Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pápát látni kell! – és ezek a látványosságok nem maradhatnak ki

Sokáig tudnánk sorolni a tényeket Pápáról: történelmi város Veszprém vármegyében, a környék kulturális, gazdasági és turisztikai központja, templomokban és termálfürdőkben bővelkedik, és nem mellesleg a dunántúli református egyház központja. Azonban ássunk mélyebbre egy kicsit, és lássuk miket érdemes megnéznünk ebben a történelmi városban!

 

Kékfestő Múzeum

Hallottatok már a kékfestésről? Kevesen válaszolnak igennel erre a kérdésre, de most alaposan is megismerhetjük ezt a művészetet Magyarország egyetlen ilyen múzeumában. Pápán betekintést nyerhetünk ennek a bonyolult eljárásnak a titkaiba; a több mint 250 éves épületben a Kékfestő Múzeum  tárlatvezetése után már az olyan szavak sem lesznek ismeretlenek számunkra, mint a indigócsáva, a pámoló vagy a csillagráf.

Izgalmas látnivalók Pápán - Fotó: Pápai Kékfestő Múzeum Facebook oldalaIzgalmas látnivalók Pápán - Fotó: Pápai Kékfestő Múzeum Facebook oldala

 

 

Esterházy-kastély

Nem összekeverendő a fertődi épületegyüttessel, Pápa belvárosa is büszkélkedhet egy Esterházy-kastéllyal. A hatalmas rezidenciát 1744-ben kezdte építtetni Esterházy Ferenc, és az azóta eltelt időben több felújításon is átesett a kastély. Ma újra régi pompájában látogatható, és olyan kombinált jegyet is választhatunk, mellyel az épületegyüttes termei mellett a Kékfestő Múzeumot is felfedezhetjük, de akár barokk ruhás fényképezésen is részt vehetünk.

Izgalmas látnivalók Pápán - pápai Esterházy-kastélyIzgalmas látnivalók Pápán - pápai Esterházy-kastély

 

 

Pápai Református Könyvtár

Felbecsülhetetlen értékű könyveket rejt a városi református könyvtár, mely szintén több száz éves múltra tekint vissza. Gyűjteményében olyan ritka példányokat találunk, mint 14. századi, német nyelvű kódex, amely gót betűkkel írt imádságokat és egyházi naptárt tartalmaz, vagy az 1578-ban megjelent Ördögi kisértetekrül című könyv Bornemissza Pétertől. A Református Könyvtárban őrzött régi könyvek csak olyan kiemelt alkalmakon  tekinthetők meg, mint a Múzeumok Éjszakája,  illetve könyvtárpedagógiai foglalkozások.

A látogatókat 2023. tavaszától várja a "Petőfi 200" emlékév apropóján készült kiállítás, ahol Petőfi Sándor pápai emlékeit ismerhetik meg az érdeklődők. A tárgyi emlékeken felül animációs filmek és multimédiás elemek mutatják be Petőfi hétköznapi arcait. Ha itt jártok, ne hagyjátok ki a látogatók körében rendkívül népszerű működőképes, reformkori nyomdagépet, amelyen saját kezűleg nyomtathatjátok ki a Nemzeti Dalt. Az egyikori Főiskolai Nyomda sajtógépe 10 fő feletti jelentkezés esetén látogatható.

Izgalmas látnivalók Pápán - Fotó: DRETGY KönyvtárIzgalmas látnivalók Pápán - Fotó: DRETGY Könyvtár

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!

 

 

Tapolca-forrás Tanösvény

Tapolcafő több szempontból is neves része Pápának, talán a legfontosabb, hogy innen fakad az átlagosnál melegebb vizű Tapolca-patak, mely a város számára ivóvizet szolgáltatott, és többek között a malmot is hajtotta. A forrás első hatszáz méterén egy tanösvényt alakítottak ki, melyen sétálva nem csak a helyi élővilágot ismerhetjük meg, de még sütögetőt is találunk.

Izgalmas látnivalók Pápán - Tapolca-forrás Tanösvény/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas látnivalók Pápán - Tapolca-forrás Tanösvény/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Örvény-tó

A Tapolca-forrás Tanösvény egyik legkedveltebb része az Örvény-tó; a területen végzett bányászati tevékenységek miatt a források elapadtak néhány évtizeddel ezelőtt, és amikor újra felszínre bukkantak, akkor a régi tavak közül csak az Örvény-tó jelent meg újra. A világviszonylatban is ritkaságnak számító tóból forrásvíz tör fel, amely a homokkal keveredve látványos hullámokat hoz létre.

