Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Végre indul a kirándulós szezon! – Ezek a helyek nem maradhatnak ki

Nem kell a kardunkba dőlni azért, mert véget ér a nyár, ugyanis a lehulló falevelekkel elérkeznek a tökéletes őszi kirándulós napok is. Hoztunk 8 ötletet, melyekben egyforma arányban kap szerepet a gyönyörű tájkép, a borkóstolás és a kirándulás, úgyhogy ideje felhúzni a túrabakancsot, és meghódítani Magyarország legszebb természeti kincseit.

 

Villányi borvidék

A borairól ismert Baranya vármegyei Villány országunk egyik legkiemelkedőbb szőlőtermő vidékén található, a térség testes vörös és kiváló minőségű fehérborai évszázadok óta a magyar gasztrokultúra legkiemelkedőbb produktumai közé tartoznak. Pincészetei egész évben nyitva tartanak és szabadon látogathatóak, a 18. századtól működő emeletes palkonyai présházak pedig igazi kuriózumnak számítanak a bortermesztés világában. A szűk utcácskák gyalog is kényelmesen bejárhatóak, de a térség felfedezésekor érdemes biciklire ülni és két keréken felfedezni a szomszédos falvakat is.

Itt az őszi kirándulós szezon - VillányItt az őszi kirándulós szezon - Villány

Szállástippek Villány és környékén>>

 

 

Szalajka-völgy

Hazánk egyik legkedveltebb kirándulócélpontja a Szalajka-völgy, hiszen amellett, hogy egyedülálló környezeti adottságokkal rendelkezik, akár babakocsival is sétálhatunk hatalmas fái között, így túrázási tapasztalat nélkül is felvehetjük az úti célok listájára. Menet közben nemcsak a környék különleges növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg, de olyan természeti képződményekkel is találkozhatunk, mint a 17 méter hosszú, lépcsőn lezúduló Fátyol-vízesés, vagy egy ősrégészeti lelőhelyet rejtő Istállóskői-barlang. Azoknak, akik mégsem gyalogolnának, de kíváncsiak a völgyre, a Szilvásváradi Kisvasutat javasoljuk, mely kisgyerekes családok számára is szórakoztató programlehetőség.

Itt az őszi kirándulós szezon - Szalajka-völgyItt az őszi kirándulós szezon - Szalajka-völgy

 

 

Cseszneki vár

Nem kímélte a történelem a Bakony egyik sziklaszirtjén álló, a tatárjárás után épült cseszneki várat; múltjában háborúkat, földrengést és még villámcsapástól okozott károkat is találunk. A 20. század végére sorsa jobbra fordult, azóta pedig folyamatosan szépülnek műemlékké nyilvánított falai. A parkolóból pár perces sétával megközelíthető főúri kastély mára szuper kirándulóhellyé avanzsálódott, évente várjátékoktól hangosak ódon falai, ha pedig ottjártunkkor szerencsénk van, Bobi, az ott élő várőrző kutya fog körbevezetni bennünket az ódon romok között.

Itt az őszi kirándulós szezon - cseszneki várItt az őszi kirándulós szezon - cseszneki vár

Szállástippek Csesznek és környékén>>

 

 

Lillafüred

Lillafüred természeti adottságai kétségkívül lélegzetelállítóak, és látnivaló is szép számmal akad a Miskolc melletti településen. A városból kivezető kanyargós, erdei út már önmagában lenyűgöző látvány, bár a környék díszét, a 20 méter magas vízesést semmi sem múlja felül. A lezúduló víztömeg látványa minden évszakban gyönyörű, de a megemelkedett vízmennyiség miatt a csapadékos évszak beköszöntével mutatja legszebb arcát. A környék emellett persze még számos látnivalót rejt: csónakázhatunk egyet a másfél kilométer hosszú Hámori-tavon, vagy felmászhatunk a frissen felújított Zsófia-kilátóba is, amely a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút végállomásától nem messze található.

Itt az őszi kirándulós szezon - LillafüredItt az őszi kirándulós szezon - Lillafüred

Szállástippek Lillafüred és környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 felfedezésre váró látnivaló Magyarországon
Hazánk népszerű és sokat látogatott helyeit már többször is bemutattuk, ideje volt, hogy a kevésbé ismert, de nem kevésbé különleges látványosságairól is szülessen egy gyűjtemény. Ebben a cikkünkben 5+1 olyan izgalmas nevezetességet mutatunk be, ahol nem kell a turisták hadaival küzdenünk, mégis szuper élményben lehet részünk.

