Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bájos kisvárosok őszi andalgós városnézéshez

Talán nincs is jobb időpont egy városlátogatáshoz, mint a megszelídült ősz, amikor a nap még melegen süt, de nem éget, amikor a színek ezerfélére festik a természetet. Mutatunk 5 bájos városkát, ahol minden perc varázslatosan telik, hiszen szépségük, történelmi múltjuk, gasztronómiai kínálatuk varázslatossá teszik a túránkat.

 

KŐSZEG

Hazánk talán egyik leghangulatosabb kisvárosa, számos látnivalójával, ékszerdobozszerű szépségével elbűvöli az ideérkezőket. Történelmi belvárosa, szépen felújított utcái, terei vonzzák a látogatókat. Érdemes egyből a város legnagyobb műemlékegyüttesének megtekintésével kezdeni túránkat: a Jurisics vár későgótikus, illetve kora reneszánsz körfolyósója tökéletes állapotban mutatja be a várépítészet emlékeit.

A kultúra szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a várban működő Kőszegi Várszínházat, mely kiváló társulatával remek darabokkal szórakoztatja a nagyérdeműt. A város legmagasabb tornya 57 méter magasra nyúlik. A Fő téren álló, 1892-ben, historizáló neogót stílusban épített Jézus Szíve templom szép épületét a belső festés és a üvegablakai teszik még látványosabbá. A város egyik különleges múzeumát az egykori Fekete Szerecseny patika helyén találjuk. A korhű berendezések helyreállításával a látogató a XVII. századi patika enteriőrt és gyógyszertörténeti kiállítást tekinthet meg.

Kőszeg katonai vonatkozásban is érdekes látogatási célpont, érdemes felkeresni a hajdani kőszegi katonai iskolát, melyről Ottlik Géza Iskola a határon című könyvében is említést tesz. Bár az épületben ma gyógypedagógiai oktatás zajlik, így csak az azt körülölelő ősfás parkot tudjuk felkeresni. A témához kapcsolódik a Kálvária domb mélyén fekvő Koronaőrző bunker, ahol 1945-ben a Szent Korona, a Szent Jobb és a koronázási ékszerek átmeneti menedékre leltek. Bár a bunker nem látogatható, a bejáratnál emléktábla jelzi az eseményt.

Bájos kisvárosok őszi andalgós városnézéshez - Kőszeg főtereBájos kisvárosok őszi andalgós városnézéshez - Kőszeg főtere

Kőszeg ezernyi látnivalóval vár ősszel isKőszeg ezernyi látnivalóval vár ősszel is

 

Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel is! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot! Tovább olvasom>>

 

 

SZENTENDRE

Semmihez sem fogható mediterrán hangulata, a rá jellemző sokszínű nemzetiségi keveredés teszi annyira bájossá, ami miatt nemcsak a külföldiek, de a hazai turisták számára is vonzó helyszín. Barokk stílusú polgárházai, szerb templomai, macskaköves kisutcái, szűk sikátorai, a Dunapart romantikus szépsége, kiváló éttermei, számos múzeuma egy egésznapos programról gondoskodnak. A belváros egyik kedvelt látványossága a Bercsényi utca, amit esernyő utcának is hívnak, hiszen itt a házak közé megannyi színes esernyőt feszítettek ki. Színes kavalkádjuk nemcsak jó hangulatot kelt, de melegben kellemes árnyékba borítja az utcát. Szentendrét művészvárosként is számontartják, Kovács Margit keramikus művész neve is egybeforrt Szentendrével. A művésznő több száz kerámiaműve 11 kiállítóteremben kapott helyet a róla elnevezett múzeumban. A városban találjuk a Czóbel Múzeumot, a Ferenczy Múzeumot, mint ahogy Barcsay, Kmetty művészetének is külön kiállítóteret szenteltek. Az egykori XIX. századi fűrészmalom épületét átalakították, ma az ország egyik legérdekesebb kiállítótereként, MűvészetMalom néven működik.

