Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Barangolás Veszprém vármegyében – 9 élmény és látnivaló, amit nem hagyhattok ki

A Bakony vadregényes szurdokai, a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjai és a hegyek ormán magasodó történelmi várak mind Magyarország legjobb kirándulóhelyei közé tartoznak. Veszprém megye azonban a túrázáson kívül is bőven rejt izgalmas látnivalókat. Csónakázhattok föld gyomrában megbújó tavasbarlangban vagy épp barangolhattok egy illatos levendulamezőn a Balaton hangulatos falujában. Hol? Már mutatjuk is!

 

Terítéken a magyar történelmi várak

Egy kis múltidéző kiránduláshoz tökéletes helyszín lehet, ha felkeresitek Magyarország fenséges várait, amikből többet is találtok Veszprém megyében. Ott van mindjárt a szédületes panorámát nyújtó Szigligeti Vár vagy a mesés történelmi előadásokat kínáló Sümegi Vár is. Mindkettő erődítményben fantasztikus tárlatot rendeztek be, akárcsak a nagyvázsonyi Kinizsi-várban. Ha azonban túrázással kötnétek inkább össze a felfedezést, irány az Öreg-Bakonyban található Cseszneki Vár!

Barangolás Veszprém megyében - Szigligeti VárBarangolás Veszprém megyében - Szigligeti Vár

 

 

Isten lábnyomain át a csodás templomokba

A földi mennyország testesül meg hazánk varázslatos templomaiban, melyek rengeteg szépséget tartogatnak a kíváncsi szemeknek. Elég csak a Tihanyi Bencés Apátságra gondolni, melyet 1055-ben alapított I. András királyunk. A Balaton ikonikus egyházi épületén túl azonban érdemes a Bakony szívébe ékelődött Zirci Ciszterci Apátságot is meglátogatni, ami otthont ad a Ciszterci Műemlékkönyvtárnak. Innen már nincs messze a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor sem, melyet több mint 1000 éve hozott létre Szent István király.

Barangolás Veszprém megyében - Tihanyi Bencés ApátságBarangolás Veszprém megyében - Tihanyi Bencés Apátság

 

 

 

Utazás térben és időben a Veszprémi Állatkertben

Tökéletes családi program lehet a Veszprémi Állatkert megtekintése, mely a Balatontól alig 15 kilométerre terül el. A sokszínű állat- és növényvilágot felvonultató létesítményben igazán különleges élményekre bukkanhattok. Elzarándokolhattok az Afrikai szavanna játszótérre, évmilliókat utazhattok vissza az időben a Dinó parkban vagy meghódíthatjátok a Kölyökdzsungel játszóházat és terráriumot.

Barangolás Veszprém megyében - Fotó: Veszprémi ÁllatkertBarangolás Veszprém megyében - Fotó: Veszprémi Állatkert

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.

 

 

Csónakázás a város alatt a Tapolcai Tavasbarlangban

A karsztvidékek csodálatos világa elevenedik meg előttetek a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpontjában. A 7 különlegesen berendezett terem minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást ígér. Ám a tudományos kiállítás nem lehet teljes a kisváros alatt húzódó barlangrendszer meglátogatása nélkül. Üljetek csónakba és evezzetek keresztül a kisváros alatt húzódó hangulatos járatokban!

Barangolás Veszprém megyében - Tapolcai Tavasbarlang LátogatóközpontBarangolás Veszprém megyében - Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpont

Szállástippek Tapolcán>>

 

 

Kirándulás a Balaton-felvidék levendulaültetvényén

Több mint 30 fajta levendula és a kolostorkertben fellelhető számos gyógynövény illatozik a dörgicsei Levendáriumban. Ezt a különleges kirándulóhelyet legjobb június közepétől augusztus közepéig felkeresni, amikor lilába öltözik a táj. De ha valamiért lemaradnátok, akkor ősszel, a másodvirágzáskor is visszatérhettek pótolni az elmaradást.

