Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Október közepén érkezik az év legjobban várt és eddigi legfényesebb üstököse

2024.10.08 | 6 perc

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kométa várhatóan szabad szemmel is látható lesz, és hasonlóan káprázatos élményt fog nyújtani az észlelőknek, mint ahogy a 2020-as C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös tette. Mindenképpen érdemes kihasználni a derült októberi estéket, hogy észleljük az égi vándort, mivel előfordulhat, hogy csak millió évek múlva tér vissza. A Svábhegyi Csillagvizsgáló a különleges égi esemény alkalmából több üstökösnéző programmal is várja az érdeklődőket.

 

Mikor várható az üstökös érkezése?

Október 11-től naplemente után már megpróbálhatjuk megkeresni az év eddigi legfényesebb üstökösét. A kométa sikeresen túlélte a szeptember 27-i napközelségét, és a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint jelentős aktivitást mutat. Október 11-én bukkan fel először az esti égen napnyugta után, bár ekkor még a Nap közelsége miatt nem lesz könnyű megfigyelni. Ezt követően azonban napról napra egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton. Várhatóan szabad szemmel is jól látható lesz, de egy binokulár segítségével biztosan észlelhetjük.

Farkasréti György fotója, C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) Készült: Tenerifén 2024. szeptember 28-án SonyA7s, ISO16000, 26x5 másodperc expozícióFarkasréti György fotója, C/2023 A3 (Tsuchinshan-Atlas) Készült: Tenerifén 2024. szeptember 28-án SonyA7s, ISO16000, 26x5 másodperc expozíció

 

Hogyan figyeljük meg az üstököst?

Október 11-én, pénteken este naplementekor a nyugati égbolt felé kell tekintenünk. Az első néhány napban különösen fontos, hogy kitakarástól mentes, teljesen sík látóhatárunk legyen. 18:40-kor a Nap már 7 fokkal a horizont alatt jár majd, az üstökös pedig 4 fokos magasságban lesz. A megtalálásában némi támpontot ad a fényes Vénusz: Az üstökös kicsivel lejjebb jár az égen, mint a bolygó, és a Vénusztól 29 fokkal (két kinyújtott kezű kisarasz) kell nyugati irányban keresnünk.

Binokulárban sokkal könnyebben láthatjuk a fényes üstökösmagot, amelyből a kiinduló porcsóvát is észlelhetjük. A csóva mérete és alakja igen izgalmasan alakulhat. Az esti égen való megjelenés napjaiban ugyanis az üstökös úgy fordul, hogy a csóva síkjában látunk rá, így az üstökösön látványos ellencsóva alakulhat ki, mintha a csóva irányával ellentétes oldalon egy másik csóva indulna.

Szerencsére a következő napokban egyre magasabbra emelkedik az év eddigi legfényesebb üstököse, így napról napra egyre jobban láthatjuk. Október 15-én, kedden már sokkal kényelmesebb magasságban, 14 fok magasan lesz este 19 órakor a Kígyó csillagképben. Szabad szemmel is jó esélyünk lesz megpillantani, mert nem sokat veszít fényességéből az előző napok után.

Október 18-án, pénteken még magasabbra hág az üstökös a nyugati égen, 19:00-kor már 21 fokos magasságban lesz. A Kígyó csillagképben lévő kométa előreláthatólag 4 magnitúdós fényességű lesz, így az égbolt pontosan túloldalán levő 97%-os Hold ellenére is van esély, hogy szabad szemmel is észlelhetjük.

Észlelés szempontjából az október 20-a, vasárnap este ígérkezik a legjobbnak több szempontból is. Este 19:00 órakor kitűnően megfigyelhető, megtalálását segíti, hogy együttáll a Kígyótartó csillagkép Marfik csillagával. A 24 fokos magasságban lévő üstökös kevesebb, mint 1 fok távolságra lesz a csillagtól fölfelé, így egy binokulárral egyszerre láthatjuk a fehér színű csillagot és fölötte a csóvás üstököst. (2. ábra) A páros egészen 21:30-ig jól megfigyelhető marad, mielőtt elmerülne a látóhatár közeli párákban.

 

Mit érdemes tudni a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) üstökösről?

A kométát elsőként a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában észlelték, 2023. január 9-én. Néhány héttel később, február 22-én az ATLAS projekt dél-afrikai csillagvizsgálójából is felfedezték. Az üstökös szeptember 27-én került napközelségbe, nagyjából a Merkúr pályájához hasonló távolságban. Utána, október első napjaiban a hajnali égen volt megpillantható. A déli féltekéről észlelő csillagászok hosszú, szabad szemmel is 25 fokos csóvát figyeltek meg a kométa mögött. Október 9-10 között a Naphoz jár majd nagyon közel az égen, október 11-étől pedig az esti égen bukkan fel, ami már az északi féltekei megfigyelőknek, azaz éppen nekünk kedvez.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programokat szervez az üstökös észlelésére, ahol nagy látómezejű binokulárokkal, és nagyobb nagyítású távcsővel is meg lehet majd figyelni az üstököst.

A programokra itt tudtok jelentkezni>> 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A MEKH idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek Éjszakáját. 2024. október 25-én ismét különleges, több mint 60 helyszínen és egyedülálló programokkal várják a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén.
Tök jó programokat, szellemes meglepetéseket és félelmetesen sok élményt tartogat az október. Fedezd fel a halloweeni és tökös eseményeket - akár családosan, vagy az igazi rémisztésért látogass el a felnőtteknek szóló eseményekre.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Őszi újjászületés − gyógyulás és pihenés Magyarország gyógyfürdőiben
2024.09.13 | 5 perc | Hová utazzak? | Wellness | Utazási tippek
Itt fáj, ott fáj? Néha elég lehet egy kiadós fürdőzés az éltető gyógyvízben, és az ember valósággal újjászületik! Szerencsére, Magyarország fantasztikus gyógyfürdőiben a testi- lelki felfrissülés egyszerre is megvalósítható. Melyik 6 szenzációs úti célt ajánljuk nyugdíjasoknak? Nézzük!
Végre indul a kirándulós szezon! – Ezek a helyek nem maradhatnak ki
Nem kell a kardunkba dőlni azért, mert véget ér a nyár, ugyanis a lehulló falevelekkel elérkeznek a tökéletes őszi kirándulós napok is. Hoztunk 8 ötletet, melyekben egyforma arányban kap szerepet a gyönyörű tájkép, a borkóstolás és a kirándulás, úgyhogy ideje felhúzni a túrabakancsot, és meghódítani Magyarország legszebb természeti kincseit.