Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz

Kirándulástippekből sosem elég. Most egy újabb adag kedvcsináló következik kilátókkal, túrautakkal és történelmi emlékhelyekkel tarkítva.

 

Nyúli pincesor

Győr-Moson-Sopron megye nem kifejezetten a borairól ismert, pedig a Sokorói-dombság óriási kincset rejt. A nyúli pincesor látványa olyan, mintha a Gyűrűk Ura egyik jelenetébe csöppentünk volna, hiszen a fűvel borított kicsi házak inkább emlékeztetnek hobbit-lakra, mintsem borospincékre. Ha itt járunk semmiképpen ne hagyjuk ki a látványosság fő elemét sem; az 500 éves múltra visszatekintő, úgynevezett Sárkánylik egykor dézsmagyűjtőként szolgált, mára viszont már egy kedves, családi pincészetté alakult, ahol érdemes megkóstolunk portékájukat és megismerkedni az ott található százéves hordók történetével is.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - nyúli pincesorSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - nyúli pincesor

Szállástippek Nyúl környékén>>

 

 

Vörös-kő kilátó

Ha Mátraszentimre felé kirándulunk, tervezzünk be egy megállót a 2005-ben emelt Vörös-kő kilátóba is, mely a 781 méter magas, azonos nevű hegyen emelkedik ki a fák közül. A faluból induló sárga jelzésen egy rövid, 500 méteres sétával elérhető, melyet akár kisgyerekkel is könnyedén teljesíthetünk. A tetejéről nyíló varázslatos látvány miatt kötelező programja a Mátrának, tiszta időben a teljes Galyatető jól láthatóvá válik, a szemfülesek pedig még a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatják.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - Vörös-kő kilátóSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - Vörös-kő kilátó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Napfénnyel jobban csúszik az ebéd - a legjobb vidéki teraszos helyek
Ebben a jó időben nem csak az ebéd, de akár már egy kávé is sokkal jobban esik, ha a szabad levegőn fogyasztjuk el, miközben napsugarak cirógatják az arcunkat. Ehhez nem kell kertes ház, elég egy kiülős hely, ebben pedig szívesen megadjuk a kezdő lökést; jelen cikkünkben 6 olyan vidéki teraszos éttermet gyűjtöttünk össze, ahol sem a hangulatra, sem a kínálatra nem lesz panasz!

 

 

Tettyei romok

A Mecsek déli oldalán, Pécs városához tartozó népszerű látnivaló Tettye romja, mely egy 1500-as évek elején épült reneszánsz palota maradványait rejti. Az épület a történelmi hányattatásokat követően a 18. századra vált teljesen lakhatatlanná, köveit elhordták, díszítő elemeit pedig megsemmisítették. 1904-ben sorsa azonban jobbra fordult, konzerválták akkori állapotát, így egy kicsit mi is betekintést nyerhetünk az egykor itt virágzó életbe. Manapság időnként a város kulturális eseményeit tartják a romok között, de a panoráma miatt is kihagyhatatlan látnivalója a városnak.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - Tettyei romokSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - Tettyei romok

 

 

Tapolcai-tavasbarlang

Az 1913-ban megnyitott tavasbarlang a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legnépszerűbb állomása kicsik és nagyok számára egyaránt. A barlangrendszert a karsztvíz alakította ki hosszú évek alatt, és falai között a csónakázás nem csak élmény, de még egészséges is, hiszen a barlang levegője légzőszervi és allergiás megbetegedések gyógyítására is hatékonynak bizonyul. Mielőtt leereszkednénk a mélybe egy interaktív tárlat keretein belül ismerhetjük meg a barlang kialakulásának történetet, így pontosan tudjuk majd, hogy mikor mit látunk.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - Tapolcai-tavasbarlangSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - Tapolcai-tavasbarlang

 

 

