Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pálinkás jó reggelt! 22. alkalommal rendezik meg idén a Gyulai Pálinkafesztivált

2022.09.01 | 8 perc

A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye a Gyulai Pálinkafesztivál, mely idén 22. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 15. és 17. között. A 3 napos fesztivál ideje alatt a híres hungarikum, a pálinka kerül a figyelem középpontjába, ráadásul ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő.

 

Időpont: 2022. szeptember 15-17.

Ide kattintva megnézheted a legjobb gyulai szállásajánlatokat>>

 

300 éves hagyomány

Gyula városában közel 300 éves tradíciónak számít a pálinkafogyasztás, ugyanis az első pálinkafőzdét Harruckern János György báró alapította 1731-ben a gyulai várban. Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották a városban, ám ekkor még nem igazán fogadták el a pálinka értékét hazánkban. A 23 évvel ezelőtt megrendezett fesztivál volt az első, melynek célja a magyar pálinka népszerűsítése volt. A 22. Gyulai Pálinkafesztiválon több száz termékkel ismerkedhetnek meg a látogatók Magyarország pálinka gyártóitól. Többek között képviselteti magát a Gyulai Pálinka Manufaktúra is, de érkeznek kiállítók az egész ország területéről.

22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

 

A szórakozás garantált

A fesztivál egyik programjaként hazai és határon túli lovagrendek vonulnak fel a 100 éves Cukrászdától a Várkertig. Határon túli barátainkat a felvonulás során fúvószenekar és mazsorett csoport is kíséri, majd a felvonulást követően a színpad előtti téren bemutatkoznak és műsort adnak a mazsorettesek, illetve a fúvosok egyaránt.

22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

 

A Nemzeti Összetartozás Pálinkája

A 2018-ban megrendezett pálinkafesztiválon először, hagyományteremtő szándékkal elindították a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, melyet idén is folytatnak. Az összefogás kettős célja, hogy hangsúlyosabbá tegyék a magyar pálinka fontosságát, valamint a nemzeti összetartozás erősítése. 4 évvel ezelőtt szűk körben, 30 fős társaságban zajlott ez az esemény a Gyulai Pálinka Manufaktúrában, ahol a barackpálinkák házasítására került sor, majd 2019-ben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában került megrendezésre az esemény 200 fő részvételével és a szilvapálinkák kerültek a központba. Ezeken a ceremóniákon a felajánlott hazai, illetve határon túli párlatokat nyílt hordóban házasítják és az így kapott - szimbolikus üzenettel bíró - "összetartozás pálinkáját" megszentelik. Idén szintén az Almásy-kastély Látogatóközpont ad otthont szeptember 17-én szombaton, 11:30-kor az eseménynek. A pálinka az idei esztendőben a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül majd, az alma párlatok házasításából.

22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

 

Pálinka Ízutazás

A hatalmas sikernek örvendő exklúzív gasztronómiai sorozat idén is folytatódik, az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében kerül megrendezésre 2022. szeptember 17-én, 16.00 órától, amelyet ezúttal a Gyula Rouge Bisztró prezentál. A program során Segal Viktor gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse D'or Akadémia ikonikus alakja mutatja be az almapálinkák és ételek találkozását Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló házigazdával. A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 12.990 Ft. Regisztráció előzetesen az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen lehetséges.

22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.22. alkalommal kerül megrendezésre idén a Gyulai Pálinkafesztivál / Forrás: Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.

 

A fesztivál programjai

2022. szeptember 15. csütörtök, Várkert

14.00     Nyit a Várkert
14.00     Vezetett pálinkakóstoló
15.00     Mediterrán együttes
15.30     Pálinkakóstoló: Birkás Pálinka
17.30     Pálinka lovagrendek vonulása a 100 éves cukrászdától a Várkertig
17.30     Pálinkakóstoló: Solti Pálinkárium
18.30     Grácia Mazsorett csoport és Körösparti Junior Fúvós zenekar bemutatója
20.15     Hivatalos megnyitó
21.00     Szikora Róbert és az R-GO
23.00     DJ Oszi

16:00 óráig térítésmentesen látogatható.

2022. szeptember 16. péntek, Várkert

11.00     Nyit a Várkert
11.00     Vezetett pálinkakóstoló
12.00     Sztojka Tibor és zenekara
12.00     Gazda és pálinka a konyhában – Látványfőzés és kóstoltatás
13.00     Pálinka mesterkurzus: Trendek, érdekességek és tanulságok a párlatok világából (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont)
15.00     Pálinkakóstoló: Lunczer Pálinkaház
15.30     Nótár Mary
16.00     Pálinkakóstoló: Békési Pálinkafőzde, Árpád Pálinka, Mihócsa Pálinka Manufaktúra
16.15     4 S Street
16.30     Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdetés (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia Szárny)
18.45     Karthago
21.00     Demjén Ferenc
23.00     Retro buli Berry Pappával

14:00 óráig térítésmentesen látogatható.

2022. szeptember 17. szombat, Várkert

10.00     Nyit a Várkert
10.00     Békés Megyei Vadász- és Horgásznap hivatalos megnyitó
11.00     Toma játékok, kicsiknek és Nagyiknak, a furfangos kádárlegényekkel
11.30     Antovszki Band
11.30     Nemzeti Összetartozás Pálinkája (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia Szárny)
14.00     Pálinkakóstoló: Lunczer Pálinkaház, Mihócsa Pálinka Manufaktúra
14.30     Vadhívó bemutató
15.00     Békés Megyei Vadász- és Horgásznap főzőversenyének eredményhirdetése
16.00     Pálinkakóstoló: Árpád Pálinka
16.00     Pálinka ízutazás (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia Szárny)
17.00     Kis Grófo
19.00     Pálinka mesterkurzus: A 185 éves “szivar” szavunk nyomában! (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont)
19.00     TNT
21.00     Hooligans
23.00     Dj Virgoo &  Mistex

13:00 óráig térítésmentesen látogatható.

Belépőjegy információk:

Napijegy: 3.000 Ft
 
Bérlet: 7.500 Ft
 
VIP napijegy: 15.000 Ft
 
 
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fedezd fel az Őrség látnivalóit! Az Őrségbe látogatva garantáltan megtapasztaljuk a népi kultúrák varázsát, a régi épületek báját, a zamatos őrségi ételek ízeit és az élővilág sajátosságát. Akár családdal, akár egyedül vennéd hátadra a hátizsákot, tökéletes úti cél.
A Bükk természeti csodáit nem kell hosszasan ecsetelni, tökéletes hely arra, hogy néhány napra magunk mögött hagyjuk a mindennapok problémáit – akkor miért ne választanánk ehhez olyan szállást, amit tényleg átjár a teljes nyugalom? Összegyűjtöttük nektek a top 5 ilyen helyet, hogy legyen miből csemegézni!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.