Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Megérte elmenni Nagyvázsonyba? − útinapló a Kinizsi-vártól a Postamúzeumig

Tényleg drága lett a Kinizsi-vár a felújítás után? Milyen lett az eredmény? Mióta a nagyszabású munkálatok befejeződtek, azóta vágytunk már rá, hogy személyesen győződhessünk meg az igazságról. Így történt, hogy felkerekedtünk megnézni a Balaton-felvidék bájos települését, Nagyvázsonyt, ahol nem csupán a Kinizsi-várat látogattuk meg. Retró kirándulásra indultunk a Postamúzeumban, útba ejtettünk egy szuper éttermet és egy közeli, falusi szálláshelyet is.

Van valami különleges a Balaton-felvidékben, ami egyszerűen rabul ejti az embert. Talán a levendulamezőkkel borított lankák, az ősi romtemplomok vagy a múltról mesélő kőházak teszik? Esetleg a magyar tenger közelségének érzése? Nem tudom. Az azonban biztos, hogy amikor megcéloztuk Nagyvázsonyt, még nem sejtettük, milyen izgalmas kincsekre bukkanunk majd…

Kirándulás Magyarországon: Nagyvázsonyt mélyen áthatja a Balaton-felvidék utánozhatatlan hangulata.Kirándulás Magyarországon: Nagyvázsonyt mélyen áthatja a Balaton-felvidék utánozhatatlan hangulata.

 

Kaland a 77-es úton túl

Budapest felől érkezve nagyjából kétórás vezetés után lehet lefordulni a 77-es főútról Nagyvázsonyba. Mivel a hátsó ülésen két türelmetlen kiskamasz utazott, úgy döntöttünk: egyből a Kinizsi-vár felé vesszük az utunkat. 

A parkolót nem volt nehéz megtalálni, hiszen egyből a főutcáról nyílt. A helykereséssel azonban már akadtak problémáink. Ám némi logisztika, és a parkolójegy beszerzése után nekivágtunk a párszáz méteres szakasznak az izzasztó napsütésben az erődítményig. 

Látnivalók Nagyvázsonyban - Mielőtt beléptek a várba, előbb váltsatok jegyet a szomszédos épületben!Látnivalók Nagyvázsonyban - Mielőtt beléptek a várba, előbb váltsatok jegyet a szomszédos épületben!

 

Meghódítottuk a nagyvázsonyi Kinizsi-várat

Amint elénk tárult a Kinizsi-vár látványa, alig vártuk, hogy beléphessünk. A középkori erősséget 1472-ben Hunyadi Mátyás ajándékozta Kinizsi Pálnak – elismerve a híres hadvezér múlhatatlan érdemeit.  Szerencsére, ez a lakótornyos épület nem egy magaslatra épült, így nem kellett a tikkasztó hőségben hegyet mászni. 

Az épület védelmét a vizesárok látta el, amely fölött hihetetlenül hangulatos volt az átkelés a vár szívébe. A gyilokjáró, a panorámát kínáló várfalak hamar visszarepítettek minket a múltba. Laikus, egyszerű látogatóként nekünk tetszett a rekonstrukció nagy része (leszámítva egyes építészeti megoldásokat) – különösen az, amit odabent találtunk. 

A Kinizsi-vár vizesárka és a gyilokjáró is igazán hangulatos volt. A modern megoldásokra emlékeztető építészeti megoldások viszont nem tetszettek.A Kinizsi-vár vizesárka és a gyilokjáró is igazán hangulatos volt. A modern megoldásokra emlékeztető építészeti megoldások viszont nem tetszettek.

 

Első látásra látszott, hogy egy jól átgondolt kiállítást látunk: sok-sok ismeretterjesztő, érdekes információval, színvonalas megjelenítéssel. Bár maga az épület nem nagy, mégis 2−3 órát lazán el lehet időzni gyerekekkel a falak között. Sőt, a lelkesebbek be is öltözhetnek királynak, lovagnak és kardot ragadhatnak egy-egy autentikus fotó erejéig. 

 

A modern tárlaton rengeteg más interaktív megoldás is akadt: kirakóztunk, memóriajátékoztunk és természetesen közben rengeteget tanultunk. Szinte minden teremben akadt valami, amit fel lehetett fedezni – ide sorolva a kenyérmezei csata gyönyörű makettjeit is. 

Kinizsi Pál vörösmárvánnyal díszített síremlékét is megtekintettük.Kinizsi Pál vörösmárvánnyal díszített síremlékét is megtekintettük.

 

Egyvalami nem tetszett csupán: a várudvaron kialakított játszórészt külön belépő fejében lehetett igénybe venni. Ennek árát már túlzásnak éreztük a belépődíj fölé kifizetni, ezért az íjászkodást, a célbadobást és a többi középkorba hívó kalandot ezúttal – fájó szívvel –, de kihagytuk. 