 

 

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

A hűvös idő érkezésével sem áll le a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között keskeny nyomtávon közlekedő Gyermekvasút, amely útvonala mellett azért is különleges, mert a fedélzetén a szolgálatot 10-14 éves gyerekek látják el, ezáltal a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetett a látványosság. A hűvösvölgyi végállomáson tágas várótermek fogadják az utasokat, ahol az úttörők életének egyes momentumait megörökítő freskókban gyönyörködhetünk, amíg megérkezik a vonatunk.

Itt az őszi kirándulós szezon - Széchenyi-hegyi GyermekvasútItt az őszi kirándulós szezon - Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

 

 

Boldog Mór-kilátó

Pannonhalmi Bencés Főapátság vonzáskörzetében, az épülettől délre felszik a 2012-ben átadott kilátó, mely nevét az egyik első magyar származású apátról, Boldog Mórról kapta. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a kilátó külsejében illeszkedjen a nagytemplom stílusához, így esett a választás a Sokorói-dombság tölgyfáira, melyek a kívánt minimalista hatást eredményezték az építkezés végére. A korábban itt álló toronyhoz képest hat méterrel magasabb lett, így ma 20 méterről csodálhatjuk a Bakony északi vonulatait.

Itt az őszi kirándulós szezon - Boldog Mór-kilátóItt az őszi kirándulós szezon - Boldog Mór-kilátó

Szállástippek Pannonhalma környékén>>

 

 

Tokaj

A 88 ezer hektáron elterülő Tokaj-hegyaljai borvidék 2002 óta a UNESCO Világörökség része, aszúnk pedig az ország egyik jelképe, mely világszerte óriási népszerűségnek örvend a borkedvelők körében. A környéken barangolva érdemes részt venni borkóstoláson, de ősszel akár egy családias szüret hangulatát is átélhetjük a pincészetek szervezésében. A borokon kívül Tokaj és környéke megannyi szuper programlehetőséget tartogat, például felmászhatunk a nemrég felújításon átesett boldogkői várba, vagy beleáshatjuk magunkat a Rákóczi család történetébe a sárospataki vár kiállításainak segítségével.

Itt az őszi kirándulós szezon - TokajItt az őszi kirándulós szezon - Tokaj

Szállástippek Tokaj környékén>>

 

 

Szent György-hegy

A 415 méter magas Szent György-hegy a Tapolcai-medence egyik legismertebb vulkanikus tanúhegye, melyre a Badacsonyhoz hasonlóan többnyire szőlőt telepítettek, és kirándulóhelyként is szuper választás, hiszen csúcsáról csodálatos kilátás nyílik a környező településekre. A jellegzetes bazaltorgonák, a híres Sárkány-lik és a Tarányi-présház megannyi lehetőséget kínál akár egy hosszú hétvége eltöltésére is. A hegyet körbejáró túra pár óra alatt teljesíthető, így gyerekkel is kiváló program lehet, de vérbeli túrázóknak sem fog csalódást okozni.

Itt az őszi kirándulós szezon - Szent György-hegyi bazaltorgonákItt az őszi kirándulós szezon - Szent György-hegyi bazaltorgonák

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Biztosan nem kell kétszer mondani (vagy akár énekelni), hogy „próbálj meg lazítani!”, ha egy dézsafürdős szálláshelyre érkezel. A dézsázás ugyanis tökéletes módja a relaxálásnak, gondtalan pihenésnek, akár meditálásnak… Sőt, a láblógatós lazításon túl számos egészségügyi előnyt is a számlájára írhatunk. Fedezd fel cikkünkben, hogy melyek ezek, és hogy hol találod azt a 6 helyszínt, amit a dézsás bakancslistádra ajánlunk!
Kész stressz a nyaralásra készülődés? Azt sem tudod, hogy kezdj a pakoláshoz? Vagy szinte biztos vagy abban, hogy valami otthon marad? Akkor most dőlj hátra és relax: írtunk helyetted, pontosabban neked egy listát!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
Festői túrahelyszínek: 5+1 könnyű kirándulás Budapest környékén
Meseszép, de rövid kirándulásra indulnátok Budapest környékén? Van 5+1 szuper túratippünk hozzá, amiben tuti nem fogtok csalódni! Merészkedjetek be egy varázslatos kertbe, barangoljátok be a Pilis legjobb tanösvényeit vagy hódítsátok meg a Holdvilág-árok meredek sziklafalát a vízesés mellett kapaszkodva! Ne maradjatok otthon! Mozduljatok ki és fedezzétek fel Magyarország népszerű kirándulóhelyeit, ahová a gyerekeket is bátran magatokkal vihetitek!