Szarka Dénes tokaji borai számára szeretett volna egy borkóstoló helyszínt, melyet végül felesége tervezett és rendezett be. A hely annyira sikeres lett, hogy kézenfekvő volt, hogy borok mellé ételeket is kínáljanak. A Szarkaláb lakásétterem 2020-ban nyitotta meg kapuit, a fogásokat Kósa Gergely séf álmodja meg, melyek fókuszában a helyi és környékbeli alapanyagok állnak. Elsődlegesen a borok mellé kreálják az ízletes, szezonalitásra épülő ételeket, amiket szombaton és vasárnap tudunk megkóstolni. Választani bisztró menüből vagy 5 fogásos degusztációs menüből lehet, hozzá illő borok párosításával. Igény szerint dűlőtúrán és pincelátogatáson is részt vehetünk.
Borászatok éteremmel / Fotó: Szarkaláb Bisztró Facebook oldala
Az 50 legjobb borász közé választották 2022-ben, több bora díjnyertes lett, így Horváth József számára a Ráspi ma már több, mint egy étterem. Szervesen hozzátartozik a borászat is, így e kettő egységet képezve képviseli mindazt, amiben hisz: az ősök tisztelete, a föld ereje, a természet iránti alázat és a befektetett munka megtérülése. A Fertőrákoson található Ráspi étterem kiváló alapanyagokra, saját fűszerkertre támaszkodik, a mindig friss ételek közül kiemelkednek a szarvasgombás fogások. A kellemes falatozás után érdemes megszállni a panzióban, ahol négy jól felszerelt szoba (az egyik jakuzzis) szolgálja a pihenésünket.
Borászatok éteremmel / Fotó: Ráspi Étterem-Vinárium Facebook oldala
Tájjellegű boraikkal mind a hazai, mind a nemzetközi piacon elismerést szereztek, majd a sikerekre alapozva 2015-ben megnyitották a Takler Kúriát, melynek stílusa felidézi a múltat, rusztikus hangulata a kor kívánalmainak megfelelő szolgáltatásokkal társul. A kúria elegáns szobái mellett a tőle 50 méterre található panzióban is foglalhatunk szállást. Primarius névre keresztelt éttermük táj jellegű, magyaros alapokon nyugvó bisztrót takar, a visszafogottan reneszánsz hangulatú étterem tökéletes helyszín esküvők, rendezvények számára is.
Borászat és étterem / Takler Kúria Szekszárd
A Szársomlyó-hegy tövében található, 2007-ben alapított borászat csodálatos környezetben fogadja a látogatót. A borászathoz kapcsolódó étterem célja, hogy a borokhoz olyan ételeket társítson, amelyek együttesen egy kivételes élményt nyújtanak a vendég számára. Bicsár Attila séf egy látványkonyhában készíti el az ételeket, melyek ötvözik a hagyományos ízeket a fine dining kifinomultságával és magas minőségével. A dűlők ölelésében található terasz kiváló lehetőséget ad a borkóstolásra, a Sauska 48 étterem pedig szerdától vasárnapig várja vendégeit.
Villányi borászat Micheli-ajánlásos étteremmel / Sauska 48 Villány
2023 nyarán nyitotta meg kapuit a Sauska Borászat tokaji Pezsgőbárja, amelynek látványa már önmagában is megér egy kitérőt. A két kört formázó, egyenként 36 méter átmérőjű kehely forma a szőlőtőkék közé ékelődve, részben a felszín alatt húzódik meg. Míg az alsó szinten a borkészítés zajlik, a felső részen kapott helyet a Bicsár Attila vezetett látványkonyha. A fogásokban szerepet kap a gomba, a vadhús, a bárány, mellé kiváló tokaji borok és pezsgők társulnak, de természetesen a villányi vörösborok sem maradhatnak ki a kínálatból. A megújult tavaszi étlappal, vezetett pezsgő-, illetve bor kóstolókkal csütörtöktől vasárnapig várják a vendégeket.
