Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Múzeumok Őszi Fesztiválja Gyulán

2024.10.03 | 11 perc

Minőségét megőrzi! mottóval kezdődött 2024. szeptember 30-án a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat. A november 10-ig tartó kezdeményezéshez idén is csatlakoztak a gyulai kiállítóhelyek.

 

A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítja középpontba. A gyulai események elsősorban a helytörténetre koncentrálnak, kóstolóval kiegészítve az elhangzó információkat. 

Október 5. (szombat)

10:15

Cím: Finomságok a Ladics-házban (szobaszínház)

A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a 19. században a polgárság körében népszerű ételekkel, ételkészítési szokásokkal és a háztartás vezetésével. Az előadást követően lehetőség nyílik Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtorta megkóstolására.

Belépőjegy: 2600 Ft/fő

Helyszín: Ladics-ház

 

15:00

Cím: Édes élet – kis gyulai cukrászattörténet

A város fürdője és történelme méltán híres, azonban a gyulai cukrászdákat és cukrászdinasztiákat is érdemes megismerni. Most lehetőség nyílik jobban megismerni a látogatóknak a városi desszerteket: édességek és érdekességek szóban, képekben és ízben. Bebizonyítjuk, hogy az ország harmadik legrégebbi cukrászüzletén túl is volt (és van) cukrászélet Gyulán.
A sok elméletet követően pedig az Erkel-tortával tartunk gyakorlati bemutatót.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

16:00

Cím: Finom falatok világa

Hol elképeszteni, hol megijeszteni, hol szórakoztatni fogunk a barokk korban kezdődő gasztrotörténeti időutazásunkkal. Az előadáson arról hallhatsz, hogy milyen különleges alapanyagokat használtak, azokat hogyan használta fel a vár személyzete és végül mi került az asztalra. Megszámoljuk, hány fogásból állt az étkezés és belepillantunk egy korabeli szakácskönyvbe is. Az időutazókkal a különböző korokban használt sütő- és főzőedényeket is megismertetjük. A nemesek által fogyasztott és népszerű finomságok látványosan megelevenedő világát még vonzóbbá teszi a heróka (ismertebb nevén a csörögefánk) kóstolása.

Belépőjegy: 1900 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 11. (péntek)

15:00

Cím: Gyulai gasztroséta

A kultúr- és hadtörténet mellett gasztrotörténeti helyszínei is vannak Gyulának a több mint százéves Százéves Cukrászdával, Gyula régi éttermével, a híres gyulai kolbász központi épületével, vagy a Stéberl-házzal. A Ladics-háztól a Ladics-házig tartó kört uzsonnával egészítjük ki.

Belépőjegy: 1600 Ft/fő

Gyülekező: Ladics-ház

 

Október 12. (szombat)

10:15

Cím: Ételed a gyógyszered

A speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismertet meg dietetikusunk. Egyre többen érzékenyek az ételek különböző összetevőire, úgyhogy biztosan népszerű lesz a cukor-, glutén-, tej-, laktózmentes diétákkal és a különféle mintaétrendekkel foglalkozó előadás.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

 

12:00

Cím: Megesszük a kiállítást

A Kohán Képtár a vizuális élmények helyszíne. Ezen az eseményen szobrokat állítunk ki, amelyek több érzékszervünkre is hatnak: nézzük, szagoljuk és kóstoljuk is majd azokat. Mindegy, hogy a vizualitás vagy a gasztronómia vonz inkább, az ehető kiállítás mindenképp különleges élményt nyújt.

Belépőjegy: 1800 Ft/fő

Helyszín: Kohán Képtár

 

15:00

Cím: Hasba magyar!

A fülünk helyett ezúttal a gyomrunk után indulunk felfedezni a nemzetet a zene házában. Nemcsak a muzsikában léteznek ugyanis magyar sajátosságok, hanem a gasztronómiában is. Számba (szádba, szánkba) vesszük, milyen hagyományos magyar ételek léteznek, és melyek azok, amelyeket elsősorban csak mi fogyasztunk.

Rétes kóstolásra is lesz lehetőség.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 13. (vasárnap)

11:00

Cím: Látványkonyha a várban

Nem csak vitézei, kovácsa és solymásza van a gyulai várnak, de egy hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja ki a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtjük, hogy megmutassuk, hogyan használták eleink, és megismerkedhess a sütési folyamattal is. Garantáljuk az élményt, ahogyan a kóstolót is.

