Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tiszteletet az 1956-os forradalom hőseinek! − emlékhelyek nyomában

2024.10.22 | 8 perc

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről csak a legmélyebb tisztelettel szabadna beszélni. Ezek a csodálatos emberek ugyanis a legdrágább kincsüket, az életüket adták azért, hogy mi szabad országban élhessünk. De nem csak bátor, félelmet nem ismerő férfiak és nők estek el az utcai harcok során, hanem gyerekek is. Emlékezzünk rájuk ma!

 

Puskaporos gyermekhősök

Akik a kanyargós Corvin közbe lépnek, biztosan találkoznak Az 56-os pesti srác emlékművével. Amikor 1956. október 24-én az orosz tankok benyomultak a fővárosba, nem csupán hős férfiak és nők próbálták őket feltartóztatni, hanem tizenéves fiatalok – köztük gyermekek is. Ők kapták az utókortól a pesti srácok” elnevezést, akik azóta a forradalom jelképévé váltak.

Keressétek fel ezt a megható, mészkőtömbön álló, bronzból öntött alkotást a Corvin Mozi bejáratnál!

Az 56-os pesti srác emlékszobrát a Corvin közben, a Corvin Mozi előtt találjátokAz 56-os pesti srác emlékszobrát a Corvin közben, a Corvin Mozi előtt találjátok

 

 

Életével fizetett a szabadságért a legifjabb mártír

A pesti srácok egyik legikonikusabb tagja volt a Széna téri harcokban résztvevő Mansfeld Péter is, akiről parkot és szobrot is neveztek el Budapesten. Az egyik emlékhelyet, a gránittömbök közé zárt Mansfeld Péter szobrot a Rózsadombon, Gül Baba türbéjéhez közel találjátok – mesés panorámával övezve.

Az 1956-os forradalom megtorlásának legfiatalabb mártírját alig 18 évesen végezték ki. Halálát a kommunista rezsim saját propagandájának népszerűsítésére használta fel.

Egy másik domborművet a Budai Várnegyedben a Halászbástya alatt, a Hunyadi-szobortól a Szabó Ilonka utcára vezető lépcső támfalán talájátok. A domborművet Melocco Miklós készítette mészkőből. 

Bal: Mansfeld Péter szobor a mártírról elnevezett parkban / Jobb: Mansfeld Péter domborműve a Halászbástya alattBal: Mansfeld Péter szobor a mártírról elnevezett parkban / Jobb: Mansfeld Péter domborműve a Halászbástya alatt

 

 

Szobrok, amik Wittner Mária életéről mesélnek

Az 1956-os forradalom kirobbanásának első pillanatától kezdve több módon is harcolt Wittner Mária. Ott volt a Magyar Rádió ostrománál, de több fegyveres összecsapásban is szerepet vállalt. 1957-ben az állam halálra ítélte, amit később életfogytiglanra módosítottak. Csak 1970-ben szabadulhatott − szinte az utolsók között.

Tetteinek a 21. kerületben húzódó Wittner Mária park állít emléket. Az emlékhelyen 3 szobor magasodik, amik a későbbi politikus életszakaszait jelenítik meg.

Wittner Mária emlékhelye a Wittner Mária Parkban / Fotó: Göröntsér Vera, kozterkep.huWittner Mária emlékhelye a Wittner Mária Parkban / Fotó: Göröntsér Vera, kozterkep.hu

 

 

Egy hölgy, aki másokat mentett meg

Még egy egész élet állt a 24 éves Tóth Ilona előtt, akit 1957-ben végeztek ki. A vélhetően koncepciós per áldozatául esett szigorló orvostanhallgató a Péterfy Sándor Utcai Kórházban dolgozott. Ma ennek az intézménynek a baloldali aulájában, bukkanhattok rá emléktáblájára – többek között. Ugyanis az 1956-os forradalom áldozatának emléke olyan erős, hogy sok más helyen is megcsodálhatjátok szobrát. Például a Nagyvárad téren, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) elméleti tömbjének bejáratánál is állítottak szobrot Tóth Ilona tiszteletére.

Tóth Ilona szobra a SOTE egyik bejáratánál / Fotó: Göröntsér Vera, kozterkep.huTóth Ilona szobra a SOTE egyik bejáratánál / Fotó: Göröntsér Vera, kozterkep.hu

 

 

Kodály Zoltán is hiába küzdött érte

Az 1956-os forradalom egyik legismertebb mártírja Brusznyai Árpád. A veszprémi középiskolai tanár diákjait forradalmi csapatokba rendezte, de sosem engedte, hogy fegyveres harcba sodródjanak. Mégis koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el előbb életfogytiglanra, majd kötél általi halálra. Sokan próbáltak közbenjárni érdekében, köztük a híres zeneszerző, Kodály Zoltán is – sikertelenül.

A Brusznyai Árpádnak emléket állító szobor ma Veszprémben, a Megyeházzal szemben lévő parkban található.

