Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tökéletes célpont a nyári vakációhoz: irány a Balaton-parti Szigliget!

A Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között, a vulkanikus dombokkal színesített félszigeten találjuk Szigligetet, a mesés kis települést, mely annyi élményt tartogat a látogatók számára, hogy akár a nyaralásunk teljes idejét is érdemes a környékre terveznünk. Cikkünkben minden fontos kérdésre választ adunk: hol szálljunk meg, mit kóstoljunk meg és mit nézzünk meg a környéken, úgyhogy elő a bőrönddel és irány Szigliget!

 

Hol lakjunk?

A 20 éve a szigligeti vendéglátásban aktívan részt vevő család néhány éve úgy döntött, hogy nem elégszik meg kizárólagosan az éttermi szférával, és szeretnének házigazdákká válni, így született meg a Kardamom Apartman ötlete, mely egy százéves parasztház falai között kelt életre. A vendégház udvaráról öt különálló apartman nyílik, melyek különböző stílussal, színekkel és berendezéssel, de felszereltségben és hangulatban megegyezve gondoskodnak arról, hogy a vendégek jól érezzék magukat az ott töltött idő alatt.

Szállástipp Szigligeten: Kardamom Apartman SzigligetSzállástipp Szigligeten: Kardamom Apartman Szigliget

 

Gasztro tippek

Szigligeten nem fogunk éhesek maradni, hiszen pezsgő gasztronómiai kínálatában mindig találunk finom falatokat. Ha valami igazán menőt szeretnénk enni, akkor a Villa Kabala lesz a mi helyünk; a 2023-ban Zöld Michelin minősítést nyert bisztróban folyamatosan változó kínálattal és elképesztően kreatív menükkel várják az éhes vendégeket.
Ha strandolás közben csak bekapnánk valamit két csobbanás között, Oszi bácsi keszegsütödéje mindig megbízható partnerünk lesz ebben, ebéd vagy vacsora után pedig jöhet a desszert: a vár tövében megnyitott Várkávézó hideg sorbet-i a legnagyobb hőségben is hűsítően hatnak majd.

A Villa Kabala teraszáról fenséges a kilátás / Fotó: Villa Kabala Facebook oldalaA Villa Kabala teraszáról fenséges a kilátás / Fotó: Villa Kabala Facebook oldala

 

 

Látnivalók Szigligeten és a környéken

A Balaton vára

A falu fő attrakciója természetesen a szigligeti vár, mely a napunkból 2-3 órát is lefoglal, de tetejéről olyan lélegzetelállító kilátás nyílik a magyar tengerre, hogy kihagyhatatlan pontja lesz kirándulásunknak. Persze, nemcsak a panoráma miatt éri meg lebirkózni a kaptatót: 2021-es renoválást követően a kívül-belül megújult történelmi emlékmű állandó tárlatokkal várja vendégeit, melyek keretében a község középkori életébe kaphatunk betekintést, de egy korabeli fegyvergyűjtemény is helyet kapott az új kiállítótérben, ami a legkisebbeket is garantáltan lenyűgözi.

Látnivalók, kirándulástippek Szigligeten: a szigligeti vár kihagyhatatlan!Látnivalók, kirándulástippek Szigligeten: a szigligeti vár kihagyhatatlan!

 



Avasi templomrom

A várhoz vezető úton kikerülhetetlen Szigliget legrégebbi emléke, az Avasi templomrom, vagy másik nevén a Csonka torony. A XI-XII. században épült szentély egy Árpád-kori plébánia maradványa lehet, melynek tornya hihetetlen módon, de ellenállt a történelem viharainak, és máig eredeti állapotában tekinthető meg. Kertje sokáig temetőként funkcionált, így néhány sírmaradvánnyal most is találkozhatunk.

Szigliget látnivalói: Avasi templomromSzigliget látnivalói: Avasi templomrom

 

 

Óvár-kilátó

A híres vár mellett Szigliget még egy kisebb rommal is büszkélkedhet, melyet a legújabb feltárások szerint a 16. században építettek. Ezeknek a maradványaira 2013-ban egy olyan kilátót emeltek, mely az egykori épületet imitálja, fapallós legfelső szintjéről a Balatonban gyönyörködhetünk. Ha távcsövet is viszünk magunkkal, akkor a badacsonyi bazaltorgonák is könnyedén kivehetőek.

