év minden szakában gyönyörű látványt kínál. Csodáljuk meg először a Rákóczi-vár külsejét, ami azért is egyedi, mert a térség legfiatalabb váráról van szó (az 1500-as évek végén építették)! Majd térjünk be és járjuk körbe a Zempléni Múzeum gyűjteményét, amelyből többek között Rákóczi Zsigmond életútja tárul elénk!

Tudtad, hogy az ő alakja fontos szerepet játszott a Rákóczi-dinasztia felemelkedésében?

Róla, valamint a 16-17. századi török és magyar fegyverzetekről, öltözetekről is sok mindent megtudhatunk a kiállítás segítségével. Sőt, a várról készült makett szintén elrepít minket a képzelet szárnyán a 17. századi állapotok közé. Ha bejártuk a történeti érdekességeket, vegyük szemügyre a várban található másik kiállítást is: a nemzetközi hírű képeslapgyűjteményt!

 

Szállások Szerencs környékén>>

 

Galéria kávézó

Ha átsétálunk a vár belső udvarán, könnyen belebotlunk a helyiek és környékbeliek által is igencsak kedvelt Galéria kávézóba. Tarts egy könnyed szünetet a városnézős napon, igyál egy ínycsiklandó kávét a Rákóczi-vár ölelésében!

 

Világörökségi Kapuzat

Tudtad, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága a 27 települést magába foglaló Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket 2002-ben vette fel a világörökségi listára? A Szerencsen magasodó kapuzattal a helyiek célja nem volt más, mint hogy a borrégió bejáratát egy igencsak egyedi építménnyel jelöljék meg. Egy régi mondás szerint ugyanis Szerencs jelenti Hegyalja kapuját.

A magas kapuzat a 37-es út két oldalán áll: egy-egy ötszintes, 18 méteres, terméskővel borított építmény képében, amelyre a díszítést 12 méter magas fából készítették. A kapu egyik tornya kilátóként funkcionál, ahonnan tökéletesen végigpásztázhatjuk a tokaji hegyeket és dűlőket. A kilátóban lépcsőzve megismerhetjük a környék múltját, népi tradícióit, földtani tulajdonságait, valamint szőlészetét-borászatát.

Világörökségi Kapuzat SzerencsenVilágörökségi Kapuzat Szerencsen

 

 

Aranka-tető

Szerencs legmagasabb pontja (207 méteren) nem más, mint az Aranka-tető, ahol az elmúlt években gyönyörű mandula-, dió- és birsalmafákat ültettek. Az első tavaszi mandulafavirágzás idején tehát tökéletes ötlet ide tervezni a következő pikniket, ahol kipihenheted a városnézés fáradalmait és csodás panoráma társaságában szívhatod magadba a zempléni, friss levegőt.

 

Interaktív Csokoládé Műhely

Biztosan nem mondunk azzal hatalmas újdonságot, hogy Szerencs legfőképpen mennyei csokoládéjáról ismert. Története egészen 1923-ra nyúlik vissza, ugyanis ekkor tárta szélesre kapuit a csokoládégyár a cukorgyártól karnyújtásnyira. Termékeik pikk-pakk népszerűek lettek belföldön és külföldön egyaránt. Az 1996-tól már Szerencsi Bonbon Kft.-ként ismert vállalkozás a mai napig olyan klasszikus finomságokat is kínál, mint a Szerencsi Retró szelet (régen Melódia), Macskanyelv, Állat ABC, illetve a kézműves konyakmeggy. Mindemellett figurákat, karamellákat, drazsékat, különféle desszerteket, szaloncukrokat is köthetünk a nevéhez.

Interaktív Csokoládé Műhelyük programját csak az előre regisztrált vendégek látogathatják, így érdemes időben megtervezni a szerencsi kiruccanást (hétvégén és ünnepnapokon zárva tartanak). A körülbelül másfél órás esemény során – azon túl, hogy bemutatják cégüket – megkóstolhatjuk az isteni szerencsi csokoládét, sőt két tábla tejcsokoládét is készíthetünk, díszíthetünk. A 12-36 fő részvételével megszervezett program tökéletes ötlet osztálykirándulásokra, céges csapatépítésekre, családi-baráti kikapcsolódásra.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Lumina Park már első pillanatban a budapestiek kedvelt téli attrakciója lett. Az nem is kérdés, ismét lesz fénypark a Margitszigeten. Mostanra pedig arra is fény derült, Mesebeli Filmfesztivál vár minden érdeklődőt a Palatinus strandon. Nyitás 2024. október 18-án.
Ha ősz, akkor túrázás, de ki mondta, hogy egy kirándulás helyszíne szigorúan csak fák és csörgedező patakok között lehet? Sokszor a lábunk alatt húzódnak a legizgalmasabb látnivalók, úgyhogy a túrabakancs mellé vegyétek fel a fejlámpát is, ugyanis 5 olyan lélegzetelállító barlangot mutatunk most nektek, melyek mindegyik a Balaton közelében található.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
2023.06.13 | 8 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.