Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon

Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!

 

Szálasi-bunker (Kőszeg)

Szálasi Ferenc 1944. október 16-án lett Magyarország nemzetvezetője, az ország ekkor már a II. világháború végső szakaszában volt, a szovjet csapatok betörése megállíthatatlannak látszott. A nyilasok hatalmát védelmezve és a háborús helyzetre való tekintettel több stratégiai fontosságú bunkert építettek az ország különböző pontjain, ezek közül is a legkülönlegesebb szerepet a kőszegi barakk játszotta a vezetőség életében. Az erdős területen kialakított alagútrendszer rendkívül jól álcázott volt, kiváló rejtekhelynek bizonyult a légi felderítések és bombázások idején, azonban a harcok kedvezőtlen alakulása miatt Szálasi az átadást követően egy hónappal később Ausztriába menekült, a bunker pedig történelmi emlékhellyé vált az idő múlásával.

Bunkerek Magyarországon - Szálasi-bunker (Fotó: indafoto.hu, Nardai Károly)Bunkerek Magyarországon - Szálasi-bunker (Fotó: indafoto.hu, Nardai Károly)

 

 

Koronaőrző bunker (Kőszeg)

A Szent Koronát, mely Magyarország államiságának és királyi hatalmának szimbóluma, a második világháború idején több alkalommal is áthelyezték, hogy megóvják a bombázásoktól. 1944 végén, a szovjet csapatok közeledtével a magyar kormány úgy döntött, hogy a koronát a fővárosból egy biztonságosabb helyre szállítja, így került át több megállót követően Kőszegre. A bunker vastag betonfalai kiváló védelmet biztosítottak a bombázásokkal szemben, emellett állandó koronaőrség látta el a korona és a kincsek folyamatos védelmét. A háború végén végül a magyar kormány jobbnak látta továbbszállítani, ezért 1945 márciusában Ausztriába került, majd egészen 33 évig az amerikai hadsereg felügyelete alatt volt. 

Bunkerek Magyarországon - Koronaőrző bunker (Fotó: Ölellek.Kőszeg Facebook oldal)Bunkerek Magyarországon - Koronaőrző bunker (Fotó: Ölellek.Kőszeg Facebook oldal)

 

 

Dunavarsányi szovjet atombunker

A hidegháború időszakában, 1969 nyarán épült dunavarsányi szovjet atombunker az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt óvóhely Magyarországon. A bunker célja a katonai vezetés megóvása volt egy esetleges nukleáris támadás esetén, illetve a szovjet légierő 11. vadászrepülő gárda-hadosztályának tartalék harcálláspontjaként is szolgált. Ennek fényében nem meglepő, hogy a létesítmény többezer négyzetméteres alapterülettel és olyan technológiával rendelkezett, amely lehetővé tette volna a hosszabb ideig tartó túlélést is, a saját energia- és vízellátó, valamint légszűrőrendszer segítségével. A bunker ma vezetett túrák keretében látogatható, melynek során bepillantást nyerhetünk korhű helyiségein keresztül a hidegháborús évek hangulatába.

Bunkerek Magyarországon - Fotó: B51 Bunker Dunavarsány Facebook oldalaBunkerek Magyarországon - Fotó: B51 Bunker Dunavarsány Facebook oldala

Szállástippek Dunavarsány és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 kastély- és várrom, melyek elrepítenek a történelembe
Kastélyaink és templomaink romjai az elmúlt évszázadok élő lenyomatai, düledező falaik között egykoron hatalmas élet volt. Látogatásuk közben nem csak történelmünkről tanulhatunk, de a környező tájak is kirándulásra csábítanak. Cikkünkben 5 olyan emlékművet válogattunk össze, melyek tökéletes motivációt nyújtanak, hogy kiránduljunk egyet az őszi hétvégék valamelyikén.

 

 

Gödöllői Kastély alatti bunker (Horthy-bunker)

A II. világháború során a Gödöllői Királyi Kastély alatt épült bunker Horthy Miklós kormányzó és családja biztonságáért felelt; a 10 méter mélyen található és 170 cm vastag vasbeton falból megálmodott alagútrendszert rendkívüli gondossággal tervezték, figyelembe véve az ott tartózkodók kényelmét és biztonságát. Az építmény a menedékhely mellett stratégiai funkciót is ellátott, innen történt a katonai műveletek koordinálása és a védekezési stratégiák kidolgozása is. A viharos évek után a bunker elvesztette eredeti funkcióját, a kastélyban még szociális otthon is működött ez idő alatt, mára azonban a kultúránk fontos részévé vált, úgyhogy mindenképpen érdemes tenni egy sétát hideg termeiben, ha Gödöllőn járunk.

Bunkerek Magyarországon - Gödöllői Királyi KastélyBunkerek Magyarországon - Gödöllői Királyi Kastély

 

 

Strázsa-hegyi bunker (Esztergom)

Meglehetősen szűk körben ismert, de Esztergom és környéke tele van elhagyatott katonai objektumokkal, ilyen a Strázsa-hegyen rejtőző szovjet bunker is. Mivel a létesítmény a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén helyezkedik el, így szabadon nem látogatható, de szervezett kirándulások vagy bunkertúrák keretében ily módon is betekintést nyerhetünk múltunkba. A Strázsa-hegyi kilátót és a katonai temetőt elhagyva nagyjából 500 méterrel távolabb, a mezőn bújik meg az óvóhely hatalmas bejárata, melynek falfirkákkal tarkított apró folyosói egy misztikus világba repítik a korszak szerelmeseit.

Bunkerek Magyarországon - Strázsa-hegyi bunker (Esztergom)Bunkerek Magyarországon - Strázsa-hegyi bunker (Esztergom)

 

 

Város a Város Alatt (Eger)

Eger városában található a "Város a Város Alatt" elnevezésű egykori érseki pincerendszer, mely a török hódoltság után Fenessy György püspök hatalmas építkezései során születhetett meg a környék szőlőterületeiről származó borok tárolására. Az alagúthálózat a Hatvani-kaputól a Rác-kapuig 3 kilométer hosszan nyúlt el a város alatt, szakaszai egy 40-50 perces túra keretében ma is látogathatóak. Az egykori pince legszebb része az Oszlopos terem, ahol a hétszer hét pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret, de ezen kívül állandó kiállításaik keretében beleshetünk Ziegler Géza Eger történelmi korszakait átölelő tárlatába, elmerülhetünk a szocializmusban az emeleten található termekben, vagy akár lézercsatázhatunk egyet az Időalagút kalandparban egy csapatépítő során.

Bunkerek Magyarországon - Fotó: Időalagút Facebook oldalaBunkerek Magyarországon - Fotó: Időalagút Facebook oldala

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Zircre elsősorban mindenki grandiózus bazilikája miatt érkezik, azonban olyan sok mást is rejt a Bakony fővárosának nevezett település, hogy egy nap nem is lesz elég megismerésére. Izgalmas túraútvonalak, lenyűgöző természeti képződmények és kulturális emlékek állnak a programfüzetben a székesegyház megtekintése mellett, úgyhogy érdemes felfedeznünk a Dunántúli-középhegység gyöngyszemét.
Az egyik legjobb dolog Budapesten, hogy sosem áll le az élet, mindegy, hogy épp melyik szakában járunk az évnek, számtalan programlehetőség közül válogathatunk. Szeptemberben a sörök, a sportolás és a kultúra szerelmesei is a bőség zavarával küzdhetnek majd, úgyhogy elő a naptárral, és ideje máris bevésni azokat a dátumokat, melyeket ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!