A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének sajtóközleményéből kiderült, hogy idén Fodor Sándor budapesti cukrász (Habcsók Cukrászda) 'Napraforgó' névre keresztelt alkotása viselheti Magyarország Tortája címet.
A cukrászt a nyári napraforgó ihlette meg, így a fantasztikus tortához felhasznált többek között vilmoskörtét, joghurtot, hársmézet, karamellizált csokoládét, és természetesen pirított napraforgót is.
Az idei évben az összetevők között népszerű volt a szeder, a mák, az eper és a kávé is, de volt, akik olyan különleges alapanyagokhoz nyúltak, mint a rebarbara, a paprika, köles, tápióka, vagy épp a cékla.
A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített Őszi pitymallat lett, míg a harmadik helyen a Szabacsi Rubato, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) tortája végzett.
2021-ben az ország tortája a Napraforgó lett.
2012-ben indította el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen a Magyarország cukormentes tortája versenyt, ezzel is felhívva a figyelmet az egészségesebb étkezésre. Idén is bebizonyosodott, hogy attól még, hogy egy torta cukormentes, lehet izgalmas - a cukrászok ugyanis olyan összetevőket használtak, mint a kardamom, tápiókagyöngy, édesburgonya, vagy a kuszkusz. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége általt jóváhagyott listáról választhattak alapanyagot.
A művek értékelésénél egyébként fontos szempont volt az íz, a megjelenés, valamint a szénhidrát- és kalóriaértéken felül az is, hogy az édességeket cukorbetegek is, és az egészséges életmód mellett elkötelezettek is bátran fogyaszthassák.
Az év cukormentes tortája a Beszterce rózsája nevű tortacsoda lett.
2021-ben az ország cukormentes tortája a Beszterce rózsája.
Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
Szabacsi rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
Őszi pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)
Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem – AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Az ország tortáját és az ország cukormentes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, a illetve augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg is kóstolhatjátok.