Barangolás Veszprém megyében - dörgicsei LevendáriumBarangolás Veszprém megyében - dörgicsei Levendárium

 

 

Pazar túrapont a Kelet-Bakonyban

Mesebeli sziklaszoroson keresztül követhetitek a sebes Gaja-patak útját, ha a túrátok célpontjául a Római-fürdő vízesést választjátok. A vadregényes hasadék mohás, gyökerekkel átszőtt sziklaformációi olyan érzést keltenek, mintha az ősvadon tárulna fel előttetek. A leglátványosabb szakasz azonban kétségkívül a zuhatag lesz, mely valósággal megbabonázza a nézelődőket.

Barangolás Veszprém megyében - Római-fürdő vízesésBarangolás Veszprém megyében - Római-fürdő vízesés

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Isteni ételek, elképesztő kilátás - 5+1 panorámás étterem a Balatonon
Még emlékezetesebb lehet egy balatoni kiruccanás, ha falatozás közben a panorámában is gyönyörködhettek. 6 olyan teraszos éttermet válogattunk össze, ahol nincsenek elvesztegetett percek, hiszen amíg várjátok a rendeléseteket, addig is élvezhetitek a balatoni kilátást.

 

 

Titokzatos növénykert a magyar tengernél

Gondoltátok volna, hogy a Balatontól karnyújtásnyira, Kisapátiban egy fantasztikus magánkert lapul − közel 700 növényfajjal? Pedig a Szent György-hegyen kialakított Mediterrán Botanikus Kert kevesek által ismert, de annál több csodát rejt. A 2018-ban életre hívott helyen a mediterrániumból ismert növényekkel ismerkedhettek meg vezetett vagy egyéni látogatás alkalmával.

Barangolás Veszprém megyében - Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert Facebook oldalaBarangolás Veszprém megyében - Fotó: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert Facebook oldala

 

 

Dzsungel a Kéktúra mentén

Valódi csodával lepi meg a kirándulókat az Ajkától kb. 10 kilométerre fekvő, 6 állomást magába foglaló Csárda-hegyi tanösvény. A Kéktúra mentén elhelyezkedő útvonal behatol a 100 millió éves Úrkúti Őskarszt meghökkentő sziklakatlanjába. A hangulatos falépcsőn lefelé haladva egy páradús dzsungel mohás-fás karjaiban találjátok magatokat. Bár a séta nem lesz túl hosszú, mégis, garantáltan felejthetetlen élmény lesz.

Barangolás Veszprém megyében - Úrkúti ŐskarsztBarangolás Veszprém megyében - Úrkúti Őskarszt

 

 

Úri huncutságok Pápán

Utazzatok el a grófok és grófnők világába a pápai Esterházy-kastélyban, ahol bámulatos tárlatvezetésen elevenedik meg előttetek a barokk főúri élet! A fényűző termeket bejárva izgalmas történetekkel és dekoratív enteriőrökkel is találkozhattok. Miután megtekintettétek az időszaki tárlatokat is, még mindig megnézhetitek a LEGO kiállítást, részt vehettek egy barokk ruhás fotózáson, készíthettek bonbont a kézműves műhelyben vagy elmélyülhettek a Marionett színház és a legyezőnyelv titkaiban.

Barangolás Veszprém megyében - pápai Esterházy-kastély Barangolás Veszprém megyében - pápai Esterházy-kastély

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Összeállításunkban mutatunk 5 olyan szállodát, melyek kiváló elhelyezkedésük és kimagasló szolgáltatásaik mellett wellnessrészlegükkel teszik igazán feledhetetlenné tartózkodásunkat. Szemezgess hát válogatásunkból és foglalj pihentető belföldi wellness utazást, hogy magad mögött hagyhasd a mindennapok fáradalmait!
A Michelin-ajánlásos, budapestiek és környékbeliek egyik kedvenc étterme hétvégén bezárt - a hírt Pallag Dávid tulajdonos-séf egy Facebook videóban jelentette be.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.