Kurucz Attila hosszú utat tett meg. Szegedről indult, bő 15 évvel ezelőtt, és elég hamar egy Budapesti progresszív bisztró konyhában, a Laci! Konyha!-ban találta magát Mogyorósi Gábor séf mellett, ahol rövid idő után a tulajdonos felfigyelt tehetségére, és kinevezte az „innio” séfjének, amit sok évig vezetett. Utána további kalandos helyek követték életútját, de évekig nem találta meg a számításait, és most jött el a hely, és az idő, hogy teljes mértékben kifejezheti önmagát. Régi főnökével, most már tulajdonostársként, újra összeállt.
A jelek szerint mind a ketten jól döntöttek.
Kurucz Attila a Morzsa séfje és tulajdonostársa (Fotó: Morzsa)
Kurucz Attilával vendégszerzőnk, "M" beszélgetett.
A Morzsa ötlete Zoliék (Tomin Lili és Benkő Zoltán - a szerk.) régi álma volt. Mindig is vonzódtak a jó kenyerekhez, péksüteményekhez. Budapesten is csináltak hasonló helyet egy rövid ideig.
Újhullámos bisztró, és pékség vagyunk. Kovászos, hosszú érlelésű kenyerek, és péksütemények készülnek a Morzsában. Emellett reggeli, ebéd, és vacsora kínálatunk is van. Rövid, hetente változó, szezonális étlappal dolgozunk, ami kiegészül még szendvicsekkel, tudatosan válogatott natúr, és klasszikus borokkal, speciality kávéval.
Újhullámos bisztró és pékség Pécs belvárosában (Fotó: Morzsa)
Engem Zoli csábított Pécsre, mivel Szegeden nem találtam meg a szakmai számításomat, úgy döntöttünk, hogy családostól Pécsre költözünk.
A vendéglátás nem egy családbarát szakma, de régóta ezt csinálom, és a család alkalmazkodott, vagyis inkább elfogadják. Persze mindenki rengeteg energiát tesz bele a Morzsába (Lili, Zoli, munkatársak, stb.), de próbálom megtalálni a megfelelő egyensúlyt a munka, család és szabadidő között, ami nem egyszerű feladat, de fontos a harmóniára való törekvés.
Fotó: Morzsa
A hivatalos nyitás előtt, volt pár eseményünk, vacsora estek, fesztiválok, hétvégi próbasütések, amik nagyon jól sikerültek. Rengeteg lelkes, érdeklődő emberrel találkoztunk ez idő alatt és érződött, hogy Pécs városa alig várja, hogy legyen egy ilyen típusú hely. Azóta egyre több pozitív visszajelzést kapunk, és szépen nő a visszajáró törzsvendégek száma is. Az egész országból jönnek hozzánk vendégek, és legtöbbjük célzottan érkezik a Morzsába.
Szeptemberben nyitottunk, a maszk használaton kívül nem sok mindenben érintett bennünket a pandémiás időszak. Persze azt mondhatjuk, hogy nem a legideálisabb időpont egy üzlet nyitására.
Fotó: Morzsa
Most az elsődleges feladat a Morzsa márka kiépítése, pozicionálása, és megtalálni, nyitni egy szélesebb, igényes vendégkör felé, akik fogékonyak erre a műfaja. Folyamatosan tartani a magas minőséget, progresszív Morzsa stílusban.
Terveink között szerepel egy másik vendéglátó egység nyitása is a közeljövőben, ami egy kicsit szofisztikáltabb, szűkebb rétegnek szóló étterem lesz, szintén Pécs belvárosában.