Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A mézeskalács készítésének története - érdekességekkel és recepttel

2022.12.08 | 6 perc

Az adventi időszak és készülődés jellegzetes süteménye a mézeskalács, amit számtalan formában és díszítési technikával készíthettek el. De vajon azt tudjátok, hogy honnan ered a készítése? Már a Grimm testvérek híres meséjében is megjelenik a mézeskalács házikó, erről is hoztunk egy érdekességet nektek és egy szuper recepttel is készültünk cikkünkben!

 

Honnan is ered a mézeskalács?

A manapság nagy népszerűségnek örvendő édesítőszert, a cukrot egészen az újkor kezdetéig nem ismerték Európában. Így a méz nagyon sokáig pótolhatatlan és rendkívül megbecsült volt. Sőt, az ókori görögök még misztikus erőt is tulajdonítottak neki, a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy kiengesztelhessék az alvilág őrét, Cerberust.  Feljegyzések szerint Püthagorasz élő állat helyett állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Magyarországon már az aquincumi ásatások során is találtak több égetett cserépformát, amit feltehetőleg mézeskalács sütésre használtak, így egészen biztos, hogy a görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel készítették a szóban forgó süteményt.

A mézeskalács készítésének hagyománya a középkorban is fennmaradt. Mivel a méz rendkívül drágának számított, így elsősorban csak ünnepi alkalmakkor készítettek mézeskalácsot. Az 1200-as években a kolostorokban vallásos témájú mézeskalács figurákat készítettek. Idővel kialakultak a "mézesbábos" céhek, ahol a mézeskalácsokat míves díszítésekkel tarkították és ekkor alakult ki a sütemény díszítésének és ajándékozásának hagyománya. A mézeskalács a Grimm testvérek meséjében, a Jancsi és Juliskában is fellelhető házikó formájában. 

Az első mézeskalács valószínűleg mézből, lisztből és vízből kevert kása volt, amit forró kövön szárítottak ki. Alapvető összetevői napjainkban is a liszt, porcukor, méz és tojás. 

 

Érdekesség: Egészen biztosan ismeritek a Grimm testvérek világhírű meséjét, a Jancsi és Juliskát, a gonosz boszorkával és a mézeskalács házikóval. De azt tudtátok, hogy 1963-ban egy német író, bizonyos Georg Osegg írt egy könyvet Jancsi és Juliska igaz története címmel, melyben a mese eredetéről ír, valamint, hogy az igaz történeten alapul? Osegg amatőr régésznek adta ki magát és a Frankfurt mellett található Spessart-i erdőben megtalálta a mesebeli boszorka házának romjaiban, benne egy női csontvázzal. Ezt követően állt elő a történettel, miszerint 1647-ben Katharina Schrader, egy pék vásárolta meg az erdőben található házat, melyben egy mézeskalács sütödét működtetett, ami nagy népszerűségnek örvendett. Hans Meltzer, Katharina korábbi udvarlója és vetélytársa megirigyelte tőle az üzletet, ezért bosszúból feljelentette őt boszorkányság vádjával. Katharinát hosszú vallatások és kínzások után végül felmentették, a férfi azonban képtelen volt ebbe beletörődni, ezért testvérével felkeresték az asszonyt házában és a kemencébe dobva megsütötték. Most jön a csavar:  Georg Osegg valójában soha nem létezett, az "igaz" történetet Hans Traxler, egy karikaturista találta ki, ám mire ez kiderült a könyv már akkora népszerűségnek örvendett és bestseller lett, hogy külföldön is megjelent számos helyen.

A kép csak illusztráció.A kép csak illusztráció.

 

Puha mézes recept

Elhoztuk nektek a kedvenc mézeskalács receptünket, ami olyan finom, hogy javasoljuk, rögtön dupla adagot készítsetek belőle. Nálunk általában az első adag már karácsony előtt el szokott fogyni. :)

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg rama, 1 citrom héja, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor (nagyon szép színt ad neki)

A mázhoz: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 tk citromlé

Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és az egész tojást, a puha margarint (tipp: ne olvasztva adjátok hozzá, hanem reszeljétek bele nagylyukú reszelőn), a citrom reszelt héját, a fűszerkeveréket és a kakaóport. A tésztát elkezdjük dagasztani. Ne lepődj meg, ragadós lesz, de ne adj hozzá  plusz lisztet, hidd el, hogy így lesz jó másnapra. Hűtőben pihentetjük 1 éjszakán keresztül. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd formákra szaggatjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 10-15 perc alatt megsütjük őket. A sütési idő nagy mértékben függ a sütő típusától, erősségétől, érdemes figyelni és akkor kell kivenni, amikor az alja már enyhén barnás, de a teteje még nem.

A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak. A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak.

 

Ha elkészítettétek a receptet, akkor küldjetek róla nekünk fotót az info@ittjartam.hu címre, hogy láthassuk a műveiteket!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Wellness, Spa, kényelem, különleges gasztroélmények és ez mind egyszerre? Ki ne vágyna akár egy pihentető hétvégére, hogy egy finom ebéd után testileg és lelkileg is feltöltődhessen a közeli fürdő wellnessrészlegében? Íme 5 szálloda, ahol ezt mind megtehetitek.
Büszkén írhatjuk meg, hogy rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Advent Bazilika a European Best Destinations utazási portál online szavazásán. Egy biztos, hogy kis hazánk karácsonyi vására a Szent István Bazilikánál méltó rá, hogy a kontinens legszebb karácsonyi vásáraként emlegessék.
Előző
Következő
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
15 családbarát fedett élményfürdő a hideg téli hónapokra
2024.01.02 | 9 perc | Gyermekekkel | Wellness | Legnépszerűbb
Induljon az új év egy családi fürdőzéssel! Cikkünkben 15 olyan családbarát fedett élményfürdőt hozunk nektek, ahol a legkisebbek is a meleg vízben pancsolhatnak egész nap, de persze a szülőknek sem kell lemondaniuk a jól megérdemelt pihenésükről.
10 isteni pizzéria Budapesten, ha igazi olasz ízekre vágytok!
2024.04.24 | 7 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Bár hivatalos közvélemény-kutatást nem végeztünk a témában, mégis magabiztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb embernél a pizza a kedvenc ételek között kapott örökre szóló bérletet. Azonban pizza és pizza között is hatalmas különbség van, mi pedig semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, úgyhogy íme 10 olyan pizzéria a fővárosban, ahol nem tudunk rosszat rendelni az étlapról!
Sosem látott ragyogó ruhát öltött a Gödöllői Királyi Kastélypark – megnyílt Erzsébet királyné fénykertje
Október 26-án 18 órától fanfárok hangjára nyílt meg a Gödöllői Királyi Kastély kertje, ahova több, mint 50 darab mesés fényszobor költözött egészen március másodikáig. Ezzel az őszi esték és az ünnepi időszak romantikus vagy éppen játékos programja lehet a séta Sisi királyné kedvenc parkjában. Fényszobrok formájában jelennek meg többek között a királyi udvar szimbólumai, valamint a környékbeli vadászati hagyományok és a királynét is megtekinthetjük.
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!