A Szentendrei Skanzen felkereséséhez egy kicsit messzebb kell mennünk, a városon kívül fekvő Szabadtéri Néprajzi Múzeum a XVII-XX. század népi építészetét, életmódját mutatja be, tájházak, egykori lakberendezési-, gazdálkodási tárgyak segítségével. A parasztporták az egyes tájegységek hagyományait mutatják be, a gyerekek számára érdekes programokkal, állatsimogatókkal egybekötve.

Szentendre sokszínűségét gasztronómiai kínálatán keresztül is megtapasztalhatjuk, szerb, görög, olasz és magyar éttermekben falatozhatunk. Az édesszájúaknak mindenképpen ajánljuk a Szamos Marcipán Múzeumot, ahol megismerkedhetünk a cukrászat és a marcipánkészítés fortélyaival, a mellette működő cukrászdában pedig mennyei desszerteket kóstolhatunk.

Legszebb városok Magyarországon - Szabadtéri Néprajzi MúzeumLegszebb városok Magyarországon - Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Pazar őszi kirándulások - fedezd fel Szentendre látnivalóit!Pazar őszi kirándulások - fedezd fel Szentendre látnivalóit!

 

Szállástippek Szentendrén és környékén>>

 

 

 

ESZTERGOM

Százméteres magasságával az ország legnagyobb bazilikájaként tartjuk számon az esztergomi főszékesegyházat. Helyén már 1010 körül templom állt, mostani formáját az 1822 és 1896 között folyó építkezéseknek köszönheti. A monumentális épületet bástyasétány veszi körbe, innen csodás kilátás nyílik a Dunára és az azon átívelő Mária Valéria hídra, míg az Erzsébet park felé tekintve a város törökkori emléket láthatjuk, a Dzsámit és a Veprech tornyot. Az északi bástyán áll Melocco Miklós Szent István megkoronázása elnevezésű szoborkompozíciója, mely István királyt ábrázolja, ahogyan térdelve fogadja Domonkos érsektől a Rómából küldött koronát.

Magyarország legrégebbi várát is felkereshetjük, a Várhegyen álló Vármúzeumban egy időutazás veszi kezdetét, aminek segítségével 2000 éves régészeti leleteket tekinthetünk meg, de láthatjuk az épen megmaradt oroszlános freskórészletet vagy épp a várkápolnát. A Fehér Toronyba felmászva csodálatos panoráma fogad minket. Esztergom és a Duna szoros kapcsolatáról mesél a Duna Múzeum, melynek új állandó kiállítása a vízgazdálkodás múltját és jelenét mutatja be. A tárlat kitér a klímaváltozásra és vizsgálja annak hatásait is, de megtudhatjuk azt is, hogyan változik a föld vízkészlete.

És, ha már víz: az Aquasziget Esztergom egy 1,8 hektáron elterülő, 11 medencés fürdőkomplexum, mely kültéri és beltéri attrakcióival várja a vendégeket. Nemcsak nyáron élvezetesek a csúszdás élménymedencék, hanem télen is érdemes kipróbálni a wellness részleg szaunaszobáit, pezsgőmedencéit.

Magyarország legszebb városai - Esztergomi kupolakilátóMagyarország legszebb városai - Esztergomi kupolakilátó

Fedezd fel Esztergom őszi arcát!Fedezd fel Esztergom őszi arcát!

 

 

HÉVÍZ

Hévíz ismertségét leginkább a Hévízi-tónak köszönheti, mely Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tavaként már az 1770-es években vonzotta a látogatókat. A tó páratlan természeti környezetben felszik, nem véletlen épült megannyi vendégház, szálloda köré. A tó kedvező ásványanyag összetételének és a felette kialakuló párarétegnek köszönhetően számos gyógyhatással rendelkezik.

