Szerző: Kovács Nóra
Az esti naplementében kigyulladnak a fények a rooftop teraszon, és a shakernek koccanó jégkocka hangja tölti be teret – készülnek az egyedülálló koktélok.
Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest
Nem véletlen, hogy olyan népszerű az étterem, hiszen új fogások kerültek fel az étlapra. Mi vezetett a koncepcióváltáshoz?
A Monkey étterem szerintünk Budapest egyik legkülönlegesebb hangulatú helyszínén működik, a gyönyörűen felújított Várkert Bazárban, a Budai Vár tövében. A laza dzsungelhangulatot nyáron egy hatalmas terasszal és különleges italokkal tesszük teljessé, ahol az ínycsiklandozó fogások mellett például GINpánz Bar várja egyre szélesedő vendégkörünket. A Monkey-t alapvetően esti lazulós helynek tervezték a tulajdonosok, egyszerű bistro ételekkel, majd a vendégkör szélesedése, az egyre nagyobb számú külföldi turista és természetesen a vendégek visszajelzései és igényei alapján egy nagyobb változással mi úgy nevezzük, hogy „urbánus” étlapot álmodtunk meg idén nyárra. Ezen az étlapon jól megférnek a mediterrán tapaszok, a Monkey Schnitzel és a magyaros ízvilágú, de közben modern ételek is.
Milyen különlegességekkel várják a vendégeket?
Az étlapkínálat nemzetközisége megmaradt, de úgy éreztük, hogy Budapest kiemelkedően fontos turisztikai helyszínén a magyar konyha ízeit is be kell mutatnunk. Reneszánszukat élik a hagyományos hazai fogások, amivel párhuzamosan a magyar konyha is nemzetközibbé vált. Kedveltek lettek a nem kárpát-medencei zöldségek és gyümölcsök – mint a pak choi, mangó vagy avokádó -, amelyek a magyar húsokkal párosítva egy kis keleti fűszerezéssel tökéletes összhangban működnek a tányéron. Az étterem étlapjával a vendégek elvárásainak megfelelően a lehető legszélesebb kínálatot próbáljuk bemutatni, azt látjuk, hogy ma már elengedhetetlen a glutén- és laktózmentes fogások, valamint az izgalmas vegán ételek szerepeltetése is.
Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest
Mik a kedvencek?
A külföldiek körében egyértelműen a magyar konyha ikonjainak számító tyúkhúsleves és gulyásleves. A mi kedvencünk a hortobágyi palacsinta, amely bár előételként szerepel a megújult étlapon, mérete miatt főételnek is lazán elmegy. A magyaros fogásokat egyébként nemcsak a Budai Várba látogató külföldi turisták, de a hazai közönség is nagyon szereti.
A séf ajánlat a szezonalitást tükrözi. Mit ajánlanál a mostani kínálatból?
A jéghideg málnalevest édes kardamomos habcsókkal, a grillszezon miatt pedig egyértelműen a BBQ csirkecombfilénket, amihez baconos-újhagymás burgonyát kínálunk sült koktélparadicsommal és cheddarsajt-szósszal.
Fotók: Monkey Bistro Budapest
Az étlap kínálata bőséges, aki nem szeretne levessel indítani egy étkezést, annak különféle hidegelőétel-válogatást ajánlanak a most oly divatos mártogatósokkal, vagy a mediterrán térség kedvenceivel, serrano sonkával, olajbogyóval, aszalt paradicsommal.
A főételek között igazi gyöngyszemeket találunk! Ugyan ki tudna ellenállni egy frissen sült kacsamájnak, amihez tokajis körteragú és gratenburgonya jár? A húsrajongók kedvence lehet a báránycombsteaket parajos burgonyával, vagy az Eszterházy marhanyakat szalvétagombóccal. Ha pedig egzotikusabb ebédre vágyunk, minden bizonnyal nem csalódunk majd a Vöröstonhalsteakben, amihez quinoás avokádós mesclun salátát kínálnak, mangó salsával.
Az étlapon igazi gyöngyszemeket találunk - Fotók: Monkey Bistro Budapest
Bár az étterem délben nyit, néhány óra alatt megtelik a terasz, szinte alig található üres asztal. Aki a júliusi meleget nehezen viseli, annak a belső, légkondicionált tér tökéletes élményt ad. Itt jobban felismerhető a dzsungel hangulat, a falakat zöldellő növényzet borítja, a dzsungelhangulatú tetőtéri teraszon pálmafás hangulatban telnek az esték.
GINpánz Bar - Fotók: Monkey Bistro Budapest
Mint megtudtuk, nagyon is magyaros szójáték ez, a bazári majomra hajaz, és ha már majomkodásnál tartunk, akkor a koktélbár elnevezése is találó: GINpánz bar. Itt a ház, szavaikkal élve a Monkeyrályság, koktélja is elérhető, benne Jack Daniel’s Apple, citromlé, bazsalikom és a persze egy jó adag tonik. Az itallapon a hazai borok bővelkednek, de a turistákra gondolva az aszúk és a pálinkák sem maradnak le a hosszú felsorolásból.
A hét minden napján 12-től éjfélig nyitva tartó Monkeyban kényelmes nyugágyakban, pazar kilátás mellett fogyaszthatjuk kedvenc long drinkünket, az Öntőház Udvar nyári program és koncert kínálatának köszönhetően akár zenés élményben is részünk lehet.
Kényelmes nyugágyak, pazar kilátás - Fotók: Monkey Bistro Budapest