János vára kilátó

Még a gyakorlottabb túrázókat is kihívás elé állíthatja a Kovácsvágás felett magasodó János vára kilátó, pedig a 283 méter domb messze nem tartozik országunk legnagyobb erőfeszítést igénylő túraútvonalai közé. A 2015-ben átadott torony 1015 lépcső megmászásával közelíthető meg, melynek kezdetén egy korláttal ellátott szintezett ösvény vezet el a faluból egészen a kilátó lábáig. A magaslat tetejéig ezután már „csak” belső csigalépcsőit kell leküzdenünk, de mindenképpen megéri a fáradtságot, hiszen a tetejéről páratlan kilátás nyílik a Zemplén kanyargó vonulataira.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zsófi | utazás & túra kisgyerekkel is 🥾 (@travelandhike.hu) által megosztott bejegyzés

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Barangolás Veszprém vármegyében – 9 élmény és látnivaló, amit nem hagyhattok ki
A Bakony vadregényes szurdokai, a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjai és a hegyek ormán magasodó történelmi várak mind Magyarország legjobb kirándulóhelyei közé tartoznak. Veszprém megye azonban a túrázáson kívül is bőven rejt izgalmas látnivalókat. Csónakázhattok föld gyomrában megbújó tavasbarlangban vagy épp barangolhattok egy illatos levendulamezőn a Balaton hangulatos falujában. Hol? Már mutatjuk is!

 

 

Gúti templomrom

Nyíradony határában, a Gúthi erdőben épült 13. századi román stílusú templomnak sajnos nagyon kevés része maradt fent, ennek ellenére érdemes erre kirándulni, már csak gyönyörű természeti adottságai miatt is. Az egykori épületre csak ablaknyílásaival emlékeztető pusztatemplomot a történelemi múlt sem kímélte, a török hódoltság idejében végigrabolták a környéket, ezzel elnéptelenítve a falut és sorsára hagyva a vörös falú építményt. A 20. századi régészeti feltárásokat követően 1995-re sikerült renoválni ma is látható elemeit, hogy ezáltal bepillantást nyerhessünk elődeink munkájába.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - Gúti templomrom/ Fotó: ittjartam.huSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - Gúti templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Szentgáli tiszafás tanösvény

Magyarországon rendkívül kevés helyen találkozhatunk tiszafákkal borított erdővel, így a Bakonyban található szentgáli tanösvény már ebből a szempontból is kuriózumnak számít. A 4 kilométer hosszú szakaszon amellett, hogy a különleges látványt nyújtó fák között egy igazi mesevilágba csöppenünk, a számos kihelyezett ismertetőtábla segítségével rengeteg hasznos információhoz juthatunk erről a különleges növényről, sőt még olyan itt élő fajokkal is találkozhatunk, mint a fekete harkály, a zöld küllő vagy a csuszka.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Csintalan Nikoletta (@csintalan.niki) által megosztott bejegyzés

 

 

Vaskapu-hegy

Ha Esztergom keleti oldalára tekintünk, nem kerülheti el a szemünket a városkép ezen részét is meghatározó 404 méter magas Vaskapu-hegy, mely ugyan nem a Visegrádi-hegység legismertebb pontja, de könnyű megközelíthetősége és csodás látképe miatt a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A város központjától a betonúton induló séta nagyjából 50 percet vesz igénybe, de ha inkább a csúcson töltenénk el több időt, akkor autóval a 11-es úton haladva 8 perc alatt elérhetjük a Vaskapu legszebb kilátással büszkélkedő pontjait.

Szuper helyek nyári kirándulásokhoz - EsztergomSzuper helyek nyári kirándulásokhoz - Esztergom

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Induljunk el reggel, délben vagy este, gyerekkel, négylábúval, vagy csak egymagunk, a Budapest 13. kerületi Pozsonyi út gasztro felhozatalában biztosan nem csalódunk. Pékségtől cukrászdáig, bisztrótól a fehérabroszos étteremig bőséges a felhozatal, ráadásul tavasztól az utca megtelik élettel, így ha szerettek nyüzsgő közegben jókat enni, itt a helyetek!
A tikkasztó nyári kánikulában kevés dolog esik jobban, mint egy frissítő csobbanás a hűvös medencében. Az élmény persze fokozható, ha olyan helyre utaztok, ahol az adrenalinszintet is megtornáztathatjátok. Összegyűjtöttünk nektek 10 vízicsúszdás szállást Magyarországon, amik igazi családbarát kalandokat ígérnek nektek – még rossz időben is. Ezt nézzétek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10+1 borászat kiváló konyhával
2024.06.06 | 10 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!