Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Őseink öröksége: izgalmas magyarországi romok nyomában

A múlt árnyai szellemként suhannak végig Magyarország káprázatos romjai között, ahol most visszaforgathatjátok az idő kerekét. Ezeken a misztikus kirándulóhelyeken a sűrű erdők vagy végtelen puszták magányos kőfalak maradványait őrzik, melyek ma is magával ragadják a történelem és a természetjárók szerelmeseit. Gyertek és túrázzatok az évszázadokkal dacoló magyarországi romokhoz!

 

Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom (Martonyi)

A Szalonnai-hegység vadregényes erdeiben bújik meg az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend építészeti szempontból talán legjobb állapotban ránk maradt kincse, a martonyi Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom. A Martonyi nemesek által 1341-ben emelt országos jelentőségű műemlék a török időkben lépett az enyészet útjára, azonban romjaiban is csodálatos látványt kínál a természetjáróknak és a történelem szerelmeseinek is. Megközelítése pedig több útvonalon is lehetséges.

Kirándulj Magyarország káprázatos romjai között - Háromhegyi Pálos templom-és kolostorromKirándulj Magyarország káprázatos romjai között - Háromhegyi Pálos templom-és kolostorrom

 

 

 

Széchenyi-Wenckheim kastélyrom (Békéscsaba)

A békéscsabai Pósteleki parkerdő elvarázsolt természetvédelmi területe igazi szabadtéri feltöltődést kínál a kirándulóknak. Az ősfák között hangulatos ösvények, meseszép tó és egy szebb napokat megélt épület, a Széchenyi-Wenckheim kastélyrom is megtalálható. Utóbbi akkor vált gazdátlanná, amikor urai 1944-ben magára hagyták és az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. A neobarokk stílusú építmény azonban ma is lenyűgözi a nézelődőket.

Elhagyatott romok - Széchenyi-Wenckheim kastélyrom (Békéscsaba)Elhagyatott romok - Széchenyi-Wenckheim kastélyrom (Békéscsaba)

 

 

Szent Egyed bencés apátság romjai (Somogyvár)

Akadnak olyan úti célok, ahol az ember megérkezve csak elcsendesülni tud, és figyelni. Ilyen érzésetek lesz Somogyváron is, ahogy a Kupavárhegyet díszítő Szent Egyed bencés apátság romjainál álltok. A tekintélyt parancsoló épületet 1070-ben kezdték meg felépíteni, és elkészülte után az akkori Magyarország legnagyobb Benedek-rendi monostorának számított. Alapítása I. László nevéhez fűződik, aki a legenda szerint a környéken vadászott, amikor egy fehér szarvas képében angyal szólt hozzá. Az uralkodó az égi tünemény hatására emeltette az apátságot.

Történelmi romok, emlékhelyek - Szent Egyed bencés apátság romjai (Somogyvár)Történelmi romok, emlékhelyek - Szent Egyed bencés apátság romjai (Somogyvár)

 

 

 

Zeleméri templomrom (Hajdúböszörmény)

A Debrecent Hajdúböszörménnyel összekötő vasútvonalon utazva egy igazi ritkaságra lehettek figyelmesek, ha kitekintetek az ablakból Zelemér vasútállomásnál. A sínpárok mellett apró, zöldellő domb emelkedik, melynek tetejéről a gótikus stílusban épült 16. századi Zeleméri templomrom kacsint vissza rátok. A hajdanán 30 méter magas épületből ma már csak egy 18 méteres csonka torony áll, amit egy szépen kialakított lépcsősorán át közelíthettek meg. A rendezett környezetben ráadásul számos padot, pihenőhelyet is létrehoztak, hogy az elmélyülésre is legyen elég idő.

Templomromok Magyarországon - Zeleméri templomrom (Hajdúböszörmény)Templomromok Magyarországon - Zeleméri templomrom (Hajdúböszörmény)

 

 

 

Szent Balázs-templomrom (Szentantalfa)

Amikor a Balatonra gondolunk, nem feltétlen az izgalmas magyarországi romok ugranak be először. Pedig a magyar tengernél számos gyönyörű úti célra bukkanhattok, melyek őseink keze nyomát őrzik. Ilyen a balatoncsicsói 12-13. századból eredeztetett szentantalfai Szent Balázs-templomrom is. A Nivegy-völgy keleti halmán magasodó egyházi maradvány különleges hangulatot áraszt. Nyugati kapujából ráadásul egészen elképesztő panoráma nyílik a Badacsonyra és a Hegyestűre is. 

Kolostorromok, templomromok - Szent Balázs-templomrom (Szentantalfa)Kolostorromok, templomromok - Szent Balázs-templomrom (Szentantalfa)

 

 

 

Vértesszentkereszti apátsági romok (Oroszlány)

A Vértes hegység mesebeli kirándulóhelyei számos kiváló túraútvonalat tartogatnak. Ha azonban egy misztikus és egyedi úti célt kerestek, írjátok fel a listára az oroszlányi vértesszentkereszti apátsági romokat. A festői természeti környezetben álló építmény jelenleg felújítás alatt áll, de reméljük, hamarosan megnyitják és tárlatvezetéssel újra látogatható lesz. Az apátsági romok megszületéséről nincs pontos információ, de annyi bizonyos a feljegyzések alapján, hogy már a 12. század első felében is a tájat ékesítette. 

Vértesszentkereszti apátsági romok (Oroszlány)Vértesszentkereszti apátsági romok (Oroszlány)

 

 

 

Gorsium Régészeti Park (Tác)

Nagyjából kétórás programmal érdemes számolni, ha felkeresnétek a Székesfehérvár határában állomásozó Gorsium Régészeti Parkot, ahol csodálatos kőemlékek, romok és kiállítás segít visszarepülni a rómaiak korába. A kétezer éves időutazáson megtekinthetitek többek között egy 4. századból származó laktanya maradványait, megmászhatjátok az erődfal kilátóját és látogatást tehettek az illatos Herbáriumba is. 

Kihagyhatatlan romok, amik a történelemről mesélnek - Gorsium Régészeti Park (Tác)Kihagyhatatlan romok, amik a történelemről mesélnek - Gorsium Régészeti Park (Tác)

 

 

 

Schlossberg templomrom (Mecseknádasd)

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén kalandozva számos látnivaló ragadhatja meg a figyelmeteket. Mecseknádasd 6-os útján haladva azonban megéri egy kis kitérőt tenni a dombtetőn magasodó Schlossberg templomromhoz, amit legegyszerűbben a Bercsényi utcán végighaladva érhettek el. A fákkal körülvett tisztáson a 14. században épített romok fogadnak benneteket.

Kirándulj Magyarország káprázatos romjai között - Schlossberg templomrom (Mecseknádasd)Kirándulj Magyarország káprázatos romjai között - Schlossberg templomrom (Mecseknádasd)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.