Részvétel: várbelépővel.

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 18. (péntek)

15:00

Cím: Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon - online esemény

A gyulai kiállítóhelyek mára az élményszerű tudásátadásra rendezkedtek be. Ezen az eseményen kiállítóhelyeink múzeumpedagógiai programkínálatát mutatjuk be, közösen is gondolkodva akár a pedagógusokkal, hogyan építhetik be munkájukba szolgáltatásainkat és az osztálykirándulást szervezőknek is azzal, hogy tájékoztatást adunk, miként tesszük élménytelivé és ezzel felejthetetlenné a nálunk tett látogatást. Két múzeumpedagógusunk a párbeszédet is örömmel vállalja az érdeklődőkkel, akik az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak kezdeményezésünkhöz.

A részvétel díjtalan, de e-mail cím megadásával előzetes jelentkezéshez kötött. Regisztráció: info@gyulakult.hu.

 

18:00

Cím: Vitézek vacsorája

A történelmet fogod megkóstolni, ha a vár vitézeivel töltöd ezt a néhány fertályórát. Szablyavívás bemutatójukat követően megízlelheted a vacsorájukat, amelyet finom borok és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítők fűszereznek.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 4700 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 19. (szombat) 15:00

Cím: Gyulai gasztrománia

Mondd, hogy gyulai, és jön a válasz: vár, fürdő, kastély, kolbász. Azt tehát tudjuk, hogy híres a gyulai kolbász; de vajon azt is, hogy mióta, minek és kiknek köszönhetően? És mi a helyzet a többi gyulai gasztronómiai hagyománnyal? A méltán híres gyulai kolbász kóstolásával ízesítjük az előadást.

Belépőjegy: 2000 Ft/fő

Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház

 

Október 20. (vasárnap) 11:00

Cím: Hódítók csemegéje

Gyulán 129 évet töltöttek az oszmánok, olyan jó volna tudni, milyen ételeket ettek. Mit szólnál, ha elárulnánk, hogy egyiket-másikat te magad is fogyasztod még? Érdekességeket hallhatsz, jellegzetes csemegéket kóstolhatsz az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadásunkon.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

Október 26. (szombat) 10:00

Cím: Gluténmentesen is finomat!

Büntetésként, örökös lemondásként kell leélniük az életüket a gluténérzékenyeknek? Annyi mindenre van már válasza a tudománynak és a gasztronómiának, miért épp erre ne lenne? Gasztronómiai programunkon a gluténmentes diétát jól ismerő séf vezetésével bizonyítjuk: gluténmentes alapanyagokból is lehet finom ételeket készíteni.

Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.

Belépőjegy: 600 Ft/fő

Helyszín: Almásy-kastély

 

Október 27. (vasárnap) 11:00

Cím: A középkor asztalánál

Az ismeretlensége ellenére (vagy épp annak okán) oly izgalmas középkori gasztronómia a támája ennek a programunknak. Tudjuk, hogy érdekel: miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy hogy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után még az is kiderülhet: létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolásával teheted próbára a bátorságodat.

Belépőjegy: 3200 Ft/fő

Helyszín: Gyulai Vár

 

November 9. (szombat) 15:00

Magyar Tudomány Napja

Cím: Jót enni = jól lenni

Az egészséges étkezés kihat az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre.  Nemcsak elméletben adunk válaszokat arra, hogy milyen ételek járulnak hozzá a jó egészségi állapothoz, és hogy milyen ételkészítési technikákkal készítsük el azokat, egészséges finomságok receptjeivel is segítjük, hogy egészségesebb légy.

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély

Borítókép: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Richter Safari Park edukatív programokkal és exluzív élménynappal készül az Állatok Világnapjára. Az interaktív programok fókuszában az állatvédelem, valamint a felelős állattartás népszerűsítése szerepel. Október 4-én a szafarizni vágyó látogatók mellett rászoruló gyermekeket és családjaikat is fogadják Nagykőrösön.
Budapest egyik legszebb pontja, a Budai Várnegyed nemcsak számos látnivalót, de ínycsiklandó ételeket is kínál. Összegyűjtöttük néhány olyan éttermet, ahol a klasszikus magyar fogásokat hol újragondolt, hol békebeli receptura alapján készítik el. A körítés sem marad el: Budapest panorámája és a várnegyed romantikája teszi még kellemesebbé az étkezést.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.