Szerző: M
Alapvetően nem igazán pártolom a natúr borokat, így egy kicsit félve ülünk be a helyre, hiszen náluk ez a természetközeliség koncepció, amivel egyet is értek, csak hát a borok terén még van hova fejlődniük a „naturalistáknak”.
A belső tér együtt mozog az otthonos, praktikus, letisztult vonalon. Minden natúr. Fa, fa, és még több fa, sok zöld növénnyel. Szeretjük.
Nagy szerencsénkre egy teljesen jó minőségű, iható Aligoté PetNatot választunk, ami szerintem tuti nem PetNat, hanem Methode Traditionelle pezsgő, de ez most mindegy is.
A MÓR24, mondjuk úgy divatosan, hogy „small plate”, azaz kistányéros. Inkább többféle ételt kóstoljon meg a társaság, mint egyvalamiből egye degeszre magát. Szívünkből szólnak.
Rendelünk is. Sült répa, pankó csirke, rántott disznósajt, pisztráng filé, vajbab saláta, savanyúság, úritök, malac császár, marha lábszár, jöhet minden!
Kínai 5 fűszeres sült répa, joghurt - eszméletlenül jó. Számomra az egyik legkiválóbb fogás. A répák ressek és puhák egyszerre, mégis jól átsültek. Többféle színű (lila, sárga, fehér), és ízű zöldséghalom. Jó kis textúra játék, hogy pirított török mogyorót szórnak rá. Frissítésnek ruccola kerül, és a joghurt remek savat, krémességet ad. Isteni!
Grillezett úritök, kecskesajt, zeller pesztó – szintén egy jól eltalált fogás. A tök nagyon zsenge, jól van meggrillezve. Morzsolt kecskesajt a tetején, és zsálya pesztó. Jóféle olajjal megöntözve. Ami még izgalmasabbá teszi, hogy pirított zsálya leveleket raknak rá egészben. Enyhén keserű, de jól áll neki.
Vajbab, mandula, romesco szósz – pont jól van megfőzve a vajbab. Szinte hihetetlen, hogy itt mindent megfelelő állagúra készítenek. A romesco szósz egy spanyol piros (kápia) paprika krém, a Katalánok pesztója. Annyira nem mozgat meg a fogás, mert túl tömény a szósz, és a vajbab íze teljesen homályba vész, de ez is játékos a rászórt mandulával, friss petrezselyemmel, és az olvadós, folyós tojással. Van, aki szereti.
Étterem teszt - Mór 24 Balatonfüred
Tapolcai lazacpisztráng escabeche, zöld füge, édeskömény – hála az égnek nem sok köze van ahhoz a Spanyol, Portugál, Filippínó, és Dél-Amerikai konyháról ismert főtt, sült halhoz, amit savanyúsággal készítenek. A köret az teljesen feledhető, egyáltalán nem illik a halhoz. A majonéz is értelmezhetetlen, de!... A pisztráng filé olyan tökéletesen van megsütve, hogy csak na! Barnult alj, rózsaszín belső, ropogós bőr. Tökéletes! Szétolvad a szájban. Újra kikérném, köret nélkül.
Savanyúság – Önmagában megér egy misét. Picit currys, picit édes, picit savanyú, megint csak tökéletes állagú karfiol rózsa, sárgarépa, karalábé. Nyáron bármikor tudnám enni. Zsenik!
Házi készítésű disznósajt rántva, Granny Smith almapüré, savanyított medvehagyma – tök jó. Jó a disznósajt, jól van kirántva. Feldobja az almapüré, és jó savakat ad hozzá a medvehagyma. Nem kell ezt túlbeszélni, egyszerűen csak megenni. Magyar paraszti étel, fine bisztró kivitelben.
Pankó csirke, cukkini saláta – Szintén remek elkészítés. Nem vagyok egy csirkés, ha eszem is, akkor comb, az a biztos, az a szaftos. Itt az apróra vágott melle husit is szaftosan tudták elkészíteni, ropogós panko bundában. A cukkini saláta köret szinten nálam viszi a prímet. Hajszálvékony szeletek, bébi római saláta szív darabok, és isteni tejfölös szósz. Különleges, titkos fűszerezéssel. Levettek a lábamról.
Étterem teszt - Mór 24 Balatonfüred
Ropogós császár, mogyoró szósz, lime – a mogyoró szósz nekem személy szerint túl tömény, a lime jót frissít rajta, de én tuti elhagynám mind a kettőt. Az asztaltársaság nem ért velem egyet, de kinek mi a becsípődése. Nem bírok betelni azzal, hogy egy ilyen egyszerű konyhán tényleg mindennek remek az állaga. A császár húsos része, haraphatóan húsos, de közben a zsíros része már szétolvad a szádban, és a bőre pedig koccan, roppan a fogad között. A savanyított retek, és a koriander már csak egy kis extra élvezet. Fergeteges.
Vörösboros csobánci szürkemarha lábszár – újra, újra. Nagyon jó állag. Kanalazni lehet a lábszár husit. Frissítő, és fűszeres egyszerre a vörösbor szósz. Könnyíti a zöld a paradicsom, a sárga és piros paprika. A petrezselyem teljesen feldobja. Nincsenek szavak, annyira jól van elkészítve.
Bármikor szívesen vissza fogunk jönni. Természetesen nem natúr borokat inni, de még lehet, hogy legközelebb arra is elcsábulunk.
Nézzétek meg!
Utána meg ugorjatok át egy macaronra, és egy gin tonicra a szomszádos Chez Dodoba. ;-)