A május elsejei indulás előtt néhány nappal a sajtó próbálhatta ki a légballont, így nekünk volt lehetőségünk tesztelni. A 15 perces út felnőtteknek 7000 forint, míg a 6 év alatti gyerekeknek 5000 forint, a 2 felnőtt és 2 gyerek részére szóló családi jegy pedig 20000 forint.
Nagyon klassz és egyedi program, érdemes kipróbálni. Ha pedig megtettétek, itt meséljétek el, milyen volt!
A látványos és nem mindennapi turisztikai látnivaló már 120 ével ezelőtt is hatalmas népszerűségnek örvendett, idén pedig a Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszatér, és rendhagyó módon talajhoz rögzített légi kitátópontként működik majd a Széchenyi fürdő szomszédságában található Mimóza dombon.
Kilátás a Ballon-kilátó tetejéről a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu
A Ballon-kilátóhoz hasonló különlegességek a világ számos nagyvárosában népszerű nevezetességnek számítanak. Hasonló élményprogramon lehet részt venni a világ 28 országában, az Egyesült Államoktól Berlinig, Párizstól Szingapúrig.
A városligeti Ballon-kilátót a Párizsban található Ballon de Paris Generali ihlette, amely 1999-óta mind a helyiek, mind a turisták egyik kedvelt attrakciójának számít. A környezetbarát és zajmentes ballon a megnyitása óta több millió utast emelt a levegőbe, és mára eggyé vált a város képével.
„A Városliget sokkal több, mint egy egyszerű közpark, itt több mint kétszáz éve a természet, a kultúra és a szórakozási lehetőségek élnek tökéletes szimbiózisban, ez a rendkívül gazdag hagyomány emeli az egyik legizgalmasabb városi szövetté egész Európában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Liget Budapest Projekt megvalósításával egyre több ilyen tradíciót tudunk visszaállítani régi fényében - a Millennium Házától a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokáig-, és most május 1-től ehhez a sorhoz csatlakozik a városligeti légi attrakció visszatérése. Bízunk benne, hogy az élményballonozást nagy örömmel fogadják mind a budapestiek, mind a hazánkba látogató turisták." - mutatta be a fejlesztést Gyorgyevics Benedek.
Kilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu
Kilátás a Ballon-kilátóból a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu
A Ballon-kilátó egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely a rögzítésnek köszönhetően nem hagyja el le- és felszállóhelyet, a Mimóza dombot. A ballon nagyjából 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a földre. A 150 méteres magasságból, tiszta idő esetén, egész Budapestet és környékét megcsodálhatjátok madártávlatból.
A fedélzeten a pilóta mellett maximum 30 fő, 6 évnél idősebb utas tartózkodhat.
A repülésre vágyók többfajta jegytípus közül tudnak választani majd, repülhetnek napközben szikrázó napsütésben, vagy akár az éjszakai jeggyel a kivilágított fővárost is megcsodálhatják, de különleges alkalmakra is érdemes tartogtni a programot, hiszen tökéletes helyszín lánykéréshez, születésnaphoz, vagy közös céges csapatépítő programnak is.
Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu
- hangsúlyozta Závodszky Zoltán, a Ballonkilátó Zrt. vezérigazgatója. A rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, továbbá a hajó kizárólag a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel. A működés elektromos hálózati csatlakozásról biztosított, de önálló áramfejlesztővel is rendelkezik.
A Ballon-kilátó a Magyarországon és Európában érvényben lévő légi biztonsági szabályoknak megfelelő világitó és jelző fényekkel van ellátva.
A Városligetben felállított szerkezet a francia Aero30NG típusú rendszer, amely jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer, ékes bizonyíték erre, hogy a világ számos pontján lévő szórakoztató központ (pl.: Disneyland Párizs: Safari Park-San Diego; Angkor Vat) szintén ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet.
A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, tehát teljesen biztonságos. Érdekesség, hogy a kupolába 6.000 köbméternyi héliumot töltenek.
Ballon-kilátó a Városligetben (Budapest), Fotó: ittjartam.hu
A Ballon-kilátónak otthont adó parkrészt, a Mimóza dombot a Városliget tájépítészeti megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. Megújult 10.000 négyzetméternyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el, elbontották a több mint 700 négyzetméteres, elavult Sörsátrat, helyette pedig jelentősen kisebb alapterületen egy, a megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót, és illemhelyiséget alakítottak ki a parkrészen - foglalta össze Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.