Bámulatos 900 négyzetkilométeren át nyújtózkodik a Mátra. A három legmagasabb hegycsúcsunkon túl az ország legmagasabban fekvő települését, Mátraszentimrét is itt csodálhatjuk meg. A mátrai bércek páratlan panorámát, a szurdokok meghitt sétákat, a levegő pedig igazi megnyugvást adhat az év bármely szakaszában. Mindezen túl a megfelelően karbantartott túraútvonalak és a jó megközelíthetőség is a mátrai aktív vagy épp láblógatós pihenés melletti érvek táborát erősítik.
Éttermek, borkóstolók, pincészetek a Mátrában
Kalandos kirándulásokra csábít a Galyatetőtől Ágasvárig húzódó Mátrabérc és a Kékes, Mátraháza, Mátrafüred körüli tengely. És hogy megfejeljük a legek sorát: Magyarország legizgalmasabb várromjai közül is találunk itt jó párat: Siroki vár, Kisnánai vár, Benevár, Markazi vár, Kanázsvár – csak hogy néhányat említsünk. Sőt, a mátrai nyaralásba-telelésbe városnézős napot is érdemes beiktatni: Gyöngyös különleges hangulatú belvárossal, gyönyörű templomokkal, és az egykori Orczy-kastély épületében kialakított Mátra Múzeummal vár téged is. Nem csoda, hogy ennyi kaland közben megéhezel, megszomjazol, így a térségben fellelhető gasztroélményekről is mesélünk.
Mátra Múzeum az Orczy-kastély épületében
A hegység déli peremén történő gyümölcstermesztés immár évszázadokra visszanyúlik. A borvidék egyik szuper adottsága, hogy a Mátra hegyvonulata megóvja a szőlőültetvényeket az északi szelektől, így kedvező mikroklímában érhetnek be a fenséges fürtök. Bár dominánsak a fehér fajták (muskotály, szürkebarát, olaszrizling, tramini, chardonnay), a vörösek is szép számban képviseltetik magukat (kékfrankos, zweigelt, portugieser). Mámorító kóstolókért keresd például a Dominium Pincészetet, a Szőke Mátyás Borászatot, a Molnár és Fiai Pincészetet, a Kővágó Pincét, az 5Dudás Borászatot vagy a Vázsonyi Pincét!
Mágikus gasztroélmények a Mátrában
A Mátra Kemping – amellett, hogy több típusú és felszereltségű szállástípussal várja a fáradt utazókat – előzetes egyeztetés szerint szabadtéri sütés-főzéssel, workshopokkal nyűgözi le vendégeit. Valljuk be, a szabad ég alatt sült ételeknek alapból is megvan a varázsuk, ám ha mindezt a Mátra ölelésében tapasztalhatjuk meg, akkor még inkább felejthetetlenné válnak! A vidéki és házias fogások sorában olyan elemeket találunk, mint: kürtőskalács, sült gesztenye, bukta, kenyérlángos, parasztkenyér, platnin sült Mátra lepény, egész malac, paella, különböző sültek, grillételek, valamint a messze híres, cserépedényben főtt palócgulyás, amelyet cipóban tálalnak.
Akár a térség éttermeiben, akár az élmények mámorából hazaérve, otthon elkészítve is érdemes kikísérletezni, hogy melyik a kedvenc mátrai fogásod. Hoztunk egy közel sem teljes listát, ami a fenti, szabadtéri finomságok után újabb inspirációt jelenthet a kóstolgatáshoz.
– Vidróczki betyárpecsenye
– Tüskéspecsenye
– Mátrai borzaska
– Krumplovnyika
– Náplonka
– Sztrapacska
– Szlovák bableves
– Ganca
2014 nyarán kezdődött a Bori Mami sikertörténete, amely Gyöngyös belvárosának és az egész mátrai térségnek megkerülhetetlen pontja, ha különleges ízélmények nélkül el sem tudod képzelni az utazásaidat. Szinte lehetetlen válogatni a finomabbnál finomabb koktélok, steakek és egyéb ételek közül, hiszen olyan kincseket is rejt az étlapjuk, mint a kacsamájszósszal és füstölt kacsamellel tálalt káposztás cvekedli, vagy épp a szürkemarha gulyás. A város szívében fekvő vendéglátóhely 2018-ban elnyerte a Dining Guide Top 5 Magyaros Étterem elismerését, sőt az évek során a Gourmet Fesztivál különböző díjait is bezsebelte. „Ha Mátra, akkor Bori Mami” – írják közösségi média oldalukon, amivel mi sem tudnánk jobban egyetérteni.
Fotó: Bori Mama Facebook oldala
Fotó: Bori Mama Facebook oldala