Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt!

A makettparkok még a komoly felnőtteket is visszarepítik fiatalkorukba, ahogy az apró épületek látványa gyermeki izgalommal tölt el bennünket. Egyszerre játszhatunk és tanulhatunk ezekben az intézményekben, így aki még nem vizsgálta meg akár a Parlament minden apró részletét egy arasznyi távolságból, annak eljött az idő, hogy egy teljesen más szögből is megismerje hazánk büszkeségeit.

 

Mini Magyarország makettpark (Szarvas)

2013-ban a Szarvasi Arborétum gondozásában nyitotta meg kapuit a Mini Magyarország elnevezésű makettpark, ahol hazánk legismertebb épületei mellett történelmünkről, kultúránkról és még a közlekedéséről is rengeteg új információt ismerhetünk meg. A szarvasi parkban kipróbálhatjuk a tihanyi visszhangot, meghallgathatjuk a pécsi dzsámiból áradó müezzin énekét, sőt még a legnagyobb áriáknak is fültanúi lehetünk az Operaház kicsinyített verziójában. A nevezetességek mellett a Duna és Tisza is átszeli a parkot, és egy gombnyomással az országos vasúthálózatot is irányíthatjuk, hiszen itt található Magyarország legnagyobb makettvasút-hálózata is.

2023-ban, a makettpark 10. születésnapja alkalmából beszélgettünk Klemann Tímeával, a Mini Magyarország vezetőjével. Az interjút itt olvashatjátok>>

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Mini Magyarország makettpark (Szarvas)Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Mini Magyarország makettpark (Szarvas)

 

 

Mini Magyarország Makettpark (Kisbér)

A kisbéri tó partján került kialakításra a környék egyik kedvenc látnivalója, a Mini Magyarország Makettpark, ahol kedvező jegyárak mellett tehetünk egy sétát fővárosunk és a vidéki nagyvárosok leghíresebb építményei között. A kisbéri makettparkban a budapesti nevezetességek közül a Lánchíd, a Parlament, a Hősök tere, valamint a budavári palotaegyüttes mini verziójával találkozhatunk, de emellett a hortobágyi Kilenclyukú híd, a Lillafüredi-kastély, a tatabányai Turul-emlékmű és még a Szegedi Dóm is látható a Bakony kapujának nevezett településen.

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Mini Magyarország makettpark (Kisbér)Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Mini Magyarország makettpark (Kisbér)

Szállások Kisbér közelében>>

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Fedezd fel a Vértes fővárosát - mesés látnivalók Csákváron
Csákvár az élő bizonyíték arra, hogy egy kicsi, alig több mint ötezer főt számláló város is olyan sok látnivalót tud nyújtani, hogy egy percet sem unatkozunk az ott töltött idő alatt, akkor sem, ha napokig élvezzük a vendégszeretetüket. Ebben a cikkben a Fejér vármegyei település legérdekesebb nevezetességeit gyűjtöttük össze, hogy hiányérzet nélkül záruljon a városban tett látogatás.

 

 

Ezer Év Parkja

A mórahalmi Ezer Év Parkja azzal a céllal jött létre, hogy a szórakoztatás mellett élményekre alapozva úgy mutassa be országunk megannyi kincsét, hogy azt a család minden tagja élvezni tudja. A két hektáros területen fekvő szabadtéri kiállítóhely 1:25-ös méretarányban tárja a látogatók elé az érdekességeket, többek között a csíkszeredai Mikó-vár, a soproni Tűztorony, a tokaji kaszinó és a Klebelsberg iskola makettjeit. A kötetlen nézelődés mellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szívesen tartanak, sőt még kihelyezett tanórákra is van lehetőség az intézményben, melynek interaktivitásáról történész szakvezető gondoskodik majd.

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Ezer Év Parkja (Mórahalom)Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Ezer Év Parkja (Mórahalom)

 

 

Várpark és Skanzen

A hagyományőrzés és a történelem rajongóinak legnagyobb örömére 2014-ben Dinnyésen megnyílt a látogatók előtt az azóta több Guinness rekorddal is büszkélkedő Várpark és Skanzen. A parkban 46 darab, ma már csak romjaiban létező középkori vár kicsinyített és restaurált változata tekinthető meg, amely pedig még inkább kiemeli a hasonló tematikával rendelkező létesítmények közül, hogy az elkészült másolatok az eredeti épületekhez hasonlóan kőből, téglából, fából és földből készültek. A várak mellett egy Árpád-kori település is helyet kapott a skanzenben, ahol egy 11. századi fatemplom, veremházak, valamint egy Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítás is garantálja a felejthetetlen élményeket.

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Várpark és Skanzen (Dinnyés)Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Várpark és Skanzen (Dinnyés)

Szállások Dinnyés közelében>>

 

 

Mini Magyarország Makettpark és Mini Skanzen

Ászáron a Tájház mellett épült fel a Mini Skanzen nevet kapott falumúzeum, mely 22 tematikus korabeli épület kicsinyített másával a dunántúli népi építészet korszakaiba nyújt betekintést. Az 1500 négyzetméteren elterülő parkban malmokat, templomot, lakóházakat, sőt még egy apró kovácsműhelyt is találhatunk. A terület nemrégiben új lakót is kapott, hiszen a neves színésznő, Jászai Mari előtt tisztelegve az Emlékházban ismerhetjük meg a művésznő életét és színházi munkásságát alig 5 percre a szabadtéri múzeumtól.

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Skanzen (Ászár)Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Skanzen (Ászár)

Szállások Ászár közelében>>

 

 

Sopron Vármegye Makett és Emlékpark

Az egykori Sopron vármegye 30 legfontosabb épületét ismerhetjük meg apró változatban, ha a városban az Erzsébet-kert felé járunk. Láthatjuk többet között a Lábasház, a Tűztorony és a Szent Mihály templom kicsinyített mását is, de Sopronon kívül sok más környező település épülete is képviseli magát. A látnivalókról több információt is megtudhatunk a kihelyezett, többnyelvű táblák segítségével, és akár este is érdemes errefelé sétálni, ugyanis mini reflektorok és szolárlámpák világítják meg a kiállítást. 

Keresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Sopron Vármegye Makett és Emlékpark FacebookKeresd fel a hazai makettparkok egyikét és járd be az országot akár egy délután alatt! Fotó: Sopron Vármegye Makett és Emlékpark Facebook

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Csákvár az élő bizonyíték arra, hogy egy kicsi, alig több mint ötezer főt számláló város is olyan sok látnivalót tud nyújtani, hogy egy percet sem unatkozunk az ott töltött idő alatt, akkor sem, ha napokig élvezzük a vendégszeretetüket. Ebben a cikkben a Fejér vármegyei település legérdekesebb nevezetességeit gyűjtöttük össze, hogy hiányérzet nélkül záruljon a városban tett látogatás.
Az esős, ködös, borongós napok már itt vannak, hogy végleg leszámoljanak a forró nyárral. Azonban ilyenkor sem kell lemondanotok az utazásról, kirándulóhelyekről, gasztrokalandokról. Elérkezett ugyanis az őszi wellness hétvégék ideje! Ugorjatok el egy kis kényeztetésre a párotokkal, a barátokkal vagy a családdal és fürdőzzetek az élményekben! Figyelem, szuper szállástippek következnek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!