Január 17-e az olasz konyha világnapja (International Day of Italian Cuisine), és ez tökéletes alkalom arra, hogy felfedezz néhány olyan magyar vendéglátóhelyet, ahol kreatívan kísérleteznek az olasz gasztronómiai elemekkel, sajátosságokkal.
Hagyományos antipasti fogásokkal, nem mindennapi (például Argentínából és Japánból érkező) steakekkel, kemencében sült nápolyi pizzákkal, szédítően finom tésztaételekkel, évszakonként megújuló desszertkülönlegességekkel és kitűnő borválasztékkal várja vendégeit az Avalon Ristorante immár 2015 óta. Töretlen lelkesedésüket és alázatukat a tradicionális olasz konyha iránt többek között a Michelin Guide kritikusai is díjazták: 2022-ben Michelin-tányér elismerésben részesültek. Indíts például egy izgalmasan kesernyés Negronival, majd merülj el az ikonikus fogások valamelyikében, legyen szó a San Benedetto hallevesről, a livornói feketekagylóról, vagy épp a Gradóból frissen érkező halspecialitásukról! És persze akkor sem nyúlsz mellé, ha tésztára (például egy isteni penne arrabbiatára) vagy pizzára esik a választásod. A végére viszont mindenképp hagyj helyet a tökéletesen újragondolt tiramisunak!
Tipp! Szepesi Gáborral, az Avalon Ristorante corporate chefjével készült interjúnkat itt olvashatjátok>>
Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Avalon Ristorante
Pillanatok alatt Szicíliában érezhetjük magunkat, ha belépünk a Pitypang utcai Meataly ajtaján. A helyben készült tészták, a bámulatos hal- és húsételek, a pazar pizzák és a roppanós cannolik bőven adnak okot arra, hogy újra és újra visszalátogassunk a II. kerületi étterembe. A szicíliai tulajdonos-séf nem csak az olasz konyha kincseit, hanem a szívét-lelkét is belefőzi az ételekbe, aminek vendégként is szemtanúi lehetünk, hiszen nyitott konyhát álmodtak meg az étterem végébe.
Tipp: ha először jársz itt, kérj halat, illetve tengeri herkentyűket tartalmazó fogást, hiszen az olasz halpiacról frissen érkező alapanyagokból igazi varázslatot tesznek a tányérodra!
A D’Alíz Pizza & Caffe körülbelül 7 éve jelent meg Győr pizzatérképén, és azóta többféle értékelés és szavazás alapján is itt sütik a város legfinomabb és legjobb minőségű pizzáját. Suszter Attila tulajdonos többszörös pizzasütő bajnokként kápráztatja el vendégeit, akik nem tudnak nem visszalátogatni a helyre. A pizzaséf egy korábbi Győr Plusz-interjúban azt mondta, „a pizzasütés egy kicsit olyan, mint az élet, folyamatos változást és kihívást jelent” – és többek között erről is beszélgethetünk vele, miközben gondosan készíti a pizzánkat a nyitott konyhán. A klasszikusok mellett legyünk szemfülesek, és tegyünk próbát a tiroli sonkával megbolondított pizzával, vagy épp az étterem nevét kölcsönző kombinációval, amin a rukkola és a pármai sonka tökéletes táncot járnak.
Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: D'Alíz Pizza & Caffe Facebook oldala
Tudtad, hogy a fővárosban élő olaszok is csodájára járnak a Caffè GianMario őszinte ételkölteményeinek, izgalmas borainak és csapolt proseccóinak? Keresd fel te is a Bajcsy-Zsilinszky út pizza- és tésztamennyországát, ahol a gnocchi alla sorrentina és a GianMario pizza biztosan kóstolásért kiált! Az olasz tulajdonosok igazi családias hangulatot teremtenek a vendéglátóhelyen, ahová akár egy tiramisura is beugorhatsz.
Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: CAFFÈ GIANMARIO BUDAPEST
„Passziónk a pizza” – a fülbemászó szlogen egyből igazolást nyer, ha betérünk a Passata budapesti vagy szentendrei pizzériájába, hiszen a tulajdonosok (két gyermekkori barát) valóban szenvedéllyel teszik tányérjaikra Olaszországot. A ‘22-es szentendrei indulást nemrég követte a Váci utcai nyitás, ám az mindkét helyre igaz, hogy korrekt áron merülhetünk el az isteni finom, Moretti Forni pizzakemencében készülő nápolyi pizzák világában.
Tipp: a klasszikusokon túl a gourmet és a speciális pizzákat se hagyd ki, legyen szó a pesto pistacchio vagy a tokaji borzselével ékesített felino vino pizzáról!
Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Passata Facebook oldala