Brusznyai Árpádnak emléket állító szobor VeszprémbenBrusznyai Árpádnak emléket állító szobor Veszprémben

 

 

Tankokkal dacoló forradalmár

Tehetséges sportoló, költő és forradalmár is volt Gérecz Attila, akit 26 évesen ért a halál. Két szovjet tankkal már leszámolt a Rókus kórháznál, a harmadikkal azonban már nem tudott elbánni. Halálos lövés érte. Sírját a Kerepesi temető 21-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Szülővárosában, Dunakeszin ma is megtekinthetitek mellszobrát a Vértanúk terén. A településen ezen kívül uszodát is elneveztek róla.

Gérecz Attila mellszobra Dunakeszin - Fotó: Bibok Piroska, WikimediaGérecz Attila mellszobra Dunakeszin - Fotó: Bibok Piroska, Wikimedia

 

 

Hídon időző bronzalak a Jászai Mari téren

1989-ről szinte mindenkinek a rendszerváltás jut eszébe. Ehhez a dátumhoz kötődik Nagy Imre újratemetése is. A hajdani magyar politikust az 1956-os forradalomban való részvétele miatt ítélték halálra két évvel később.

Bronzszobrával ma a fővárosban, a Jászai Mari téren találkozhattok, ahogy épp egy hídon ácsorog az örökkévalóságba nézve.

Nagy Imre szobra a Jászai Mari térenNagy Imre szobra a Jászai Mari téren

 

 

Azok se kímélték meg, akiket ő mentett meg

Mindenki csak „Szabó bácsiként” emlegette a szabadságharcosok parancsnokát. Szabó János elévülhetetlen érdemeket szerzett a Széna téri összecsapások során és népszerű figura volt a pesti srácok körében is. A forradalom vérbe fojtása után Szabó bácsi egy ideig rejtőzködött, de elárulták és hiába kímélt meg, majd engedett szabadon több ÁVH-st is, mégsem mentette meg egyikük sem a halálos ítélettől.

Szabó János domborműves emléktáblája a II. kerületben, a Lövőház u. 15. alatt álló épület főhomlokzatán látható.

Szabó János Szabó János

 

 

A Nagy Imre-per vádlottja

Emlékezzetek meg október 23-án az egykori jogász, rendőr alezredesről, Szilágyi Józsefről is, aki saját életét sem féltette az 1956-os forradalom és szabadságharc során. Sajnos, a megtorlás őt is utolérte: a Nagy Imre-per vádlottjaként halálra ítélték.

Korábban a Budapest V. kerületében, a Kossuth Lajos tér 11. szám alatt, az árkád oszlopán belül bukkanhattatok rá emléktáblájára, de jelenleg a felújítási munkálatok miatt nem látható.

 

Rendíthetetlen hős a haza szolgálatában

Van egy hely Nógrádban, Rétságon a Börzsönyi út 1-nél, ahol mindenképp érdemes kicsit megállni és elidőzni. Egy gyönyörűen megkomponált szoborcsoportot láthattok ott, ami Pallavicini-Pálinkás Antal magyar honvéd őrnagy életéről mesél. Megjelenik Mindszenty József bíboros karaktere is, akit a hős forradalmár szabadított ki, akit végül a megtorlás idején 35 évesen kivégeztek.

Pálinkás-Pallavicini és Mindszenty emlékműve / Fotó: András, kozterkep.huPálinkás-Pallavicini és Mindszenty emlékműve / Fotó: András, kozterkep.hu

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kincskeresés a szivárvány lábánál vagy láblógatás a Bánki-tó partján? Nehéz döntés. Magyarország mesebeli erdei szálláshelyei csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Pihenj a természetben, élvezd a festői környéket, a mennyei ételeket és a nagyszerű wellness minden pillanatát!
Az elhagyatott épületek különös, már-már misztikus hangulatot árasztanak. Egykori merész álmok és nagyratörő tervek lenyomatai, melyek legtöbbször finanszírozási vagy politikai okokból nem fejeződtek be. Gyakran gazdátlanul omladoznak és válnak lassan az enyészetté. Hazánkban is számtalan, szebb sorsot érdemlő félkész és elhagyatott épület található, melyekből Zubreczki Dávid, építészeti mesemondó készített gyűjtést, a National Geographic „Elhagyott építmények” sorozat új évadának apropójából.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
2024.08.26 | 7 perc | Szuper látnivalók | Titkos úticélok
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!
Őszi újjászületés − gyógyulás és pihenés Magyarország gyógyfürdőiben
2024.09.13 | 5 perc | Hová utazzak? | Wellness | Utazási tippek
Itt fáj, ott fáj? Néha elég lehet egy kiadós fürdőzés az éltető gyógyvízben, és az ember valósággal újjászületik! Szerencsére, Magyarország fantasztikus gyógyfürdőiben a testi- lelki felfrissülés egyszerre is megvalósítható. Melyik 6 szenzációs úti célt ajánljuk nyugdíjasoknak? Nézzük!