Új tokaji borbár és étterem: Sauska Tokaj, Rátka/ Fotó, terv: Bord Stúdió
Ha egy komplex élményre vágyunk, jó helyen járunk. A Badacsony lankáin elnyúló arborétum és szőlősorok kitűnő helyszínt biztosítanak egy kirándulásra, egy kellemes kikapcsolódásra. Ehhez társulnak a kerti és gasztronómiai programokat, amikhez a helyszínt a Folly Arborétum étterme biztosítja, ahol szezonális, friss alapanyagokra épülő fogások közül válogathatunk. Az étterem két terasszal rendelkezik, tökéletes helyszíne borkóstolóknak, vacsoráknak.
Borászatok étteremmel / Fotó: Folly Arborétum, Borászat és Étterem, Badacsonyörs
Ekler Dezső tervei alapján emelkedett ki a vulkanikus hegyből a birtokközpont 2011-ben, mely a borászatot és a pezsgőpincészetet foglalta magába. Ehhez kapcsolódott a későbbiekben a 15 kortárs-rusztikus hálószobával rendelkező szállás, amihez étterem és bár is társul. A kimagasló minőségű borokhoz és pezsgőkhöz hasonlóan nívós étterem illik, amit a Michelin ajánlás alá is támaszt. A kifinomult és letisztult stílusú konyhát a magyaros ízek és a nemzetközi konyha remekei jellemzik, amit átitat némi ázsiai jelleg.
Borászat és étterem a somlói borvidéken / Kreinbacher Birtok Somló Facebook oldala
Az Etyeki Borvidék második legnagyobb borbirtoka, ahol 123 hektáron folyik a gazdálkodás. Az Öreghegyen termő szőlőből készített kiváló Haraszhty borok mellett mindenképpen próbáljuk ki a 2019-ben megújult Matador Étterem fogásait. A fine dining technológiákat is alkalmazó bisztró konyhát a brazil-portugál corporate chef, André Bicalho és a Matador séfje, Diego Bautista jegyzi, akik a steak fogásokon kívül a helyi és szezonális alapanyagok felhasználásával készült bisztró ételekhez jól passzoló etyeki, illetve argentin és kaliforniai borokkal várják a vendégeket.
Etyeki borászat éttereme / Fotó: Matador Restaurant Facebook oldala (Haraszthy Pince)
Közel 250 hektár szőlő ölelésében találjuk a Hilltop Birtokot, mely a palackozó üzemen kívül étteremmel, panorámaterasszal, vendégházakkal és medencés napozóval várja a vendégeket. Az étterem a la carte étlapján olaszos fogásokat találunk, havi séf ajánlattal, szezonális újdonságokkal. Érdemes már egy napra is érkezni, hiszen külsős vendégek is igénybe vehetik a feszített víztükrű medencével rendelkező strandot, de ha több napot terveznénk, a birtok vendégházában tökéletes kényelemben lesz részünk.
Borászat és étterem / Fotó: Hilltop Borbirtok & Étterem Facebook oldala
Günzer Tamás pincészete az elegáns Grandior Borbisztróval egészült ki, mely tökéletes helyszínt nyújt kellemes falatozásokhoz, de rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas. Ha szeretnénk Villány szomjoltó nedűit kortyolgatni, itt mindenképpen álljunk meg, mert az Szársomlyó hegy elénk táruló panorámája nem mindennapi. Az üvegpergolás terasz minden évszakban élvezhető, nyaranta még a tetőt is elbontják a fejünk felől, hogy a szabad ég alatt élvezhessük a hely kiválóságát. Hétköznapokon ebédmenüvel készülnek.
Villányi pincészet étterme / Fotó: Grandior Borbistro Facebook oldala
Balatonfüred forgalmas helyén, a Zákonyi Ferenc utca elején találjuk a Zelna Borokra épülő Vinotékát és Bor bisztrót. Fiatal, lendületes hely, ahol ízletes fine-bistro fogásokat kóstolhatunk a kellemes, hangulatos teraszon. Nem csak a jó borok, a finom falatok miatt érdemes ide betérnünk, de a Zelna szellemisége is megkapó: szívesen szerveznek zenés esteket, kiállításokat, ezzel is erősítve a borkedvelők közösséget.
Balatoni borbisztró / Fotó: Zelna Borbisztró Facebook oldala
Nyitókép: Szarkaláb Bisztró (Mád) Facebook oldala