Szerző: M
Balatonfüred óvárosának a tetején járunk, messze a tóparti zsivajtól, fent a domboldalon. Pici hely, alig van bent pár asztal. Egyszerű, letisztult stílus.
Egyből a bejárattal szembe látványkonyha terül, jobbra pici pult, csodálatos kávéfőzővel a középpontban. A hűs teraszon kényelmesen elfér 20-30 ember is. Jelenleg Vasárnap van, rekkenő hőség, de egy hatalmas napernyő árnyékában, kellemes szél fújdogál, és remek Kreinbacher Classic Brut pezsgő segíti, hogy ne olvadjunk el a napon.
A kiszolgálás végtelenül kedves, nagyon udvarias. Minden étterembe ilyen huszonévesekre van szükség, akikben mérhetetlen alázat van, és lelkes, kezdőnek tűnő, mégis komoly szakmaiság.
Egyszerű ételekkel, mint a sertés kolbász, rántott malac fül, bácskai rizseshús, tökfőzelék, piskóta tekercs, és keksz szalámi. Ha valaki még emlékszik rá. Itt emlékeznek, és milyen jól teszik!
Az adagok bőségesek, így megkérdezem a felszolgálót, megoldható e, hogy 5-6 fogást megnézünk, és harmadoljuk az adagokat. Azonnali válasz, hogy akkor degusztációs menüt szeretnénk, egyeztet a séffel, és megoldják, amit csak lehet. Együtt kiválasztjuk az ételeket, amiből tudnak kisebb adagokat is készíteni, és kezdhetjük is a gasztro élményt, a gasztronómiai lubickolást.
Vasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred
Előételnek hideg paradicsomleves jön, ami nagyon könnyű, enyhén savas, kellemesen édeskés, lágy paradicsomlé. Picit fűszeres, a bors és a friss bazsalikom dominál benne. Lédús, hajszálvékony uborka szeletekkel tálalják, ami nagyon jól hűsíti az ember száját.
Második előétel a rántott malacfül. Odáig vagyok a gyönyörűségtől!
Ropogós bunda, krémes kollagén, roppanós porcok, tökéletes állagra, és ízre is. Tökfőzeléket hoznak hozzá, ami inkább egy tavaszi zsenge tök, hab formájába. A tányérban többféle tök, többféle vágási, és elkészítési módban. Kis fűszerolajjal meglocsolva. Isteni íz játék!
Jön a Bácskai rizseshús, ami egy perfekt, al dente rizottó, igazi, jóféle pörkölt szafttal. Vékony szeletben szuvidolt, és sült tarját halmoznak rá. Köretnek pedig mennyei kovászosuborkát. A nyár legjobb kovi ubija címet kapja!
Közbenső fogásnak egy adag perzselt polenta tornyocska érkezik. Kívül szilárd, belül krémes. Állagra minden polentát ilyennek képzelek el. A tetején apróra vágott, grillezett kápia paprika. Elképzelni sem tudom milyen olajjal locsolták meg, de olyan zseniálisra sikeredett a fogás, a tetején aprított
snidlinggel, hogy önmagában is megállja a helyét.
Perzselt polenta tornyocska - Vasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred
A sertés kolbászra azt mondanánk, hogy egy egyszerű grill kolbász. Természetesen a jobb, magasabb minőségből, mikor is szembeötlik egy egyszerű, de remek csavar. A magvas mustárba milliméternyi vastag csemege uborkát vágtak. Csodálatos feldobja, könnyíti a sűrű mustárt, és a nehézkesebb
kolbászt. Mellé nem szerénykednek, dödöllét párosítanak, mert nem kértem kenyeret. Ajjj, gyerekek! Hogy lehet egy ilyen egyszerű étel ennyire ízletes?!
Zsírban pirított burgonyagombócok jus-vel - Vasüzlet étterem, bisztró, Balatonfüred
Zsírban pirított burgonyagombócok. Jus-vel. A topping pedig burgnyahéj chips! Micsoda ötlet! Micsoda textúra játék! Olyan, mintha tökéletes gnocchi gombócokat megsütöttek volna, pecsenyelével nyakon öntik, rogogós burgonyahéjjal, pirított hagymával, és házi tejföllel megfejelik. Ahhh… elolvad a szádban.
Az evés lezárásaként piskóta tekercs jön, saját készítésű szamóca/málna pürével. Édes, savanykás, könnyű, légies, nagyon gyümölcsös. Mintha a nagyi csinálta volna élete egyik legjobb napján. A kávé is isteni. 10-ből 10 pontos a hely. Jófejségből, vendégszeretetből csillagos ötös.
Visszamegyünk hely. Hejj!