A belvárosi éjszakai élet egyik központjában, a fővárosi Kazinczy utcában 2012-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt a Bors GasztroBár. Naponta megújuló kínálatukban természetesen elsősorban leveseket találunk, de egy idő után ínycsiklandó baguettek, különböző fantázianevű főzelékek és tészták is felkerültek a menüre. Aki még sosem járt náluk az ne a megszokott házias ízekre számítson; itt olyan speciális ételeket kóstolhatunk, mint a kókuszos-chilis sütőtökkrémleves vagy a karamellás-mustáros fácánraguleves.
5 budapesti levesező - Fotó: Bors GasztroBár Facebook oldala
Aki valaha sétált a Fővám téren ebédidőben, az meglepetten tapasztalhatta, hogy van egy apró hely eldugva az üzletek között, ahol mindig kígyózó sorok állnak. Ez az egyetemisták egyik kedvenc kifőzdéje, a LEVES. A közelmúltban történt tulajdonosváltást követően népszerűsége továbbra is töretlen, és ez a már jól bevált recepteknek, valamint a praktikus poharas elviteles megoldásnak köszönhető. A menü hetente változik, általában sós levesek vannak többségben, de mindig akad egy gyümölcsös kényeztetés is az édes ízek kedvelőire gondolva. Az utóbbi hónapokban már többféle szendvicset is vásárolhatunk náluk, így egész biztos, hogy nem maradunk éhen a hosszú sor kiállását követően.
5 budapesti levesező - Fotó: LEVES. Facebook oldala
A Lehel Csarnok egyik üde színfoltja Leveses Tomi és kedvelt kifőzdéje, a Recept Bistro, ahol csupa természetes és jó minőségű alapanyagot használnak. A névadó saját maga áll a pultban minden nap, és szolgálja ki az ebédidőben oda özönlő megannyi éhes vendéget. A naponta megújuló választékban kétféle levesből, valamint egy-két, az otthoni ízeket megelevenítő főételből vagy desszertből választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Tomi laza, közvetlen stílusa és szakértelme a garancia, hogy nem fog minket csalódás érni, ha őt választjuk, sőt állítólag a piac legjobb kávéja is nála kapható, úgyhogy nincs kifogás, irány a Recept Bistro!
5 budapesti levesező - Fotó: Recept Bistro - Leveses Tomi
2020 novemberében a Lövőház utcában egy igazi hiánypótló bár született. Az Alaplé egyrészt valóban alapelveket árusít, melyek 15 órán át nagy gondossággal készülnek, de kérhetjük őket ízesített változatban is, melyekhez az általunk választott saját készítésű fűszerpasztákat keverik az orrunk előtt a már kész levesbe. Az alap bukét a csirke, marha és zöldség adja, melyhez "keleties", "betyáros", "kalapos" vagy "citrusos" adalékokat mixeltethetünk. Az ötlet óriási, mindenképp érdemes kipróbálni, akár otthoni főzésünk alkalmával, vagy önálló fogasként fogyasztva. A sikerre való tekintettel 2020-tól már a Nagymező utcában is fellelhetjük az Alaplé Bárt.
A házias ízek rajongói – ha eddig nem hallottak volna meg erről a helyről – azonnal vegyék fel a megnézendők listájára a Húsleves és Társait. Kínálatuk központjában a levesimádó tulajdonos kedvencét, a gőzölgő marhahúslevest találjuk, de a mindennapi felhozatal szerves részét képezi a palóc vagy tárkonyos raguleves is. A nagy népszerűségnek köszönhetően már hagyományos magyar főfogásokat is ehetünk, például pörköltet, rizses húst, káposztás tésztát vagy paprikás krumplit. Helyben fogyasztásra jelenleg nincs lehetőség, de a forró leveseket különböző méretű visszaváltható befőttesüvegekben is kérhetjük.