Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Speciális ajánlatok az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál

2024.09.10 | 7 perc

Galaktikus útikalauz, csillagászathoz kapcsolódó kézműves foglalkozások, csillagfényes vacsora nem csillagászati áron, előadások, interaktív kiállítások várják a látogatókat szeptemberben.

 

Szeptember 13-án esti csillaglest tart a kitelepülő Bükki Csillagda az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett formabontó programra érdemes lesz előre bejelentkezni. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujára a Tejútról is letekintenek.

A 18 órakor kezdődő zártkörű programon az előre regisztráltak vehetnek részt. Az évmilliókkal ezelőtt útnak indult csillagfények fürkészése mellett a miocén ősvilág éjszakai égboltjára is fény derül, de a dinoszauroszok végzetét okozó meteorit-becsapódásról is megemlékeznek a Varga-Verebélyi Erika csillagász vezette szakértők.

Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Galaktikus útikalauz, valamint játékos csillagászati feladatokhoz kötődő kézműves foglalkozások és rövid filmvetítések hangolják rá a résztvevőket a 19 óra 30 perckor kezdődő távcsöves programra.

De azok, akik nem csupán szellemi táplálékra lesznek éhesek, a Lombkorona kávézónál csillagfényes vacsorára fizethetnek be, megnyugtatásul jelezzük, hogy nem csillagászati árú lesz a különleges vacsora. Íme az 5.990 Ft/fős különleges menü: galaktikus álomkoktél, fahéjas szilvakrémleves, aszalt szilvával és juhtúróval töltött csirkemell, hercegnő burgonyával, áfonyával, valamint csillag desszert. Aki előrendelni szeretné, az a lombkoronait@gmail.com email címre küldött üzenettel megteheti.

Derült idő esetén a Hadak Útjára nézve a csillagképek felismerése, a Hold, Szaturnusz, kettőscsillagok, Androméda-köd, Gyűrűs-köd és a Herkules gömbhalmaz beazonosítása mellett egyéb meglepetésekkel is szolgál a program. Esős időben az Ősfenyő Belépő Fogadóépületben bemutató előadásokra kerül sor.

Bükki Csillagda / Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságBükki Csillagda / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az este 22 óra 30 perckor záródó program részvételi díja 3.000 Ft/fő, a résztvevők létszáma 40 főben limitált, az időben regisztráltak és online elővételesek előnyt élveznek. Ha az online jegyek elfogynának, kérjük, hogy az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, csillagnezo tárgymegjelöléssel, név és mobilszám megadásával, legkésőbb 2024. szeptember 13-án 12 óráig jelentkezzenek be.

 

Kulturális Örökség Napjai

Időpont: 2024. szeptember 21-22.

A Kulturális Örökség Napjai (European Heritage Days magyarországi eseménysorozata) 2024. szeptember 21-22. között, az utak-kapcsolatok-hálózatok témaköréhez csoportosulva kerülnek megrendezésre. A velünk élő örökségünk előtt tisztelegve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Miocén Parkja is csatlakozik a megemlékezéshez.

Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az a terület, ahol az épített örökség a régmúlt emlékeit óvja és az ősvilágot a jelenkorhoz kapcsolódó tanösvény-hálózata segítségével interpretálja. Az előzetesen regisztráltaknak nyílt napokat tartanak a 17 millió éves megkövült famatuzsálem maradványait 1866. év óta óvó védőpince térségében.

A terület páratlan földtani örökségének helyszíni védelmére az idők során számos védőépületet emeltek, a legelsőt egy nagy kövesedett fatörzs maradványai fölé 1866-ban. Ez az első olyan ismert védőépület, amelyet egy ősmaradvány helyszíni védelmére emeltek elődeink. A földtani alapszelvény bemutatására 1985-ben geológiai tanösvényt alakítottak ki, amely a jelenkorból a régmúltba vezető kőzetparki ösvény mentén kapcsolódik a fogadóépülethez. Az előre bejelentkezetteknek ezen jeles napokon, 9-16 óra között a területen tartózkodás, az Ősfenyő Belépő fogadóépület interaktív kiállításainak, a Bükkábrányi fák védőépületének és a Miocén Erdő arborétumának megtekintése ingyenes.

Mindkét napon a 10 óra 40 perckor induló, térítésmentes tárlatvezetésekkel kívül és belül, bevezetik a műhelytitkokba az érdeklődőket. (A védőpince a geológiai tanösvényen van, annak megtekintése csak jegyvétellel, geológiai vezetett túrán lehetséges.)

Fotó: Bükki Nemzeti Park IgazgatóságFotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Szeptember 21., szombat

A látogatóközpontban 2024. szeptember 21-én 10 óra 40 perckor induló tárlatvezetés kitér az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára és a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek és tanösvényeinek ismertetésére.

Egyúttal kedvcsinálót ad az országhatáron átnyúló geopark kulturális örökségéhez tartozó hollókői Ófalu és Vár, a szentkúti kegyhely remetelakásai, a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, a salgótarjáni Földalatti Bányamúzeum és a füleki Várhegy megtekintéséhez.

 

Szeptember 22, vasárnap

A 2024. szeptember 22-én 10 óra 40 perckor induló tárlatvezetés a bükkábrányi fák mellől indul, kitér a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd a miocén erdő arborétumában kalandozik.

A regisztrációhoz kérjük, hogy az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre, KON regisztracio tárgymegjelöléssel, név és mobilszám megadásával jelentkezzenek be. A tárlatvezetések maximális létszáma 30 - 30 fő.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az őszi szünet kiváló lehetőség arra, hogy a család közösen töltsön el egy kis időt, kiszakadva a mindennapok mókuskerekéből. A legnagyobb nehézség ilyenkor olyan helyet találni, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól érzik magukat: ebben segítünk az alábbi cikkel, amiben 5 olyan szállodát gyűjtöttünk össze, ahol a szolgáltatások széles palettája mindegyik generáció igényeit kielégítik.
Itt fáj, ott fáj? Néha elég lehet egy kiadós fürdőzés az éltető gyógyvízben, és az ember valósággal újjászületik! Szerencsére, Magyarország fantasztikus gyógyfürdőiben a testi- lelki felfrissülés egyszerre is megvalósítható. Melyik 6 szenzációs úti célt ajánljuk nyugdíjasoknak? Nézzük!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.