Azonban nemcsak a tó nyerheti el tetszésünket, érdemes nagyokat sétálni fürdőváros hangulatos utcáin, és megtekinteni nevezetességeit. A főút végén álló Kék Templom (Szentlélek Római Katolikus templom) a város és a lakóinak támogatásával épülhetett fel. Szertartásokon kívül kiváló akusztikája miatt koncertek helyszíne lett. Ha kedvünk tartja, látogassunk ki a Termelői Piacra, ahol mintegy 800 árus kínálja termelői finomságait. Az aktív pihenés szerelmesei számos programon vehetnek részt, kiváló kerékpárút övezi a várost, de igényelhetünk segwayt is. A kalandosabbaknak hőlégballonozást javaslunk, de gyakorta tartanak vezetett csónaktúrát a Hévíz-patakon.

A várostól nem messze találjuk a Tavirózsa Kalandparkot, ahol 35 pályás, többszintes kalandpark fogadja a kezdő és haladó kalandorokat. A városba visszatérve érdemes betérni az Egregyi Múzeumba, ahol a leletek arról mesélnek, hogy Egregy már római kori időkben is lakott terület volt. A múzeum kertjében Flavius-kívánságszalagokat helyezhetünk el, ezzel emlékezve Flavius Theodorius római császár történetére, aki csodálatos módon meggyógyult.

Tippek őszi városnézéshez - irány Hévíz!Tippek őszi városnézéshez - irány Hévíz!

A híres tavon kívül rengeteg látnivaló vár Hévízen.A híres tavon kívül rengeteg látnivaló vár Hévízen.

 

 

TOKAJ

A magyar szőlőtermesztés és borászat egyik kiemelt térsége Tokaj-Hegyalja, ahol a kiváló borok mellett világhírű aszúkészítés zajlik. A világörökség részét képező 9 település egyikeként Tokaj kiemelkedő szerepet játszik a térség turizmusának alakításában. A Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő város számos látnivalót tartogat, így elsőként a Tokaji Múzeumot érdemes felkeresni, ahol Tokaj természeti csodáit, a térség flóráit, faunái mutatja be a földszinti kiállítás. Az első emeleten korhűen berendezett szobák, a szalon melletti helyiségekben Béres Béla tokaji esperes egyházgyűjteményi kiállítása látható. Ha a Rákóczi utcában sétálunk több apró, XVIII. századi görög kereskedőházban helyet kapott üzletet fedezhetünk fel.

A város egyik kiemelt látnivalója a Világörökségi Bormúzeum, ahol a Tokaj-Hegyaljai borvidék bemutatása mellett megismerhetjük az osztrák, francia, német, olasz, portugál és svájci termőterületeket is. A múzeum részletesen beavat minket a borkészítés folyamatába, az ehhez kapcsolódó munkákról és a hagyományokról is számos információ elhangzik. Látogassuk meg az Ágyúgolyós házat, keressük fel a Jézus Szíve római katolikus templomot és a barokk stílusban épült Szent Miklós ortodox imaházat. Természetesen Tokaj gasztronómiája is felfedezésre vár, a kiváló falatoka mellé szigorúan a térség borait kortyolgassuk, minden pohara maga a csoda.

Bájos kisvárosok őszi városnézéshez - Jézus szíve templom és környező utcáiBájos kisvárosok őszi városnézéshez - Jézus szíve templom és környező utcái

Fedezd fel Tokaj káprázatos helyeit!Fedezd fel Tokaj káprázatos helyeit!

Szállástippek Tokajon és környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha igazán különleges szálláshelyet keresünk, ahol egyszerre valósul meg a szabadság érzete és a teljes kényelem, akkor a kabinházak lesznek a kedvenceink. Szerte az országban számos kisebb, nagyobb pihenőház vár minket, melyek mindegyike csodás környezetben, kényeztető szolgáltatások sorát kínálja, hogy a pihenésünk valóban emlékezetes legyen.
A turisztika területén 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünneplik a Turizmus Világnapját. Ebből az alkalomból kedvezményesen látogathatók a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai és a pécsi világörökségi helyszínek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!