A manapság nagy népszerűségnek örvendő édesítőszert, a cukrot egészen az újkor kezdetéig nem ismerték Európában. Így a méz nagyon sokáig pótolhatatlan és rendkívül megbecsült volt. Sőt, az ókori görögök még misztikus erőt is tulajdonítottak neki, a halottak szájába mézeskalácsot tettek, hogy kiengesztelhessék az alvilág őrét, Cerberust. Feljegyzések szerint Püthagorasz élő állat helyett állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Magyarországon már az aquincumi ásatások során is találtak több égetett cserépformát, amit feltehetőleg mézeskalács sütésre használtak, így egészen biztos, hogy a görögökön kívül a rómaiak is előszeretettel készítették a szóban forgó süteményt.
A mézeskalács készítésének hagyománya a középkorban is fennmaradt. Mivel a méz rendkívül drágának számított, így elsősorban csak ünnepi alkalmakkor készítettek mézeskalácsot. Az 1200-as években a kolostorokban vallásos témájú mézeskalács figurákat készítettek. Idővel kialakultak a "mézesbábos" céhek, ahol a mézeskalácsokat míves díszítésekkel tarkították és ekkor alakult ki a sütemény díszítésének és ajándékozásának hagyománya. A mézeskalács a Grimm testvérek meséjében, a Jancsi és Juliskában is fellelhető házikó formájában.
Az első mézeskalács valószínűleg mézből, lisztből és vízből kevert kása volt, amit forró kövön szárítottak ki. Alapvető összetevői napjainkban is a liszt, porcukor, méz és tojás.
Érdekesség: Egészen biztosan ismeritek a Grimm testvérek világhírű meséjét, a Jancsi és Juliskát, a gonosz boszorkával és a mézeskalács házikóval. De azt tudtátok, hogy 1963-ban egy német író, bizonyos Georg Osegg írt egy könyvet Jancsi és Juliska igaz története címmel, melyben a mese eredetéről ír, valamint, hogy az igaz történeten alapul? Osegg amatőr régésznek adta ki magát és a Frankfurt mellett található Spessart-i erdőben megtalálta a mesebeli boszorka házának romjaiban, benne egy női csontvázzal. Ezt követően állt elő a történettel, miszerint 1647-ben Katharina Schrader, egy pék vásárolta meg az erdőben található házat, melyben egy mézeskalács sütödét működtetett, ami nagy népszerűségnek örvendett. Hans Meltzer, Katharina korábbi udvarlója és vetélytársa megirigyelte tőle az üzletet, ezért bosszúból feljelentette őt boszorkányság vádjával. Katharinát hosszú vallatások és kínzások után végül felmentették, a férfi azonban képtelen volt ebbe beletörődni, ezért testvérével felkeresték az asszonyt házában és a kemencébe dobva megsütötték. Most jön a csavar: Georg Osegg valójában soha nem létezett, az "igaz" történetet Hans Traxler, egy karikaturista találta ki, ám mire ez kiderült a könyv már akkora népszerűségnek örvendett és bestseller lett, hogy külföldön is megjelent számos helyen.
A kép csak illusztráció.
Elhoztuk nektek a kedvenc mézeskalács receptünket, ami olyan finom, hogy javasoljuk, rögtön dupla adagot készítsetek belőle. Nálunk általában az első adag már karácsony előtt el szokott fogyni. :)
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg sütőpor, 25 dkg méz, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 8-10 dkg rama, 1 citrom héja, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor (nagyon szép színt ad neki)
A mázhoz: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1 tk citromlé
Elkészítés: A lisztet átszitáljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral. Hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és az egész tojást, a puha margarint (tipp: ne olvasztva adjátok hozzá, hanem reszeljétek bele nagylyukú reszelőn), a citrom reszelt héját, a fűszerkeveréket és a kakaóport. A tésztát elkezdjük dagasztani. Ne lepődj meg, ragadós lesz, de ne adj hozzá plusz lisztet, hidd el, hogy így lesz jó másnapra. Hűtőben pihentetjük 1 éjszakán keresztül. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, majd formákra szaggatjuk. Előmelegített sütőben 160 fokon légkeverésen kb. 10-15 perc alatt megsütjük őket. A sütési idő nagy mértékben függ a sütő típusától, erősségétől, érdemes figyelni és akkor kell kivenni, amikor az alja már enyhén barnás, de a teteje még nem.
A fotón a receptből készült mézeskalácsok láthatóak.
Ha elkészítettétek a receptet, akkor küldjetek róla nekünk fotót az info@ittjartam.hu címre, hogy láthassuk a műveiteket!