Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslat és fények ünnepe: ilyen volt a 8. Zsolnay Fényfesztivál

2024.07.08 | 4 perc

Pécs történelmi belvárosa ismét fényárban úszott! A 2024-es Zsolnay Fényfesztivál július 4. és 7. között varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit. Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott bel-és külföldről egyaránt, megerősítve Pécs pozícióját a kulturális turizmus térképén.

 

A Zsolnay Fényfesztivál központi látványossága a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny volt

Ennek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített 3D mappingjét. A Székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációk színes fényáradatban úsztak, lenyűgöző vizuális élményt nyújtva. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett. 

8. Zsolnay Fényfesztivál (Pécs)8. Zsolnay Fényfesztivál (Pécs)

8. Zsolnay Fényfesztivál (Pécs)8. Zsolnay Fényfesztivál (Pécs)

 

 

A Fény Útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, összesen 20 fényalkotást megcsodálva. 

Több helyszínen interaktív látványosságokkal találkozhattak, lehetőséget adva a látogatóknak, hogy maguk is az élmény aktív részeseivé váljanak: a Dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra. Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be olyan hangulatosan, hogy a fesztiválozók sokszor az út közepén fekve fotózkodtak. A Fény Útja idén túllépett a belvároson és sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke.

 

 

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak, így igazi kulturális kavalkádot teremtettek Pécs szívében. A Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak, ami a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat.  

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat. A hétvégén megtelt a város, nem volt szabad szálláshely, érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is. 

Ismét beigazolódott: Pécs a nyár fénypontja!

Fotók: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival/photos_by 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
A klímaváltozás egyre gyarapodó jelei miatt talán megtanultuk kicsit jobban értékelni a természetet, és különösen az éltető oxigént termelő fákat. De nem minden fa csak egy a sok közül, névtelen dísze a tájnak, vannak olyan híres példányok is az országban, amelyek valamiért kiemelkedő nevezetességek is egyben. Többségük akár ajánlott kirándulási célpont is lehet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
5 bakancslistás szállás wellnessrészleggel
Összeállításunkban mutatunk 5 olyan szállodát, melyek kiváló elhelyezkedésük és kimagasló szolgáltatásaik mellett wellnessrészlegükkel teszik igazán feledhetetlenné tartózkodásunkat. Szemezgess hát válogatásunkból és foglalj pihentető belföldi wellness utazást, hogy magad mögött hagyhasd a mindennapok fáradalmait!