A toronyból gyönyörű kilátás nyílt a környékre.A toronyból gyönyörű kilátás nyílt a környékre.

 

Mennyibe kerültek a belépők? Jegyet váltani az erősség mellett megbújó kávézóban lehetett. Sokat olvastunk már róla, hogy milyen borsosak a belépők árai, ezért némi félsszel jelentettem be, hogy családi jegyet szeretnénk kérni. 

Meglepődve tapasztaltuk, hogy 2+2 főre 10.000 Ft-ot kértek, amely a vártúra mellett tartalmazta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Postamúzeum, valamint az Igásló Látogatóközpont belépődíját is. Továbbá (4 főre) újabb 2000 Ft ellenében részt vehettünk egy nagyjából 25 perces autóbuszos kiránduláson, ahol egy hihetetlenül barátságos és felkészült útikalauz mutatta be nekünk Nagyvázsony rejtett oldalát. Tőle tudjuk, hogy a faluban egy lelkes szamár is lakik, aki alkalmasint birkákat őriz.

Mindent figyelembe véve, mi korrektnek éreztük a jegyárakat – különösen úgy, hogy 4 kiállítást is bejárhattunk velük. A tárlat messze az egyik legszínvonalasabb volt, hol eddig jártunk: igazi élmény minden korosztálynak, ezért még azoknak is bátran ajánljuk a Kinizsi-vár felfedezését, akik anno el-elszunyókáltak a történelemórákon. 

 

Retró életérzés a várral szemben

Nyugodtan látogassátok meg az elszórtan található kiállításokat is! Nálunk a gyerekeket leginkább a Postamúzeum kötötte le, ami csak pár szobából állt, mégis hihetetlenül igényes volt. A postamúzeum jelzéseit, hangjait QR kódok beolvasásával lehetett életre hívni. A forgótárcsás telefonon pedig a gyerekek az összes kombinációban felhívták egymást, és szerintem ma is ott lennénk, ha nem csábítjuk el őket az épület melletti étterembe ebédelni…

A Postamúzeum Nagyvázsony egyik legjobb gyermekprogramja is lehet.A Postamúzeum Nagyvázsony egyik legjobb gyermekprogramja is lehet.

 

 

Egy kiváló étterem remek ízekkel és árakkal

A Postamúzeum után Kinizsi Pál malomkövein pihentünk meg egy lombos fa árnyékában, majd alaposan megéhezve betértünk a Mátyás Udvar Bisztró & Teraszba. Az ételek, a vendéglátás és az árak is kifejezetten rendben voltak, így kellemesen ellazulva, tele hassal folytattuk a kirándulást. 

Biztosan visszatérünk még ebbe a kiváló ételeket kínáló étterembe cigánypecsenyézni és limonádézni.Biztosan visszatérünk még ebbe a kiváló ételeket kínáló étterembe cigánypecsenyézni és limonádézni.

 

Nagyvázsonyi kirándulóhelyek, amiket szintén ne hagyjatok ki: a gótikus stílusjegyeket magán viselő Szent Mihály-kolostor romjai nincsenek messze és igazán egyedi, misztikus hangulat övezi őket az erdő fái között. Gyerkőcökkel pedig a Talpalávaló mezítlábas parkot is jó szívvel ajánljuk.

Még több látnivaló Nagyvázsonyban>>

 

 

Szuper szálláshely a közelben: Bók Tanya és Vendégház

Bűbájos, vidéki szálláshely után kutattunk nem messze Nagyvázsonytól és meg is találtuk Hidegkúton a Bók Tanya és Vendégházat, amit receptre írnánk fel annak, aki nyugalomra vágyik. A 6 fős, modern, jól felszerelt parasztház szomszédságában kis patak csordogál és birkák bégetnek. Amíg beizzítjátok a grillt a húsok alatt, addig a gyerekek és a felnőttek elnyúlhatnak a függőágyak ölelésében. 

A Bók Tanya és Vendégház a vidéki idill megtestesítője.A Bók Tanya és Vendégház a vidéki idill megtestesítője.

 

Ne habozzatok, fedezzétek fel ti is a lélegzetelállító Balaton-felvidéket, mely ősszel is olyan csodás helyekkel vár rátok, mint Nagyvázsony!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Sokáig tudnánk sorolni a tényeket Pápáról: történelmi város Veszprém vármegyében, a környék kulturális, gazdasági és turisztikai központja, templomokban és termálfürdőkben bővelkedik, és nem mellesleg a dunántúli református egyház központja. Azonban ássunk mélyebbre egy kicsit, és lássuk miket érdemes megnéznünk ebben a történelmi városban!
Gondoltad volna, hogy Keszthely megannyi izgalmas lehetőséget kínál nemcsak nyáron, hanem egész évben? Az M7-es autópályától mindösszesen 15 kilométerre fekszik a Balaton legnyugatibb csücskében a meseszép kisváros, Keszthely.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.