Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az „égő hegy” legendája − Brennbergbánya, a titkokat rejtő alpesi bányászfalu Sopron mellett

Kocsma és templom egy épületben? Szálasi földalatti bunkere az erdőben? A körülbelül 600 lelket számláló Brennbergbánya amilyen parányi, épp olyan különleges. Keressétek fel velünk Magyarország első szénbányájának legendákkal átszőtt helyszínét, ami Soprontól nem messze és az osztrák határtól alig 1 km-re fekszik!

 

Izzó kődarabok, amiktől ég a hegy

Az erdős, hegyes falucskában, Brennbergbányán ma is sokan ismerik a településük legendáját, ami egyidős a bányászfalu történetével – pedig több mint 270 éves. Úgy tartják, hogy 1753-ban egy bánfalvi pásztorember, bizonyos Rimbacher Pál bukkant rá a „nagy fekete, izzó kődarabokra”, amelyeknek a felhasználását a helyiek akkor még kevéssé ismerték. Szerencséjükre azonban ott élt Rieder János György szögkovács is, akinek már nem volt idegen a szén látványa és munkára bírása. Bárhogy is történt az biztos, hogy 1759-ben megnyitották a település és egyúttal Magyarország legelső szénbányáját.

A falu elnevezése is szervesen kapcsolódik a bányászathoz

A szóbeszéd szerint a helyiek sokáig csak „égő hegyként” hivatkoztak az izzó területre, ami németül annyit tesz: „der brennende Berg”. Ez a forma alakult át idővel Brennbergé, majd egészült ki a magyaros szájíznek megfelelőbb Brennbergbányára.

Érdekesség: A II. világháborúban Brennbergbánya erdei és tárnái tökéletes búvóhelyként szolgáltak azoknak, akik „láthatatlanná” kívántak válni. Így volt ezzel Szálasi Ferenc is, aki a Vörös Hadsereg elől menekülve húzta meg magát a rengetegben 1944 őszén. Ennek bizonyítékát mutatja a faluban megbújó Szálasi bunker, ami sajnos jelenleg nem látogatható.

 

Unikumnak számít a hazai kocsmatemplom

A Soproni-hegységben, Ausztria határára simulva bukkanhattok rá az alpesi hangulatot árasztó Brennbergbányára. A látogatást könnyen összeköthetitek egy soproni városnézéssel is, hiszen a két települést alig 12 km választja el egymástól.

A falu szívében magasodik a Szent Borbála-templom, ami nem csupán szépsége miatt egyedülálló, hanem azért is, mert az építmény aljában az 1960-as évek óta kocsma is működik. Az 1872-ben emelt épület ma látható képét az 1930-as átépítése után nyerte el, amit Füredi Oszkár soproni építész tervei nyomán valósítottak meg. A 19 méter magas templomtorony Seltenhofer Frigyes harangöntő 138 kilogrammos harangját őrzi. A belső terek pedig lenyűgöző építészeti elemeken át emlékeztetnek a faluban zajló több mint 190 éves bányászatra. 

Térjetek be bátran a tradicionális bányászkocsmába is, ahol a falakon a régmúlt idők emlékei sorakoznak!

Az árak és a kiszolgálás egyaránt barátiak lesznek. Miközben elfogyasztjátok a frissítőt, ízletes kávét, a gyerkőcök felfedezhetik a tárnák világát felelevenítő, korszerű játszóteret, ami épp a szomszédban helyezkedik el.

Tudtátok, hogy miért mondják egymásnak a bányászok: „Jó szerencsét!”? Szinte mindenhol a világon akad példa bányászköszöntésekre. Magyarországon ez a szokás 1893-ban honosodott meg hivatalosan. Az üdvözlés eredetileg a németek által használt "Glück Auf!" ("Szerencse fel!") kifejezésből ered, amit magyarosan „Jó szerencsét!”-nek fordítottak. A feliratokkal találkozhattok a tárnák bejáratánál is. Szükség is volt a jókívánságokra, hiszen a bányászok minden nappal az életükkel játszottak. Hiába fektettek helyben is nagy hangsúlyt a műszaki fejlesztésre, Brennbergbányán is gyakoriak voltak a belobbant tűz által okozott balesetek.

Sopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Szent Borbála-templomSopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Szent Borbála-templom

Sopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Szent Borbála-templomSopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Szent Borbála-templom

 

 

Túraútvonalak, amiket megéri bebarangolni:

Határ menti bányatúra – faragott üzenetekkel

Egy jó kétórás, gyalogos kirándulásra is benevezhettek a Soproni-hegységben, ha azt a 7 km-es túrát választjátok, amely a Szent Borbála-templomtól indul. A közepes nehézségű útvonalon haladva hamar ráfordultok majd a Mária útra. A Récény határátkelőnél veszi kezdetét az információs táblákkal jelölt vadászati tanösvény, ahol érdemes szemfülesnek lenni. Az egykor itt állomásozó határőrök ugyanis személyes, korabeli üzeneteket véstek a fák törzsébe, amelyeket a mai napig kibetűzhettek. A túra fénypontja pedig az 557 méteres Magas-bérc kilátója lesz.

Erdei kalandok a Tolvaj-árkon keresztül

8,1 km-es körtúrával vághattok neki a természetnek Soprontól indulva is. A Brennbergi úton meghúzódó Gyermek és Ifjúsági Tábortól kezdődően jelzett turistautat követhettek, ami egyenesen átvezet a Tolvaj-árkon. Derítsétek fel a Természetismereti Tanösvényt, az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot, a Várhely-kilátót ezen a szuper útvonalon!

Tipp! Csodáljátok meg a brennbergi haranglábat is, amelyet egy 180, valamint egy 85 kg-os haranggal láttak el! Mindkettőt Seltenhofer Frigyes fiai készítették el.

Sopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Tolvaj-árok Természetismereti TanösvénySopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény

Sopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Tolvaj-árok Természetismereti TanösvénySopron - Brennbergbánya kirándulóhelyei és látnivalói - Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az esős, ködös, borongós napok már itt vannak, hogy végleg leszámoljanak a forró nyárral. Azonban ilyenkor sem kell lemondanotok az utazásról, kirándulóhelyekről, gasztrokalandokról. Elérkezett ugyanis az őszi wellness hétvégék ideje! Ugorjatok el egy kis kényeztetésre a párotokkal, a barátokkal vagy a családdal és fürdőzzetek az élményekben! Figyelem, szuper szállástippek következnek!
Plakátkiállítással, filmmaratonnal, színházzal, érdekes városi sétákkal és nosztalgiavillamossal emlékezik október 23-án Budapest az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!