Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 lenyűgöző barlang a Balaton körül

Ha ősz, akkor túrázás, de ki mondta, hogy egy kirándulás helyszíne szigorúan csak fák és csörgedező patakok között lehet? Sokszor a lábunk alatt húzódnak a legizgalmasabb látnivalók, úgyhogy a túrabakancs mellé vegyétek fel a fejlámpát is, ugyanis 5 olyan lélegzetelállító barlangot mutatunk most nektek, melyek mindegyik a Balaton közelében található.

 

Barátlakások (Tihany)

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Tihany az ország egyik legnépszerűbb nyári úti célja, de ez persze nem azt jelenti, hogy a hűvösebb hónapokban ne lenne érdemes meglátogatni a települést. Egy őszi kirándulást össze lehet kötni a Barátlakások felfedezésével; ezeket az üregeket a 20-30 méter magas bazalttufafalba vájták ki a tihanyi Óvár északi részén. Ebből egyértelművé is válik, hogy ez egy kakukktojás a listán, hiszen a barlangokat minden esetben a természet hozza létre, ezek pedig mesterségesen alkotott vájatok, de ennek ellenére – vagy pontosan emiatt – kihagyhatatlan látnivalói a környéknek.

Barlangok a Balaton körül - Barátlakások (Tihany)Barlangok a Balaton körül - Barátlakások (Tihany)

 

 

 

Tavasbarlang (Tapolca)

Tapolca fő látványosságát, a tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, 10 év múlva pedig már a látogatók is beléphettek Magyarország első olyan barlangjába, ahol villanyvilágítás volt. A hideg és meleg karsztvizek keveredése oldja ki a mészkövet, és hozza létre ezáltal a járatokat, majd ez az összekeveredett víz a Malom-tó forrásaiban tör a felszínre. A fokozottan védett barlangot csónakázás közben tudjuk felfedezni, a látványosság népszerűsége miatt érdemes előzetesen jegyet venni, melyet online is intézhetünk a honlapjukon keresztül.

Balatoni barlangok - Tavasbarlang (Tapolca)Balatoni barlangok - Tavasbarlang (Tapolca)

 

 

 

Lóczy-barlang (Balatonfüred)

Továbbra is a magyar tenger partján vándorolunk; a Lóczy-barlang Balatonfüreden várja az érdeklődőket, szeptemberben keddtől vasárnapig, októberben csütörtöktől vasárnapig, majd az év hátralévő részében már csak pénteken és szombaton. A látogatás során változatos oldásformákat, valamint vékonyréteges mészkőfalakat láthatunk egy szakértő idegenvezetése mellett. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park már önmagában is megér egy őszi hétvégét, a Tamás-hegy lábánál található Lóczy-barlang pedig kötelező része a kirándulásnak.

Barlangok a Balatonon - Lóczy-barlang (Balatonfüred)Barlangok a Balatonon - Lóczy-barlang (Balatonfüred)

 

 

 

Vadlánlik barlang (Gyenesdiás)

Gyenesdiás barlangja sem a hagyományos értelemben vett barlang, hiszen ez valójában egy szélerózió által formált nyílás, melyet később mesterségesen nagyobbítottak tovább. A legenda szerint a hegyekben hosszú szőke hajú vadlányok bóklásztak, akik azt ettek, amit épp találtak, és vagy a fák odvában, vagy sziklahasadékokban aludtak, énekükkel pedig elcsábították a helyi legényeket. Ennek a mítosznak valószínűleg nem sok köze van a valósághoz, de mivel a 19. században titkos pálinkafőző helyként használták a Vadlánlik barlangot, így előfordulhat, hogy a gyakori kóstolgatás eredményeképpen születtek ezek a történetek.

Kirándulástippek: barangolj barlangokban a Balatonon - Vadlánlik barlang (Gyenesdiás)Kirándulástippek: barangolj barlangokban a Balatonon - Vadlánlik barlang (Gyenesdiás)

 

 

 

Csodabogyós-barlang (Balatonederics)

A Balatonedericsen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található barlang a bejárata előtt látható örökzöld cserjéről kapta a nevét, ez egyben a növény északi elterjedési határa is. A járatok tektonikus mozgások során jöttek létre, mostanra már 6 kilométer hosszúságban feltárták az üreget (bár természetesen, ahogy szinte minden barlangnál, itt is a teljes szakasznak csak egy része látogatható). Tanbarlangként is szoktak rá hivatkozni, mert méreteinek és látványos részeinek köszönhetően remekül lehet szemléltetni a barlangjárást és a különböző földtani folyamatokat, így akkor is tökéletes választás, ha a gyerekekkel szeretnénk megszerettetni a geológia világát.

Fotó: Csodabogyós-barlang Balatonederics Facebook oldalaFotó: Csodabogyós-barlang Balatonederics Facebook oldala

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szerencsről, a Miskolctól karnyújtásnyira fekvő kisvárosról nehéz nem a különböző ínycsiklandó csokoládékra asszociálni. A csokiműhelyen túl, az egyik leggyakrabban látogatott nevezetessége a Rákóczi-vár, de ott van például a Világörökségi Kapuzat is. Válaszd te is a Zempléni-hegység lábánál fekvő, tündéri települést a következő városnéző kiruccanásodhoz!
Az ősz beköszöntével egyre nagyobb számban érkeznek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig szervez túrákat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.