Izgalmas látnivalók Pápán - Örvény-tó/ Fotó: ittjartam.huIzgalmas látnivalók Pápán - Örvény-tó/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!

 

 

Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő

Termálfürdő, strand és uszoda egy helyen? Ezt nyújtja Pápán a Várkertfürdő Gyógy- és Termálfürdő, ahova gyógyulás és pihenés céljából is érkezhetünk. A kiváló termálvíz mellett élvezhetjük a gyógykezelések nyújtotta előnyöket, a wellness-szolgáltatásokat, de akár fallabdázni is tudunk, míg a kicsikre a gyermekjóga vár.

Izgalmas látnivalók Pápán - Fotó: Várkertfürdő hivatalos oldalaIzgalmas látnivalók Pápán - Fotó: Várkertfürdő hivatalos oldala

 

 

Pannonia Reformata Múzeum

Évszázadok óta a város része a Pannonia Reformata Múzeum, mely több szempontból is egyedülálló; élő templommúzeumként funkcionál, emellett a dunántúli reformátusság szimbolikus helyszíne. A kiállítótermekben egyebek mellett láthatunk egyiptomi gyűjteményeket, valamint családbarát tárlatvezetéseken is részt vehetünk.

Tekintsétek meg a világviszonylatban is kuriózumnak számító 3000 éves óegyiptomi koporsót, és benne a többszáz évvel készült múmiát, hasonlót ugyanis cssak a Vatikán Múzuemban, Berlinben, illetve Koppenhágában láthattok! A kiállítás installációját 100%-ban a korábbi múzeumpedagógiai tapasztalatok alapján, a kurátorral és a tervezőkkel szoros együttműködésben alakították ki. Figyelem, a kiállítás kizárólag tárlatvezetéssel látogatható, melynek időpontját érdemes telefonon előre egyeztetni.

Igazi kuriózum Pápán a 3000 éves óegyiptomi koporsó és a múmia - Fotó: Pannonia Reformata MúzeumIgazi kuriózum Pápán a 3000 éves óegyiptomi koporsó és a múmia - Fotó: Pannonia Reformata Múzeum

 

 

Szent István vértanú-templom

A pápai nagytemplom már a 18. század óta jelképe a városnak, a jelenlegi templomot gróf Eszterházy Károly megbízatására kezdték építeni. Stílusában a barokk és a klasszicista jegyek keverednek, és méretét tekintve is kiemelkedő; a Dunántúl legnagyobb épülettömbjeként tartják számon. A templom előtti főtéren is érdemes elidőznünk néhány percre, hogy megcsodáljuk a Vízöntő-díszkutat, melyet a helyeik Korsós lány kútnak is neveznek.

Izgalmas látnivalók Pápán - Pápai Szent István vértanú-templomIzgalmas látnivalók Pápán - Pápai Szent István vértanú-templom

 

 

Pápai református templom

A nagyszámú pápai reformátusközösség a 19. század végére „kinőtte” a templomát, és ezt tette le az alapjait a pápai református templomnak. Az elhatározás utáni évtizedekben a sors folyton közbeszólt, így csak 1932-ben elkezdeni az építkezést. A templom előtti téren egy Petőfi és egy Jókai szobrot láthatunk, ugyanis mindketten a Pápai Református Kollégiumba jártak.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ötven év sem kellett ahhoz, hogy a 18. század elején, Angliában megjelent szabálytalan, nyitott, kontrasztos, a természeti környezethez passzoló kertek népszerűsége egész Európán végigsöpörjön. Ezúttal 6 angolkertet ajánlunk, ahová bármelyik évszakban érdemes ellátogatnod.
Tényleg drága lett a Kinizsi-vár a felújítás után? Milyen lett az eredmény? Mióta a nagyszabású munkálatok befejeződtek, azóta vágytunk már rá, hogy személyesen győződhessünk meg az igazságról. Így történt, hogy felkerekedtünk megnézni a Balaton-felvidék bájos települését, Nagyvázsonyt, ahol nem csupán a Kinizsi-várat látogattuk meg. Retró kirándulásra indultunk a Postamúzeumban, útba ejtettünk egy szuper éttermet és egy közeli, falusi szálláshelyet is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!