Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mindenhol jó, de a legjobb vízen lenni! – Izgalmas vízi sportok a nyári melegben

2024.08.12 | 6 perc

A nyarak egyre melegebbek, és ilyenkor egy hely van, ami igazi felüdülést tud hozni: a vízpart. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy be kell érnünk a napozással és a semmittevéssel, sőt – ebben a cikkünkben olyan lehetőségeket gyűjtöttünk össze, ahol találkoznak a sport és a víz nyújtotta élmények.

 

Evezés és kajakozás

Ha szeretnénk víz közelben lenni, de a cél elsősorban az aktív kikapcsolódás, és nem a pancsolás, akkor az evezés és a kajakozás tökéletes választás lesz. Akár a Tiszán, akár a Dunán vagy valamelyik kisebb folyónkon űzzük ezt a sportot, a körülöttünk lévő tájat egy teljesen másik oldaláról ismerhetjük meg. Csatlakozhatunk szervezett túrákhoz, de elindulhatunk egyedül is, ha kajakot kölcsönzünk a Duna felfedezéséhez a Dunakanyar Kajak-Kenu Turisztikai Központtól, míg a Tiszán például a Tokajnál található Tisza-Tavi Vízitúra Egyesületnél van erre módunk.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Evezés a Tisza-tavonIzgalmas vízi sportok a nyári melegben - Evezés a Tisza-tavon

 

 

Szörfözés és kiteszörf

Bár tengere sajnos nincs Magyarországnak, a szörfözés szerelmesei így is megtalálják az alkalmat kedvenc sportjuk gyakorlására. Erre a legalkalmasabb helyszín a Balaton; a balatonfüredi Balatontourist Füred Kempingben nem csak deszkát tudunk kölcsönözni, de még magánórát is vehetünk, ahogy erre egyébként a magyar tenger több városában is van lehetőségünk. Ha a túlparton szállunk meg, akkor is tudunk szörföt és kiteszörföt bérelni a Balatonfenyvesi Vízisport Centrumnál, ahol részt vehetünk tanfolyamon is.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Szörf a BalatononIzgalmas vízi sportok a nyári melegben - Szörf a Balatonon

 

 

Wakeboard

A szörfözés „továbbfejlesztett” változata a wakeboard, ahol egy kötélbe kapaszkodva kell egyensúlyoznunk a deszkán. Ha neked is felkeltette az érdeklődésedet ez a sportág, akkor egyből próbára is teheted ügyességedet az Omszk Wakeboard Centrum budakalászi pályáján, ahol oktatók segítenek a kezdeti lépésekben. Szintén opció Velencén a Venice Beach Cable Park, ahol nem csak táborokat, de versenyeket is szoktak rendezni.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Wakeboard (A fotó illusztráció.)Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Wakeboard (A fotó illusztráció.)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Az ország legjobb vízi élményparkjai a nyári kalandokhoz
Mi lehet jobb egy kellemes fürdőzésnél a nagy nyári melegben? Nos, egy kihívásokkal teli vízi akadálypálya, ahol a kalandokat nevetés és önfeledt játék teszi még emlékezetesebbé.

 

 

Búvárkodás

Ha azt mondjuk, hogy búvárkodás, akkor előbb jut eszünkbe a Vörös-tenger, mint Poroszló, pedig a Tisza-tavi Ökocentrumban időnként arra is lehetőség van, hogy a hatalmas akváriumban közvetlen közelről lássuk a tokhalakat. De akár a búvárkodás alapjait is megtanulhatjuk a budapesti Aquaworldben a Búvárbázis Búváriskolával, és utána a határ a csillagos ég – mármint a feneketlen tenger.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Búvárkodás (A fotó illusztráció.)Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Búvárkodás (A fotó illusztráció.)

 

 

Vitorlázás

Kevés szebb látvány van nyaranta annál, mint amit a Tihanyi Apátság mellől láthatunk; az elénk táruló, elképesztő színű Balatonon hemzsegnek a vitorlás hajók. A hazai vitorlások mekkája ez a tó, és a Balatonfüredi Yacht Clubban bárki kipróbálhatja ezt a sportágat táboraikban már 8 éves kortól. A Velencei-tónál sem maradunk hajó nélkül; az Agárdi Vitorlásiskolában már az óvodások is átélhetik a vitorlázás élményét, és a jogosítványszerzés is alternatíva náluk.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Vitorlázás (A fotó illusztráció.)Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Vitorlázás (A fotó illusztráció.)

 

 

SUP

A SUP – hivatalos nevén Stand Up Paddleboarding – néhány éve tört be a köztudatba, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ahogy a neve is sugallja, a SUP-ozás során állva evezünk, ami egyszerre pihentető és izgalmas. Nem is kell saját SUP deszkával rendelkeznünk, minden nagyobb tónál tudunk kölcsönözni, Balatonon például a SUP Center Balatonnál (ahol túrákon is részt vehetünk a Tihanyi-félszigeten), míg a Tisza-tónál a poroszlói SUP Bázisnál

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - SUP (A fotó illusztráció.)Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - SUP (A fotó illusztráció.)

 

 

Jet ski

Listánk talán legextrémebb eleme a jet ski, melynek hallatán a legtöbben valószínűleg egy karib-tengeri képet látunk magunk előtt, pedig a hazai bányatavakon is remekül lehet repeszteni. Jet skit és flyboardot is bérelhetünk, ha a Jet-Park Fundy Tó szolgáltatásait választjuk, őket Gyálon találjuk meg. Ha a fővárostól kicsit távolabb nézelődnénk, akkor a Palms Beach Jet-Ski Tó csapata fog a segítségünkre lenni, hogy gépeikkel kipróbáljuk ezt az extrém sportot.

Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Jet Ski (A fotó illusztráció.)Izgalmas vízi sportok a nyári melegben - Jet Ski (A fotó illusztráció.)

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Minőségi konyha, kulináris élmények, hangulatos terasz és pazar panoráma: cikkünkben hoztunk nektek 6 olyan prémium bisztró éttermet a Balatonról, ahol biztosan felejthetetlen gasztroélményben lesz részetek.
„A Bodrogköz szép, gazdag vidék” – írta a Bodrog és a Tisza között elterülő természetföldrajzi kistájról Petőfi Sándor 1847-ben. Közel 200 évvel később mi sem fogalmazhatnánk ennél lényegretörőbben, hiszen a Bodrogköz telis-tele van olyan kincsekkel, amelyekért érdemes felkerekedni. És bár ez a terület a Kárpát-medence egyik legszárazabb része, látnivalók terén kicsit sem szikár.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!