 

Afrika múzeum és Vadaspark (Balatonederics)

A balatonedericsi vasútállomástól másfél kilométerre, Veszprém és Zala megye határán igazi kuriózumot kereshetünk fel, ugyanis Dr. Nagy Endre Afrika-kutató hagyatéka, a négy évtizednyi gyűjtőmunka eredményeként létrehozott Afrika Múzeum egészen október végéig szabadon látogatható. A rengeteg európai és afrikai trófea mellett vadász- és harci eszközöket, a népi kultúrát reprezentáló anyagokat, bútorokat és a tudós saját személyes kedvenceit fedezhetjük fel a doktor korábbi otthonában.

Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldalaBalatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert Facebook oldala

 

 

Lengyel-kápolna (Hegymagas)

A Szent György-hegy oldalában igazi ékszerdoboz a Lengyel család által 215 méter magasan építtetett barokk kápolna. A vidéki barokk építészet egyik legszebb példájaként számontartott templom jelenleg egyházi feladatokat nem lát el, de aranyozott belső kialakítása, faragott oltára és szobrai miatt mindenképpen megéri, hogy betérjünk ide utazásunk során.

Ne hagyjátok ki a környéken a Lengyel-kápolnát sem!Ne hagyjátok ki a környéken a Lengyel-kápolnát sem!

 

 

Kisfaludy-kilátó (Badacsonytomaj)

A badacsonyi erdőből előbukkanva a 18 méteres, faszerkezetű Kisfaludy-kilátó azonnal megragadja az ember figyelmét a hatalmas fák között. Legmagasabb kilátópontján a lélegzetelállító panoráma csak fokozza az élményt, a lábunk előtt hever az egész Balaton, a Tihanyi-félszigettől egészen a Keszthelyi-öbölig. Akinek problémája van a magassággal, vagy egész egyszerűen csak kihagyná az acél lépcsők meghódítását, annak is érdemes eljönnie eddig, hiszen az építmény aljában megannyi pad lett kihelyezve, ahol megpihenhetünk a fárasztó hegymenetet követően.

A Kisfaludy-kilátóból páratlan a kilátásA Kisfaludy-kilátóból páratlan a kilátás

 

 

Csodabogyós-barlang (Balatonederics)

Kezdő barlangászok, figyelem! Balatonedericsen végre lehetőséget kaphat mindenki, hogy igazi felfedezőnek érezze magát, ugyanis a 6 kilométer hosszú Csodabogyós barlang vezetett túrák keretében mindenki számára feltérképezhető. A geológiai képződmény ténylegesen bejárható szakasza ennél jóval rövidebb, így nem kell aggódnunk, ha esetleg nem vagyunk gyakorlott túrázók, de nyitott termeiben így is szebbnél szebb cseppkövek és változatos képződmények érzékeltetik az itt évmilliók alatt lejátszódott tektonikus folyamatokat.

 

 

Badacsony

Az északi part közönségkedvence, a Badacsony is csak egy karnyújtásnyira fekszik Szigligettől, így akár kirándulnánk, akár egy borkóstolón vennénk részt, a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyére minden esetben számíthatunk.

A Badacsony tanúhegy ezernyi élménnyel várja a kirándulókatA Badacsony tanúhegy ezernyi élménnyel várja a kirándulókat

 

 

Strand

Akkor is jó helyen járunk Szigligeten, ha a nézelődés helyett inkább csak fürdőznénk egész nap; a 18 ezer négyzetméteren elterülő szigligeti strand a nyár minden napján játszóterekkel, homokozókkal és strandröplabda pályákkal teszi szebbé a nyaralást a család minden tagjának.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Évente csak néhány hét jut a pihenésre, így a nyaralás során mindannyian egy kényelmes, barátságos helyre vágyunk, ahol kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk. Magyarország vendégházai kiváló lehetőséget kínálnak erre, egyedi élményekkel és pihentető környezettel; az alábbiakban néhány különleges apartmant mutatunk be, melyek garantálják a felhőtlen nyaralást, akár családdal, barátokkal vagy párban tervezzük az utazást.
Augusztusban tombol a nyár, ilyenkor jó a szabadban lenni, úgyhogy a strandolás messze nem az egyetlen opció ilyenkor: rengeteg rendezvénnyel várnak minket Magyarország településein. Ebben a cikkünkben hét olyan fesztivált válogattunk össze, ahol szuper programokban, zenés műsorokban és finom ételekben nem lesz hiány, úgyhogy gyűjtsük össze a barátokat, és indulhat a buli!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.